Malí vydrýskové v plzeňské zoo! Po 14 letech! Podívejte, jak jsou roztomilí

Malí vydrýskové v plzeňské zoo! Po 14 letech! Podívejte, jak jsou roztomilí
Sdílej
 
Vydra říční je náš původní druh, který se pomalu začíná vracet do českých řek. Jejich odchov v lidské péči je ale velmi obtížný, podaří se jen zcela výjimečně. O to větší radost mají v plzeňské zoo, kde se tyto vzácné vodní šelmy po 14 letech podařilo odchovat.

Plzeňská zoo chová vydry říční (Lutra lutra) na České řece od jejího otevření v roce 2008. Současný chovný pár tvoří samice Jana (Janina), která se narodila v roce 2018 v Německu a do Zoo Plzeň dorazila o rok později ze Záchranné stanice Hankensbüttel. Samec Luke (Bonifác 2) pochází ze Šumavy, odkud se do Plzně dostal ze Záchranné stanice v Pavlově. „

Dvě mláďata, samec a samička se narodila již 10. března, ale zatím nebylo jisté, že se odchov podaří. Vydry říční se v lidské péči daří odchovávat pouze výjimečně. Zvířata jsou velmi citlivá na stres, a proto ztrácejí chuť se množit nebo se matka o narozená mláďata nestará,“ vysvětluje zooložka Miroslava Palacká.

Kdykoliv se samice cítí ohrožená, ukrývá svá mláďata do nory •  Zoo Plzeň

„První týdny jsme proto naprosto omezili přítomnost lidí v blízkosti nory, protože samice se chovala velmi ochranitelsky, a i přes sklo na chovatele útočila,“ pokračuje zooložka.

První pohled do vydří nory 

Až na začátku dubna chovatelé poprvé zjistili, že mláďata jsou dvě a jsou v pořádku. Jejich pobyt v noře závisel na aktuálním rozpoložení samice, která je při jakémkoli pocitu nebezpečí opět ukryla do tunelu. Na začátku května ve dvou měsících věku měli chovatelé poprvé možnost samici nakrátko oddělit ve výběhu a mláďata zkontrolovat, očipovat a zjistit jejich pohlaví.

„Brzy poté začala zkusmo ochutnávat pevnou stravu. Nejvíc jim chutnalo kuřecí maso a rybí filety. Navíc je zanedlouho zvědavost a povzbuzování matky vylákala na první výlet do výběhu,“ uvádí dál Miroslava Palacká.

Drsná škola plavání

Vydry se nerodí s vrozenou schopností plavat, vše je musí matka naučit. Někdy až na první pohled drsným způsobem. Jana tak svoje potomky nejprve lákala a poté prostě donesla do hlubší vody. Celou dobu je samozřejmě hlídala, aby se žádnému nic nestalo.

Teprve po dvou měsících chovatelé zjistili, že malé vydřičky jsou dvě •  Zoo Plzeň

Dnes už jsou mláďata den ode dne odvážnější a postupně se již naučila i potápět. Matka jim každý den také dává lekce lovu, k čemuž jí slouží klacíky a kousky kůry.

I když se samice začala pomalu smiřovat s přítomností lidí v blízkosti jejích mláďat, je stále velmi ostražitá. Chovatelé proto prosí návštěvníky o dodržování co největšího ticha a klidu v okolí jejich výběhu. A také o shovívavost, když zrovna mláďata neuvidí ve výběhu. Pokud se matka bude cítit ohrožená, bude mít i nadále možnost je ukrýt.

Vodním jaguárům se daří ve Zlíně: Nová mláďata u vyder obrovských

Vodním jaguárům se daří ve Zlíně: Nová mláďata u vyder obrovských

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata

Znáte damany? Zoo Ostrava jich chová nejvíce na světě a už zase mají mláďata

Pozor! Jedovatá nadílka v plzeňské zoo... a ne hadi!

Pozor! Jedovatá nadílka v plzeňské zoo... a ne hadi!