Dostaneme na Zemi kousek Marsu? První pokus o odběr nevyšel

Dostaneme na Zemi kousek Marsu? První pokus o odběr nevyšel
Sdílej
 
Vědci se pokouší dostat na Zemi první vzorky Marsu. Odebírá je rover Perseverance, který kromě výzkumu planety také odebírá vzorky. Ty mají být v budoucnu dopraveny na Zemi. Rozhodně nejde o jednoduchou operaci a první krok nevyšel tak, jak si vědci představovali.

 

Máme na Zemi vzorky Marsu? Jednoduchá otázka, těžká odpověď. Vzorky, které by odebrala sonda a dopravila je na naší planetu, zatím nemáme. Vědci ale v minulosti našli meteority, které pochází z Marsu. Kdysi hodně dávno před miliardami let narazil do Marsu velký objekt, který vymrštil velké množství hornin do vesmíru a některé doputovaly až k nám.

Vědci ale chtějí mít v laboratoři i kousky současného Marsu. Jenže je to ještě těžší než dostat na Zemi vzorky Měsíce. Rudá planeta je totiž mnohem dál a má větší gravitaci.

Podařilo se odebrat kousek Marsu. Vzorky poletí na Zemi

Podařilo se odebrat kousek Marsu. Vzorky poletí na Zemi

Tentokrát to nevyšlo

První pokus získat kousek Marsu byl začátkem srpna. Celý proces je automatický a proběhl přesně tak, jak měl. Dvoumetrové mechanické rameno si z roveru Perseverance vzalo trubičku s vrtákem a zavrtalo ji do Marsu. Následně trubičku převzalo menší rameno, které ji uložilo. Celý „ukládací“ mechanismus je na břiše roveru a je vidět na následujícím videu:

Přestože vše běželo podle plánů, systém hlásil, že je trubička prázdná. To také potvrdily fotografie. Vědci zatím neví, co se stalo. Místo odběru bude detailně vyfotografováno, aby se zjistilo, proč se vzorek nedostal do trubičky nebo z ní vypadl. Podle prvních informací je možné, že se marsovská půda chová odlišně, než se očekávalo a testovalo na Zemi.

Mars a mnoho otázek

Nebylo by to rozhodně poprvé, co nás Mars překvapil. Na rudé planetě pracuje sonda InSight. Nedávno jsme psali o jejím měření marsotřesení (čtěte tady). Přístroj SEIS skutečně pracuje dobře. Druhý přístroj na palubě ale selhal. HP3 měl měřit tepelný tok planety. Jeho krtek se měl „proklepat“ do hloubky pěti metrů, kam měl dostat kabel s čidly. Půda se ale chovala jinak, než vědci čekali a krtek se dostal do hloubky jen několika centimetrů.

Start modulu se vzorky z Marsu. •  NASA/JPL-Caltech

Vesmírná trpělivost

Perseverance snad bude mít větší štěstí. Pokud se mu podaří vzorky odebrat, na Zemi je přímo poslat nemůže. Na palubě k tomu nemá žádné zařízení. Místo toho budou v pouzdrech vyhozeny na povrch. V roce 2026 odstartuje k Marsu americká mise Mars Sample Return, která by měla tyto vzorky posbírat, naložit na sondu a vystřelit do vesmíru. Na oběžné dráze se pouzdro se vzorky setká s evropskou sondou Earth Return Orbiter, která je dopraví na Zemi.

Mars 2020: Rover Perseverance vyrazil hledat život na rudé planetě

Mars 2020: Rover Perseverance vyrazil hledat život na rudé planetě

Novinky z Marsu: K rudé planetě dorazily nové sondy

Novinky z Marsu: K rudé planetě dorazily nové sondy

Vrtulník Ingenuity létá první mimo planetu Zemi, v atmosféře Marsu

Vrtulník Ingenuity létá první mimo planetu Zemi, v atmosféře Marsu

 

Články odjinud