Vzlétněte do budoucnosti: Kdy vyměníme auta za létající drony?

Vzlétněte do budoucnosti: Kdy vyměníme auta za létající drony?
Sdílej
 
Přichází doba, kdy místo do aut nasedneme do přerostlých dronů, které nás odnesou, kam budeme potřebovat. Po úspěšném prototypu BlackFly přilétá sériově vyráběný eVTOL Helix. A pozor, bude tichý!

Konstruktér Marcus Leng se o létání začal zajímat už jako malý kluk. Pilotní licenci si udělal v pouhých 18 letech. Pak vystudoval, založil úspěšnou firmu a tu později prodal. Jenže létání mu nedalo spát.

Kolem sebe viděl ohromující nové technologie a rozhodl se, že peníze, které vydělal, investuje do svého klukovského snu. Chtěl postavit bezpečný, plně elektrický létající stroj s kolmým startem a přistáním, který unese alespoň jednu osobu. Ty se označují jako eVTOL (electric Vertical Take-Off and Landing).

eVTOL BlackFly

Leng postupně vylepšoval jednotlivé komponenty – elektromotor, řídicí jednotku a technologie uhlíkových vláken tak, aby nakonec mohl jako stavebnici složit svůj vysněný stroj. Od roku 2011 postavil desítky různých prototypů na pěti hlavních konstrukcích.

Poslední prototyp se jmenoval BlackFly. Byl výsledkem více než 10 let návrhů, vývoje a zkušebních letů. Je to jednomístný eVTOL s osmi vrtulemi a tandemovými křídly. K plnohodnotnému letu přitom stačí vrtulí šest, dvě slouží jako záloha. Pasažér a pilot v jednom sedí v malé kabině uprostřed obou křídel.

Helix je připravený pro sériovou výrobu

BlackFly měří asi 4 metry na délku i na šířku a bez pilota/pasažéra váží 158 kg. Baterie má kapacitu pouhých 8 kWh. To je desetina toho, co dnes mají běžné elektromobily. V případě létajících strojů se ale musí vždy dobře vyvážit poměr hmotnosti a kapacity.

Přístroj se ovládá primárně joystickem a několika dalšími prvky. Maximální cestovní rychlost je 100 km/h a dolet činí necelých 30 km. Prototyp BlackFly přetavili inženýři v produkt jménem Helix připravený pro sériovou výrobu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud