Ztracený kančil nalezen po 30 letech v utajení

Ztracený kančil nalezen po 30 letech v utajení
Sdílej
 
30 let žil v utajení a teď se znovu ukázal. Kančil stříbrohřbetý je pralesní zvířátko velké jako králík, je aktivní v noci a není snadné ho spatřit. Vědci si proto nebyli jisti, zda definitivně nevyhynul. Ale kančil stříbrohřbetý ze seznamu 25 nejhledanějších druhů světa se nakonec stal prvním savcem, kterého se podařilo najít!

Kančilové jsou prastarou skupinou sudokopytníků - od svých příbuzných se oddělili před asi 50 miliony lety. I když vypadají jako miniaturní jelínci bez parohů, nejsou s nimi příbuzní, tvoří samostatnou skupinu s deseti dnes známými druhy. Přesněji – popsanými druhy. O tom, že je všechny dobře známe, nemůže být řeč.

Nejmenší kančil

Tím nejméně prozkoumaným je kančil stříbrohřbetý (Tragulus versicolor) považovaný (spolu s běžným kančilem menším – T. kanchil) za nejmenšího sudokopytníka světa. Popsán byl v roce 1910 podle čtyř jedinců ulovených na jihu Vietnamu. Pak ho 80 let nikdo nespatřil! Teprve v roce 1990 byl v centrálním Vietnamu nalezen pátý jedinec tohoto druhu. A opět se po něm až do listopadu loňského roku slehla zem.

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Ztracený endemit

Spatřit pralesní zvířátko velké jako králík, které je navíc aktivní v noci, není snadné. Vědci si proto nebyli jisti, zda definitivně nevyhynul. Je to totiž vietnamský endemit, jinde na světě nežije. Určitá naděje ale zůstávala. A právě kvůli ní se nedostal na seznam vyhynulých druhů, ale byl zařazen mezi nejhledanější živočišné a rostlinné druhy světa.

Kančil stříbrohřbetý byl dlouho znám jen z muzejních sbírek nebo z ilustrací •  Southern Institute of Ecology/Global Wildlife Conservation/Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research/NCNP, Carlos Vasquez Almazan

Nalezen po 30 letech

Jak se takové zvíře hledá? Začíná se ve vytipovaných oblastech rozhovory s domorodci, kteří nejlépe znají okolní přírodu a její obyvatele. Právě ti vědce upozornili na kančila, který má na rozdíl od jednobarevného kančila menšího šedou srst na hřbetě. Na označené lokalitě vědci rozmístili tři fotopasti a po pěti měsících z nich získali téměř tři stovky snímků hledaného druhu. Dalších 29 fotopastí instalovaných v oblasti potvrdilo, že kančilové stříbrohřbetí tu jsou docela hojní.

Nejhledanější zvířata: Pátrání po ztracených druzích

Nejhledanější zvířata: Pátrání po ztracených druzích

Výzkum pokračuje

Kančil stříbrohřbetý se tak stal prvním savcem a čtvrtým nalezeným živočichem ze seznamu 25 nejhledanějších druhů. Tím ovšem nic nekončí. Právě naopak. Je třeba určit, jak velká a jak stabilní je jejich populace a také jak velké území obývají. Výzkum proto pokračuje rozmístěním dalších fotopastí do dvou přilehlých oblastí. To vědcům umožní zjistit, jak moc je tento druh ohrožený a pomůže jim zvolit vhodné způsoby jeho ochrany.

Ztracení a znovunalezení

Mezinárodní ochranářská organizace GWC (Global Wildlife Conservation) sestavila v roce 2017 seznam 1200 druhů živočichů a rostlin, které po celá desetiletí nikdo nespatřil. Z něj vybrala 25 nejhledanějších, po nichž vyhlásila pátrání (některé jsme vám představili v ABC č. 22/2017). Už po dvou letech pátrání si včetně kančila mohli vědci "odškrtnout" čtyři nalezené živočichy.

Mločík Jacksonův •  Southern Institute of Ecology/Global Wildlife Conservation/Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research/NCNP, Carlos Vasquez Almazan

Mločík Jacksonův

Jako první byl hned v roce 2017 nalezen v Guatemale mločík Jacksonův (Bolitoglossa jacksoni). Ten byl popsán v roce 1975 a na své znovuobjevení čekal celých 42 let.

Obří včela

V únoru 2019 byla na Moluckých ostrovech nalezena největší včela světa, téměř 4 cm dlouhá čalounice Megachile pluto. Ta byla popsána v roce 1858, pak ji až do roku 1981 nikdo nespatřil. Znovuobjevená byla po dalších 38 letech.

Želva fernandinská

Po 113 letech byla v únoru 2019 objevena na galapážském ostrově Fernandina želva fernandinská (Chelonoidis phantasticus). Ta byla popsána v r. 1906 podle jediného exempláře. I když byl v roce 1964 nalezen trus podobný želvímu a z letadla byly pozorovány útvary podobné želvám, byla až do loňského objevu považována za vyhynulou.

 

Těžká práce vědců: Oceloti ve fotopasti

Těžká práce vědců: Oceloti ve fotopasti

Záhada tchajwanského levharta: Vzdušný akrobat

Záhada tchajwanského levharta: Vzdušný akrobat

Pozor, ropucha předstírá, že je jedovatý had!

Pozor, ropucha předstírá, že je jedovatý had!

 

Články odjinud