Web Space 2019: Do světa vstoupili virtuální hráči, nová sociální síť i Disney+

Web Space 2019: Do světa vstoupili virtuální hráči, nová sociální síť i Disney+
Sdílej
 
V letošním roce jsme pro Vás na webu abicko.cz spustili seriál Web Space o digitálním světě. Postupně Vás seznamujeme se vším, co by Vás mohlo na poli techniky, internetu, sociálních sítí a světu jedniček a nul zajímat. A protože je konec roku vždy časem bilancování, pojďme se spolu ohlédnout za IT událostmi roku 2019.

Web Space je seriál časopisu ABC pro mladé čtenáře o digitálním světě.

Letošní rok se nesl také ve znamení strojového učení a využívání umělé inteligence i tam, kde bychom to nečekali. Rusko poslalo na vesmírnou stanici ISS humanoidního robota, jeden z telefonních operátorů má mezi svými zaměstnanci novou posilu - virtuální Týnu a virtuální hlasová asistentka Alexa zase bude pravděpodobně svědčit u soudu. Stala se totiž svědkem závažného trestného činu. Za nejdůležitější zprávu ale považujeme představení programu, který využívá umělou inteligenci v boji proti tzv. fake news (falešným zprávám). Vědci z Harvardské univerzity vytvořili program, který dokáže detekovat strojově vytvořené dezinformační texty a upozornit na ně.

Virtuální hráč

A umělá inteligence vstoupila také do světa her – nikoliv jako tvůrce, ale jako samotný hráč. Program s názvem Pluribus, dokázal porazit 12 profesionálních hráčů v hazardní karetní hře poker. Pozadu nezůstala ani umělá inteligence DeepMind AI, která svou vyspělost ukazuje v jedné z nejnáročnějších her Starcraft II. V lednu letošního roku porazila opakovaně hráče ze světové špičky a je lepší než 99,8% všech hráčů, kteří se s ní utkali.

Pluribus to natřel 12 profesionálním hráčům v pokeru •  https://cms.qz.com

Sociální sítě

Jeden ze zakladatelů Wikipedie Jimmy Wales spustil alternativu k Facebooku a Twitteru s názvem ST:Social. Hlavním rozdílem, v porovnání s konkurenty, je způsob financování. S ohledem na kvalitu obsahu je totiž obchodní model této sítě založen na peněžních darech příznivců a nikoliv na reklamě. Instagram se inspiroval u konkurenčního Tik Toku a pustil do světa aplikaci Instgram Reets, která umožňuje uživatelům vytvářet max. 15vteřinové videoklipy, které jsou doprovázeny hudbou na pozadí. Zároveň začal testovat nástroj pro editaci videa Scenes, díky kterému mohou uživatelé přidávat efekty pro rozšířenou realitu.

Horizon - sociální síť pro uživatele virtuální reality •  https://pbs.twimg.com

U Tik Toku se inspiroval také Facebook, který spustil aplikaci s názvem Lasso. Ta využívá tzv. lip-sync – synchronizaci hudby, slov a pohybu rtů, díky níž lze vytvářet a remixovat vtipná videa. Krom toho společnost Facebook představila nové logo a síť Horizon. Je určena pro uživatele virtuální reality, kteří si zde budou moci tvořit vlastní světy a trávit čas se svými přáteli.

Logistika

Nejvýraznější průnik umělé inteligence a reálného světa a náznak směru, kterým se budeme ubírat, jsme v letošním roce mohli zaznamenat především v logistických službách. Volvo a služba pro přepravu cestujících Uber, představily autonomní sériové vozidlo SUV XC90, které bude možné uplatnit v rámci služeb sdílené přepravy. Uber má za sebou také první úspěšné testy v rámci sítě Uber Eats, kdy jsou rozvory jídel realizován pomocí dronu. Do budoucna by se tím mohla vyřešit doma zapomenutá svačina nebo chuť na oblíbený burger z fast foodu, který nemá provozovnu v místě bydliště.

Uber má za sebou první úspěšné testy v rámci sítě Uber Eats •  Uber

V USA byla oficiálně spuštěna první komerční dronová doručovací společnost Wing. Speciální dron je vybaven navíjecím zařízením, takže nemusí kvůli naložení nebo složení nákladu přistávat a přepravuje zatím omezený sortiment zboží.

Internet

Google ohlásil položení nového podmořského kabelu, který nese název Equiano. Přinese internetové připojení do velké části Afriky a jeho kapacita bude 20x vyšší než je současná rychlost připojení. To nejvýraznější postava dnešního světa Elon Musk a jeho společnost SpaceX jdou jinou cestou. V rámci projektu Starlink se chystají na oběžnou dráhu vypustit 12.000 satelitů (a do budoucna pak až 42.000 satelitů) na podporu a pokrytí 5G sítí, která přináší vysokorychlostní internet. Prvních 120 satelitů už bylo úspěšně vypuštěno na oběžnou dráhu. A dobrá zpráva ohledně vysokorychlostního internetu se objevila také v ČR. Na rozvoj vysokorychlostního internetu  půjde letos miliarda korun z evropských dotací. Konkrétně do tzv. bílých oblastí, které nejsou pokryty pevným připojením.

Filmová Studia Walta Disneyho spustila vlastní streamovací službu – Disney+ •  https://media.zenfs.com

Vyhledávání

Jednou z nejpoužívanějších služeb na internetu je vyhledávání. Podle zveřejněných statistik bylo nejvyhledávanějším slovním spojením na světě „India vs. South Africa“. Pro našince většinou nicneříkající slovní spojení, ale pro milovníky kriketu jasná volba. Mistrovství světa nakonec vyhrála Indie. Druhé místo ve vyhledávání obsadilo jméno mladého herce Camerona Boyce, který bohužel tragicky zahynul a na třetím místě se umístila další sportovní akce Copa America, tedy Mistrovství Jižní Ameriky ve fotbale.

Češi hledají Gotta

Vyhledávání v Česku ovládlo jméno zesnulého zlatého slavíka Karla Gotta, na druhém místě se objevil seriál Most a třetí příčku obsadila katedrála Notre Dame, kterou 15. dubna poničil rozsáhlý požár. Nejvíce vyhledávanou událostí u nás byla kampaň Milion chvilek, následovaná teroristickým útokem na Srí Lance a stávkou učitelů.

Filmová zábava

Závěr roku vyhlíželi i milovníci filmů, seriálů a pohádek Studií Walta Disneyho. Filmové studio totiž v listopadu spustilo vlastní streamovací službu – Disney+, která se zaměřuje na filmový a televizní obsah studií Walt Disney Studios a Walt Disney Television. Služba nabízí také vlastní tvorbu nebo filmy a televizní seriály od společností Lucasfilm, Marvel, National Geographic, Pixar a 20th Century Fox.

Podmořské kabely: Jak data přeplavala Atlantik

Podmořské kabely: Jak data přeplavala Atlantik

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

Modré světlo útočí: Jak nás ovlivňuje záře z mobilů a počítačů

 

Články odjinud