Toto je Pták roku 2024: Hledejte kominíčka!

Toto je Pták roku 2024: Hledejte kominíčka!
Sdílej
 
Letošním Ptákem roku se stal rehek domácí, běžný druh obývající hlavně lidská sídla. Proč zrovna on? A proč bylo letošní vyhlášení České společnosti ornitologické neobvyklé?

Česká společnost ornitologická (ČSO) každoročně vybírá jeden ptačí druh, který se pro ten rok stane Ptákem roku. Letošní vyhlašování je ale něčím neobvyklé. Zatímco v uplynulých letech zveřejnila ČSO vybraný druh vždy až na začátku příslušného roku, rehek byl vyhlášen ptákem roku už na začátku prosince roku minulého. 

Rehek se stěhuje k lidem

Rehek domácí je jedním z mála ptačích druhů, kterému se daří a jeho populace mírně vzrůstá. Určitě za to může jeho přizpůsobivost – původně spíš horský ptáček našel příhodné podmínky v blízkosti lidí. Zabydlí se uprostřed rušného města, stejně jako na horské samotě. Jeho šíření pomáhá i oteplování, takže se pozvolna stěhuje stále víc na sever. 

Už to nejsou tažní ptáci?

S oteplováním však souvisí i jeho další přizpůsobení. Rehkové jsou původně tažní, na zimu od nás odlétají na jih. Ale mírnější zimy znamenají i lepší dostupnost potravy, leckterý rehek tak zjistil, že se migrací nemusí vyčerpávat, že stejně dobře přežije i u nás. A to je právě důvod, proč byl ptákem roku vyhlášen už vloni na začátku zimy. 

Stále víc rehků u nás zůstává díky mírným zimám celoročně •  Filip Petřík

Rehci v zimě

Ornitologové totiž nemají přehled o tom, kolik rehků a kde všude u nás přes zimu zůstává. Aby získali tyto informace, potřebují pomoc co nejširší veřejnosti. Ke kampani Pták roku 2024 proto vyhlásili doprovodnou akci Rehci v zimě. Ta probíhá už od začátku prosince do konce února.

Každý, kdo se chce zapojit, má na svých vycházkách sledovat, zda někde tyto ptáčky nezahlédne, a svá pozorování pak zanést do faunistické databáze Avif (avis.birds.cz). Podrobné informace o této akci najdete na webových stránkách ČSO: birdlife.cz/rehci-v-zime

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud