Mořský kůň: Když je rybář zároveň jezdcem

Mořský kůň: Když je rybář zároveň jezdcem
Sdílej
 
Belgičtí rybáři loví garnáty zvláštním způsobem. Počíhají si na ně ze hřbetu mořského koně. Tradičnímu způsobu rybolovu se dnes věnuje už jen posledních 12 rodin.

 

Koně, s nimiž loví tradiční belgičtí rybáři garnáty, samozřejmě nejsou žádní mořští koně. I když se původně tímto způsobem lovili garnáti prakticky po celém západním pobřeží Evropy až po Francii. Dnes lze lov garnátů za pomoci koní vidět na jediném místě v Belgii. A nejde jen o to, že je to poslední místo, ubývají i rybáři, kteří se tomuto tradičnímu lovu věnují – dnes takto loví posledních 12 rodin. Možná se není čemu divit, podívejte se, jak náročná práce v ledové mořské vodě to je.

Rybáři a chovatelé koní v jednom

Rybáři ovšem nemohou být jen rybáři, současně musí být i chovatelé koní – bez nich by se tradičnímu lovu garnátů nemohli věnovat. A nejde jen tak o nějaké koně – koně musí být mimořádné odolní a silní. Právě takový je belgický chladnokrevník, někdy také známý jako kůň brabantský nebo flanderský.

Je to nejen jedno z nejsilnějších plemen koní, ale i nejstarších, znali je Římané a sám římský císař Caesar se o nich zmiňuje v zápiscích o válce galské. Jeho krev dnes koluje v žilách většiny modernějších chladnokrevníků. Belgický chladnokrevník byl vždy využíván hlavně k těžké práci – především v zemědělství a lesnictví, ale tahal i těžké povozy (známí pivovarští valaši byli velmi často právě belgici). Diky videím můžete nahlédnout i do stájí a s těmito obdivuhodnými koňmi se seznámit. 


FOTO ABC: Rybařící koně

FOTO ABC: Rybařící koně

Koně: Divocí i zdivočelí

Koně: Divocí i zdivočelí

Jdeme na ryby: Seriál video návodů časopisu ABC

Jdeme na ryby: Seriál video návodů časopisu ABC

Strakatí vs. jednobarevní: Barvu koní určovala móda

Strakatí vs. jednobarevní: Barvu koní určovala móda

Video: Nebezpeční kapři

Video se připravuje ...

Nebezpeční kapři • Zdroj: ABC

 

Články odjinud