Mutanti kolem nás: Genetika využívaná i zneužívaná

Mutanti kolem nás: Genetika využívaná i zneužívaná
Sdílej
 
Jsou mezi námi mutanti? Takoví jako v X-Menech sice ne, ale nejrůznější mutace genů má od přírody každý z nás. Existují však i umělí mutanti, i když zatím spíše mezi rostlinami a živočichy.

 

Ve filmu X-Men můžeme obdivovat podivuhodné schopnosti lidských mutantů. Je vůbec možné, aby se zmutovaní lidé dokázali takto změnit? Úplně asi ne. Ale přesto se některé mutace k těm filmovým alespoň přibližují.

Každého jistě napadne, jak by bylo výhodné ovlivnit lidské geny tak, aby lidé získali nové lepší vlastnosti. První, kdo to řekl nahlas, byly spisovatelé sci-fi románů a komiksů, pak filmaři a nakonec i vědci. Netýká se to je X-Menů. Ve známém filmu Vodní svět má hlavní hrdina za ušima schovaná žábra, díky nimž dýchá i pod vodou. Takoví mutanti by dokázali žít a bydlet v moři. Pro lidský druh, kterému už pomalu přestává pevnina stačit, by se tak k životu otevřely zbývající dvě třetiny naší planety. Samozřejmě, že jednoduché by to nebylo.

Geny, které spí

Spousty genů v našem těle jsou takzvaně „spící“. Tedy mají požadované vlastnosti, ale nijak se neprojevují. Je třeba je jen probudit. To by v dnešní době už nebylo nemožné. Problém ale je, že „dobré“ geny mnohdy – jako vedlejší produkt – nesou další nežádoucí vlastnosti. Tak například gen, který vytváří štíhlé a vysoké postavy (byl by například vhodný pro basketbalisty nebo skokany do výšky), často přináší lidem, kteří ho mají, i onemocnění cév a srdce. Nebo gen, který chrání v teplých oblastech domorodce proti malárii, v určitých kombinacích způsobuje smrt čerstvě narozených dětí. My Evropané ho nemáme, proto naše děti neumírají tak často, zato bez patřičných léků hyneme v tropech jako mouchy.

Celé téma si přečtete v ABC 18/2012, které je v prodeji od 28. srpna.


Recenze: I X-Meni mají své dny. Hrají si, ale zlobí

Recenze: I X-Meni mají své dny. Hrají si, ale zlobí

V nové hře bojují X-Men s osudem

V nové hře bojují X-Men s osudem

"Vesmírní Avengers": To jsou Guardians of Galaxy

"Vesmírní Avengers": To jsou Guardians of Galaxy

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
x-men, mutant, geny
 

Články odjinud