Návrat užitečného pomocníka: Jiřička přilétá z teplých krajů

Návrat užitečného pomocníka: Jiřička přilétá z teplých krajů
Sdílej
 
Jiřička obecná tráví zimu v Africe. Vrací se na konci dubna a na začátku května. Nemíří však "jen tak někam do Česka". Jiřičky se vracejí na místa, kde se vylíhly. Tento ptačí druh je užitečný pomocník, protože se živí většinou obtížným hmyzem. Ale počet jeho hnízdišť ubývá. Někdy o ně přichází kvůli nevhodným stavebním úpravám, jindy kvůli lidem, kteří porušují zákon a hnízda jiřiček shazují.

 

Poprvé se Ptákem roku stala v roce 1992 vlaštovka. Její nejbližší u nás žijící příbuzná jiřička obecná čekala na tento titul dlouhých 28 let. Ptáka roku každoročně volí Česká ornitologická společnost a vybírá druhy, které jsou nějakým způsobem zajímavé, známé a lze je snadno pozorovat. Důležitým parametrem pro vítězství také je, aby si pták z nějakého důvodu zasluhoval pozornost veřejnosti. Právě takovým je pro letošní rok zvolená jiřička obecná (Delichon urbicum).

Jiřička žije s lidmi

Jiřička sice není moc velká (dlouhá je asi 13 cm), přesto ji nelze jen tak přehlédnout: Žije v blízkosti lidí a svá hnízda buduje přímo na lidských stavbách. Navíc se sdružuje do početnějších společenství, není to tedy tak, že byste museli pátrat po nějakém osamoceném skrytě žijícím ptáčkovi.

Vražedný blob zabijí v Tichém oceánu: Záhada mrtvých ptáků vyřešena

Vražedný blob zabijí v Tichém oceánu: Záhada mrtvých ptáků vyřešena

Chrání ji zákon!

Titul Ptáka roku si jiřička zasloužila hlavně proto, že počet jejích hnízdišť rok od roku ubývá. Někdy o ně přichází kvůli nevhodným stavebním úpravám, stává se ale i to, že lidé hnízda shazují, protože jim vadí trus, který se pod nimi hromadí. Neodradí je ani to, že jde o trestný čin. Jiřičky i jejich hnízda jsou u nás chráněna. Přitom stačí málo – umístit pod hnízda destičku, která trus zachytí. Ten pak lze využít třeba jako hnojivo na zahradě.

Jiřičky létají rychlostí až 74 km/hod •  Profimedia.cz

Návrat domů

Celkový počet jiřiček žijících v Evropě se odhaduje na 60-300 milionů jedinců. Na zimu odlétají do subsaharské Afriky, vracejí se na konci dubna a na začátku května. Nemíří však "jen tak někam do Česka". Jiřičky se vracejí na místa, kde se vylíhly. Pokud tedy znáte nějaké jejich hnízdiště, můžete je tam začít v dubnu vyhlížet. A dokonce jim můžete pomoci při stavbě nových hnízd. Lepí ho totiž z malých kousků bláta, a pokud je sucho, uvítají v blízkosti hnízdiště nádobu plnou rozmočené hlíny.

Zimní otužilci: Ptáci v zimně neumrznou. Mají různé vychytávky, třeba načepýřené koule

Zimní otužilci: Ptáci v zimně neumrznou. Mají různé vychytávky, třeba načepýřené koule

Užiteční pomocníci

V minulosti lidé považovali dům, kde si jiřičky stavěli hnízda, za šťastný. A věděli proč. Jiřičky se totiž živí mouchami, muchničkami, komáry, mšicemi a dalším, většinou obtížným hmyzem, který loví za letu. Mláďatům ho ale nenosí po jednom kousku, to by se nalétali. Až stovky drobných úlovků slepují slinami do jakýchsi hrudek a teprve ty přinášejí do hnízda. Když pro nic jiného, už pro tuto pomoc stojí za to jejich hnízda chránit.

Na zem jiřičky usedají, pouze když sbírají bláto na stavbu hnízda •  Profimedia.cz

Záhada

Když chtějí vědci zjistit, kam odlétají tažní ptáci, dají jim na nohu kroužek se "zpáteční adresou". Pokud pták zahyne nebo ho někdo uloví a kroužek se dostane k někomu informovanému, je odeslán zpět. Vědci tak postupně získají mapu míst, kam naši ptáci doletí. Ale i když spousta okroužkovaných jiřiček z celé Evropy létá každoročně do Afriky, zpět se ještě nevrátil ani jediný kroužek. Nikdo tedy neví, kde jiřičky tráví zimu. Jen to, že je to kdesi jižně od Sahary.

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

 

Články odjinud