Evropa plánuje stavět na Měsíci: Základna i hotel vyjdou z 3D tiskárny

Evropa plánuje stavět na Měsíci: Základna i hotel vyjdou z 3D tiskárny
Sdílej
 
Bydlení na Měsíci už není sci-fi, ale reálný projekt Evropské kosmické agentury. Základnu pro 150 lidí podle návrhu australských architektů, mají vytisknout 3D tiskárny a přitom použít měsíční regolit. Počítá se s vesmírným hotelem a možná i první univerzitou mimo planetu Zemi. Řídící středisko vznikne na dohled Česka.

Australské architektonické studio Hassell představilo ambiciózní koncept základny na Měsíci pro permanentní lidskou posádku. Vznikl ve spolupráci s předními odborníky na vesmír z ESA (Evropské kosmické agentury), vědci z Univerzity v Cranfieldu ve Velké Británii, antropology, psychology, experty na robotiku či bývalými astronauty. Ti všichni totiž měli co říct k tomu, jaké nejspíše budou potřeby budoucích Měsíčňanů. 

Měsíční základna pro 150 lidí

Studio Hassell je v oblasti vesmírné architektury relativním nováčkem. Funguje sice již více než 80 let, většina jeho návrhů se však týká kancelářských budov či veřejné infrastruktury, jako jsou nádraží, letiště, parky, školy či sportovní stadiony.

Jenže plánovaná měsíční základna pro téměř 150 lidí se od pozemských budov zase tak moc lišit nebude. Její obyvatelé zde totiž dost možná stráví zbytek svého života, a tak je na místě, aby kromě prostoru pro práci a spánek měli také nějakou zábavu. 

Zdravý život ve vesmíru

Zatím jde o takzvaný master plán, což je architektonický termín popisující celkový pohled na nějaký projekt, jeho základní cíle a principy či například použité technologie a materiály. V této fázi se tedy neřeší, ve kterém rohu bude kuchyňka a kde třeba záchod.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud