Nejvíce největších hlodavců na světě! Šest mláďat kapybar ve Zlíně

Nejvíce největších hlodavců na světě! Šest mláďat kapybar ve Zlíně
Sdílej
 
Kapybara vypadá tak trochu jako hodně, ale opravdu hodně přerostlé morče. Je to největší hlodavec na světě. Ve zlínské zoo mohou nyní návštěvníci sledovat hned šest kapybařích mláďat. Rodí se osrstěná a vidoucí, takže jsou roztomilost sama.

Rodinná skupina kapybar, která obývá rozlehlý výběh v jihoamerické části Zoo Zlín, se na začátku dubna rozrostla hned o šest mláďat. Všechna mláďata zdárně prospívají, jedná se tak o nejpočetnější odchov v historii zlínské zoo.

První měsíc života strávila mláďata společně s matkou v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní se již všichni připojili k dalším členům skupiny a společně si užívají rozlehlý výběh v jihoamerické oblasti v blízkosti expozice Jaguar Trek.

„Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již osmdesát mláďat,“ uvedla Romana Mikešová, vedoucí marketingu.

Mláďata kapybar se rodí plně vyvinutá •  zoo zlín

Mláďata jsou malé kopie dospělých

Páření kapybar probíhá ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat vážících kolem 1,5 kg. „Mláďata jsou ihned po porodu dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den dokážou přijímat i pevnou stravu. Přesto je samice zhruba 4 měsíce kojí,“ přiblížila chovatelka Ivana Jakšičová.

Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také 3 odrostlá mláďata z předchozích let. V červnu se početná skupina přestěhuje do letní expozice v Amazonii, jejíž součásti je i velké přírodní jezero.

Kapybary - mistři potápěči

Domovinou kapybar (Hydrochoerus hydrochaeris) je jihoamerický kontinent, vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Jsou to největší žijící hlodavci na světě, délka jejich těla se pohybuje kolem 130 cm, dospělí jedinci váží 70 až 80 kg. Zdržují se většinou podél řek a jezer, v bažinatých územích a v močálech.

Výborně plavou, jsou mistři v potápění, pod vodou vydrží až 10 minut. Oči, uši a nosní otvory mají umístěné vysoko na hlavě, ponořenou kapybaru tak není ve vodě téměř vidět. Žijí většinou ve skupinách tvořených jedním dominantním samcem a harémem různě starých samic.

Rodinka kapybar ve zlínské zoo •  zoo zlín

Co znamená kapybara?

Na jídelníčku kapybar najdeme výhradně rostlinnou potravu – traviny, vodní rostliny, výhonky mladých dřevin, různé ovoce. Ve zlínské zoo dostávají seno, mrkev, ovesné vločky, speciální vitamínové granule, milují červenou řepu a čínské zelí. Kapybary dospívají ve stáří 15 měsíců, v lidské péči v zoologických zahradách se dožívají až 12 let.

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená „pán travin“. V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, např. v Kolumbii je lov kapybar zakázán.

Vodní maximorče: Největší hlodavec světa kapybara

Vodní maximorče: Největší hlodavec světa kapybara

Růžová radost v Zoo Jihlava! Líhnou se malí plameňáci

Růžová radost v Zoo Jihlava! Líhnou se malí plameňáci

Černobílá trojčata: Lemuři v olomoucké zoo utěšeně přibývají

Černobílá trojčata: Lemuři v olomoucké zoo utěšeně přibývají