Nové vražedné kosatky: Útočí i na nebezpečnou kořist!

Nové vražedné kosatky: Útočí i na nebezpečnou kořist!
Sdílej
 
V severním Pacifiku žije skupina zvláštně vypadajících kosatek z volného moře, která se nebojí útočit ani na velmi nebezpečnou kořist. Vědci se snaží zjistit, jestli je to úplně nový druh.

Černobíle zbarvená kosatka dravá (Orcinus orca) je kosmopolitní vrcholový predátor, u kterého vědci rozeznávají kolem deseti ekotypů. Každý ekotyp má trochu jiný vzhled i chování a zaměřuje se na odlišný typ kořisti.

U břehů severního Pacifiku se vyskytují dva dobře známé ekotypy – „residenti“ loví lososy, „transienti“ se zaměřují na jiné mořské savce. Kořistí méně prozkoumaného „offshore“ ekotypu kosatek ze šelfových moří jsou velké ryby a žraloci

Zjizvené kosatky

Podle mořských biologů z Univerzity Britské Kolumbie ale v Severním Pacifiku existuje ještě čtvrtý neznámý ekotyp. Vědci na základě pozorování z let 1997 až 2021 identifikovali populaci celkem 49 kosatek, které se od dříve známých ekotypů liší zbarvením, tvarem hřbetní ploutve i způsobem života. 

Kousance od žraloků

Všechna pozorování, k nimž došlo v letech 1997 až 2021, pocházejí z volného moře, desítky kilometrů daleko od pobřeží států Kalifornie a Oregonu. Důkazem, že tyto kosatky tráví celý život na otevřeném oceánu, jsou i kruhové jizvy, které měla na těle téměř všechna zvířata. Způsobily je čelisti žraločka brazilského – parazitického druhu, žije v oblastech s velkou hloubkou. 

Útok na vorvaně

Pozornost přitahují i lovecké zvyky a hlavní typ kořisti nového ekotypu kosatek. Už při jednom z vůbec prvních setkání byli vědci svědky, jak smečka kosatek napadla devítičlenné stádo dospělých samic vorvaňů – rovněž ozubených kytovců, kteří jsou mnohem větší než kosatky.Navzdory tomu se jednu ze samic vorvaně kosatkám podařilo oddělit od stáda a zabít.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
vorvan, kosatka, kytovec, kosatka dravá
 

Články odjinud