Hadi a jejich neobvyklé smysly

Hadi a jejich neobvyklé smysly
Sdílej
 
Zrak není jediný smysl, který hadi při lovu používají. Není to dokonce ani jejich nejdůležitější smysl. Příroda je vybavila ještě dalšími, jejichž fungování si člověk jen stěží dovede představit.

Jedním z nich je orgán, který bychom mohli nazvat "ochutnávač pachů". Hadi jím vnímají okolní svět. Mají na patře speciální jamky, do nichž vnášejí svým rozeklaným jazykem pachové molekuly ze svého okolí – právě proto tak často "vyplazují" jazyk. Jeho rozdvojení jim umožňuje rozpoznat, ze které strany pach přichází a kde se tedy nachází případná kořist. A aby hadi nemuseli při vyplazování jazyka neustále otevírat tlamu, mají v horní čelisti speciální zářez, jímž jazyk vysunují. Tento smysl – odborně Jacobsonův orgán – mají úplně všichni hadi, bez ohledu na to, kde žijí. Podívejte se, jak to funguje.

Článek pokračuje pod obrázkem:

Tati, a prdí taky hadi? •  Profimedia

Nejen Jacobsonův orgán

Dalším důležitým smyslem, kterým jsou ale vybaveny jen některé druhy hadů, jsou tzv. termoreceptory. Chřestýši, hroznýši a krajty mají na tlamě dobře viditelné tepločivné jamky vystlané speciálními buňkami, které jsou schopné vnímat teplotní rozdíly v desetinách stupňů. Tito hadi tedy vidí svou kořist v podobě tepelného obrazu. Naše video vám ukáže, jak vidí svět chřestýš pomocí svých termoreceptorů. Svou kořist jen uštkne, a pak ji klidně pustí a nechá utéct. Oběť daleko nedoběhne a had ji snadno vystopuje pomocí tepelných i pachových stop, které po sobě cestou zanechala.

 

Mezi chřestýšovité hady vybavené tepločivnými jamkami patří i řada stromových druhů. Ve Střední a Jižní Americe jsou to hlavně křovináři (jednoho jsme vám představili v tištěném ábíčku) v jihovýchodní Asii je zastupují chřestýšovci. Tito hadi také loví pomocí tepločivných jamek, na rozdíl od pravých chřestýšů ale svou kořist nepouštějí, po pádu na zem už by ji nikdy nenašli.

 

Chřestýšovci jsou ve větvích tak dokonale maskovaní, že je lze jen obtížně objevit. Vzhledem ke své velikosti mají velmi silný jed, to proto, aby kořist usmrtil co nejrychleji a aby se mu nevysmekla z tlamy. Bohužel, velmi často se obětí stávají i místní lidé pohybující se po pralese – i když si nebezpečí uvědomují a po hadech pátrají, velmi často je přehlédnou. A neštěstí je na světě. Až 50 % uštknutí jedovatým hadem mají na svědomí právě stromoví chřestýšovci.

Hadi na ábíčku:

Hadi nejsou hluší: Jak slyšet bez uší

Hadi nejsou hluší: Jak slyšet bez uší

Očima hada: Tajemství hadích smyslů

Očima hada: Tajemství hadích smyslů

Smrtící smyčky: 5 největších škrtičů světa

Smrtící smyčky: 5 největších škrtičů světa

Hadi jezdí na tuku

Hadi jezdí na tuku

Návrat mořských hadů: "Vyhynuli", ale vesele si plavou

Návrat mořských hadů: "Vyhynuli", ale vesele si plavou

Nový bambusový had

Nový bambusový had

 

Články odjinud