Družice Gaia: Vesmírný kartograf cestuje časem

Družice Gaia: Vesmírný kartograf cestuje časem
Sdílej
 
Družice Gaia je vesmírný fotograf. Postupně vytváří 3D mapu Galaxie, která umožňuje i cestování časem.

Slyšeli jste někdy o sci-fi knize a filmu Stopařův průvodce po Galaxii od Douglase Adamse? Určitě ano. Jde o komediální cestu vesmírem, ve které hraje velkou roli turistický průvodce pro vesmírné cestovatele. Evropská družice Gaia sepisuje něco podobného už od prosince 2013. Pro stopaře asi určený nebude, ale vědci v něm budou číst další desítky let. Gaia totiž každý den ze vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země chrlí až 10 GB dat o miliardách vesmírných objektů.

Gaia: Dva dalekohledy v jednom

Gaia je astronomický dalekohled. Vlastně jsou to dva dalekohledy o velikosti 50 x 150 cm, které jsou od sebe vzdálené 106 stupňů – tedy více než je pravý úhel. Světlo vzdálených objektů z obou dalekohledů dopadá na kameru s rozlišením miliardy pixelů. Hlavní mise družice měla trvat pět let, během kterých měla Gaia každý z cílových objektů pozorovat asi 70krát. Gaia je ale v dobré kondici, a tak byla její mise prodloužena. Skončit by měla za tři roky, kdy družici dojde palivo. Do té doby bude dál pracovat.

Video se připravuje ...

Hvězdy zachycené družicí Gaia • Zdroj: ESA

Uvolnění dat

Na přelomu 80. a 90. let pracovala ve vesmíru evropská družice Hipparcos, která velmi přesně měřila pozice mnoha hvězd. Gaia toho umí více a je mnohem přesnější. Na základě pozorování vědci sestaví trojrozměrnou mapu Galaxie. Umožní jim to provádět simulace, které odhalí, jak vypadala naše Galaxie v minulosti a jak bude vypadat v budoucnu.

Průvodce po Galaxii tedy skutečně existuje, jen má trochu méně romantický název „DR“. Je to zkratka anglických slov data release neboli uvolnění dat. Data, která Gaia získá, putují na Zemi do šesti evropských superpočítačů. Musí být ověřena, zpracována a upravena. Nakonec jsou uveřejněna a jsou k dispozici všem vědcům. Jde v podstatě o obrovské množství tabulek. Pokud bychom je vytiskli, hromada papírů by sahala až do vesmíru! První data byla zveřejněna v září 2016, další v dubnu 2018 a DR3 spatřil světlo světa nyní.

Družice Gaia a asteroidy. Žluté kolečko uprostřed je Slunce. Vše ostatní jsou dráhy 150 tisíc asteroidů. Modré ve vnitřních částech systému, hlavní pás mezi Marsem a Jupiterem je zeleně, trojané červeně (asteroidy před a za Jupiterem) •  ESA/GAIA/DPAC/ATG, DPAC

Katalog hvězd

Nový katalog hvězd obsahuje informace o chemickém složení, teplotě, barvě, hmotnosti a stáří asi 2 miliard hvězd. Najdeme v něm ale také 800 tisíc dvojhvězd, což jsou systémy, ve kterých dvě hvězdy obíhají okolo sebe nebo 156 tisíc asteroidů. Gaia by měla také objevit nové planety u cizích hvězd. Z jejich dat budou vědci čerpat při psaní snad každé studie. Vždy jsou totiž potřeba základní informace o vlastnostech či vzdálenosti a pozici vesmírného objektu.


Jak Gaia pracuje?

Astrometrie

Hvězdy se pohybují v rámci Galaxie i po obloze. Nemyslíme tím od východu na západ kvůli rotaci Země, ale mají vlastní pohyb, který je za lidský život nepostřehnutelný, ale Gaia ho změří. Pokud okolo hvězdy obíhá planeta, je tento pohyb ovlivněn.

Jak pracuje družice Gaia? •  ESA/GAIA/DPAC/ATG, DPAC

Gaia také měří vzdálenost hvězd pomocí paralaxy. Změří pozici na obloze dnes a za půl roku, kdy se kvůli pohybu Země okolo Slunce na hvězdu díváme z jiného úhlu. Je to stejné, jako když si dáte na nos prst a díváte se na něj postupně jedním a pak druhým okem (jedno z nich máte zavřené). Prst se pohne, i když je stále na nose. U paralaxy je vzdálenost očí trochu větší – dvojnásobek vzdálenosti Země od Slunce nebo také 300 milionů kilometrů.

Fotometrie

Gaia měří jasnosti hvězd. Může odhalit přechody planet před hvězdou nebo nepatrné změny jasnosti způsobené hvězdnými otřesy. Díky nim můžeme studovat například stáří hvězd. Dokáže také světlo rozložit na jednotlivé barvy (spektrum) a zjistit tak další informace.

Spektroskopie

Podrobnější spektrum odhalí chemické složení, ale také to, zda se k nám hvězda přibližuje nebo se od nás vzdaluje.

Více zajímavostí o vesmíru najdete v časopisu ABC speciál: Vesmír a v knize Vesmír, které koupíte tady - doručení domů je zdarma.

Objevte další fascinující články o vesmíru:

Srážka s cizí galaxií: Řítí se přímo na nás!

Srážka s cizí galaxií: Řítí se přímo na nás!

Vesmírná bublina: Okolo Slunce vznikají nové hvězdy

Vesmírná bublina: Okolo Slunce vznikají nové hvězdy

Planety, na kterých vám ztěžknou nohy

Planety, na kterých vám ztěžknou nohy

 

Články odjinud