Mají dlouhokrčky opravdu dlouhé krky? Přesvědčte se v jihlavské zoo!

Mají dlouhokrčky opravdu dlouhé krky? Přesvědčte se v jihlavské zoo!
Sdílej
 
V jihlavské zoo mohou nově návštěvníci vidět kriticky ohrožené dlouhokrké želvy, které v expozici nahradily anakondy velké, jejichž chov byl v zoo z prostorových důvodů ukončen. Jihlavští chovatelé ale věří, že dlouhokrčky jsou rovnocennou náhradou oblíbených hadů. Přesvědčte se, jestli opravdu mají dlouhé krky!

Jedním z unikátních pokladů indonéského ostrova Roti je dlouhokrčka McCordova (Chelodina mccordi mccordi), fascinující druh želvy, který se vyskytuje výhradně na severní části tohoto malého ostrova na pouhých 70 km². V Zoo Jihlava jsou od roku 2022, doposud však byly pouze na zázemí Tropického pavilonu. Teprve nyní je návštěvníci mohou pozorovat v první expozici u vstupu do Tropického pavilonu. Nahradily zde anakondy velké, jejichž chov zoo ukončila.

„I když víme, že u návštěvníků se anakondy těšily velké oblibě, z prostorových důvodů jsme se s nimi museli rozloučit,“ vysvětlil ředitel zoo Jan Vašák. „Doslova přerostly expozici, a ta pro ně tudíž již nebyla vhodná,“ doplnil. Anakondy odcestovaly do jiných chovných zařízení v České republice.

Dlouhokrčky v jihlavské zoo •  Daniela Oberreiterová

Želva dlouhokrčka je vzácný endemit

Nové obyvatelky této expozice jsou však neméně zajímavé! Jak je jasné již z názvu, dlouhokrčka má doopravdy dlouhý krk. Ten neumí zatáhnout do krunýře, ale skládá ho esovitě k jeho okraji. Krk může být téměř stejně dlouhý jako její krunýř. Tento evoluční rys jí umožňuje efektivně chytat kořist ve vodě.

Obývá sladkovodní jezera, rybníky a pomalu tekoucí řeky severního Roti, kde je endemitem (jinde nežije). Je masožravá a její potrava zahrnuje ryby, obojživelníky, korýše a další vodní bezobratlé.

Dlouhokrčky nemohou zatáhnout hlavu do krunýře •  Daniela Oberreiterová

Stejně jako mnoho jiných endemických druhů, i dlouhokrčka McCordova čelí kritickému ohrožení. Ztráta přirozeného prostředí v důsledku lidské činnosti, znečištění vodních zdrojů a nelegální lov pro maso vedou k dramatickému poklesu její populace. Podle Červeného seznamu ohrožených druhů IUCN je tento poddruh klasifikován jako kriticky ohrožený.

Tento klenot ostrova Roti možná z volné přírody brzy úplně vymizí. Jejím chovem se Zoo Jihlava snaží udržet cenný genofond a naplňuje tak jedno z důležitých poslání moderních zoologických zahrad – ochranu biodiverzity.

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava

Dva malé rypáčky vzácných štětináčů: Přivítej nová mláďata v Zoo Jihlava

Čtyřčata a hned dvakrát! Vyklubala se v Jihlavě, jen se podívejte

Čtyřčata a hned dvakrát! Vyklubala se v Jihlavě, jen se podívejte

Co se to klube? Vzácní leguáni! Ohrožená mláďata přišla na svět v Jihlavě

Co se to klube? Vzácní leguáni! Ohrožená mláďata přišla na svět v Jihlavě