Vzdušná dálnice pro drony. První a rovnou nejdelší!

Vzdušná dálnice pro drony. První a rovnou nejdelší!
Sdílej
 
Drony budou mít svoji první vzdušnou dálnici. Protne nebe nad Velkou Británií v délce 265 kilometrů, to jinde nemají. Koridor se zprovozní do dvou let. Drony začnou sledovat provoz na silnicích a v přístavech.

Nebe nad Británii už brzy nebude patřit jenom letadlům. Část vzdušného prostoru si pro sebe vyhradí malé drony. První pravidelná linka spojí anglická města Reading, Oxford, Cambridge, Coventry a Rugby.

Schválený koridor v Anglii bude nejdelší dálnicí pro drony na světě. •  Altitude Angel

Nebeská dálnice Skyway

Drony kvadrokoptéry obslouží v Anglii region v délce 265 kilometrů. Tak daleko zatím pravidelně nikde jinde na světě nelétají. Projekt navazuje na testovací vzdušný prostor, založený jižně od města Reading, který měřil jen asi dvanáct kilometrů.

Projekt má být hotov za dva roky a nese název Skyway - Nebeská dálnice. Vyjde v přepočtu na asi 340 milionů korun. Zelenou mu dala britská vláda. “Skyway může zažehnout revoluci v dopravě, jakou jsme nezažili od nástupu železnice," říká Richard Parker, ředitel společnosti Altitude Angel, která na projektu spolupracuje.

Pod dozorem dronů

Zpočátku mají drony ve svém koridoru dohlížet na pozemní infrastrukturu. Budou sledovat provoz na silnicích, letištích, v přístavech či na železnici a podle jejich hlášení pak budou moci lidé rychleji vysílat první pomoc k nehodám, řešit dopravní uzavírky nebo lépe a názorněji informovat o stavu dopravy.

Postupně by se v koridoru mohlo zabydlet několik různých typů dronů, od doručovacích po například policejní a záchranářské. Vyloučená není ani automatická přeprava osob.

V síti Skyway budou drony létat autonomně, řídit se tedy budou samy. To je velká změna oproti současnosti, kdy každý dron musí mít svého pilota. Ve Skyway už budou stoje létat v takzvaném režimu BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight, to znamená mimo přímý dohled pilotů, kteří budou provoz na superdálnici už jen vzdáleně korigovat od počítače.

Aby stroje nezačaly padat z nebe jako hrušky ze stromu kvůli vzájemným srážkám, pomůže jim technologie pro automatickou detekci kolizí a vzájemnému vyhýbání. Vyhnout se budou umět také běžným typům letadel. Samozřejmostí je automatická navigace a vzájemný komunikační systém.

Dopravu ve vzdušném koridoru pro drony bude opravovat technologie pro detekci a vyhýbání se kolizím. •  Altitude Angel

Poštovní drony. A léky spadlé z nebe

Souběžně s nebeskou dálnicí se ve Velké Británii plánuji také další projekty k využití dronů. Národní pošta Royal Mail například hodlá vytvořit až 50 vzdušných tras pro doručování zásilek. Národní zdravotnická služba National Health Service zase jako první plánuje dodávat pomocí dronů léky.

Ptákodron: První dron s ptačími pařáty

Ptákodron: První dron s ptačími pařáty

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Nebeský kurýr má srdce z křemíku. Poštovní letadlo rozveze zásilky bez pilota

Nebeský kurýr má srdce z křemíku. Poštovní letadlo rozveze zásilky bez pilota

 

Články odjinud