Pomoc, něco přebývá! Bojujeme s kily navíc

Pomoc, něco přebývá! Bojujeme s kily navíc
Sdílej
 
Ve středověku lidstvo kosil mor, dnes se ho snaží zastoupit epidemie nadváhy a obezity. Vás ale dostat nemusí! Jak bojovat s kily navíc, shodit a zbavit se přebytečné váhy?

Možná jste si stoupli před zrcadlo a zjistili, že na vás asi něco přebývá. Malou nápovědou, jak na tom se svojí váhou jste, je vzorec BMI (z anglického Body Mass Index neboli index tělesné hmotnosti). Svou hmotnost v kilogramech vydělíte mírou v metrech na druhou. Příklad: když měřím 164 cm a vážím 51 kg, vzorec bude 51 : 1,64 na druhou, což se rovná 18,96.

Vyjde-li vám výsledek v rozmezí hodnot 18,5 – 25, je vaše váha ideální. Pokud vám to vyšlo jinak, nezoufejte, BMI je spíš orientační.  Pro jistotu si ale zajděte ke svému lékaři, který může provést další testy a také zjistit, jestli vaši váhu neovlivňuje nějaká skrytá nemoc.

Chci shodit, ale nevím jak

Dejme tomu, že jste zdraví jako řípa, jenže máte nějaké to kilo navíc. Jak se ho ale máte zbavit, když je kolem tolik dobrot a každou chvíli si jdete s kamarády užívat do fastfoodu? Budete muset zapojit hlavu. O co vám jde víc – o kamarády nebo hamburger?

Video se připravuje ...

Vegetariánská kuchařka pro děti? Ano, ta od The Green Kitchen je skvělá • Zdroj: The Green Kitchen/Kitchenette

Pokud o kamarády, je to jednoduché. Místo „hambáče“ a hranolků si dejte kousky ovoce nebo zeleninový salát (i když si budete připadat jako králík, zkuste to jednou bez zálivky) a místo koly zkuste džus naředěný vodou.

A pokud hamburgery milujete, alespoň se snažte je jíst opravdu, ale opravdu výjimečně. Podobný princip platí i u sladkostí, které málokdo dokáže vyškrtnout úplně. Tady pomůže sušené ovoce a malý kousek hořké čokolády. Taky má v sobě dost cukru, ale je zdravější než mléčné druhy a všelijaké tyčinky.

Žádný hladomor

Nezdá se vám to tak hrozné? Fajn, je tu další krok. Když chcete bezpečně a hlavně dlouhodobě snížit svou váhu, je nejlepší jíst v menších porcích pět až šestkrát denně. Je to prima, protože nikdy nemáte hlad. A vaše tělo se nebojí, že vypukne hladomor a nebude tedy střádat tukové zásoby.

To jsou tvářičky, to je špíček •  shutterstock.com

Aby kila pomalu a nenávratně mizela, musíte také hodně pít. Ovšem ne kolu a limonády, což je vlastně rozpuštěný cukr plus spousta chemických barviček, ale čistou vodu nebo neslazené ovocné čaje, případně ředěné ovocné šťávy. Dalším hubnoucím fíglem je pořádně se vyspat. Asi jste si všimli, že když jste utahaní, máte sklon dobíjet baterky něčím hodně sladkým...

Pohyb s ovladačem

Zapomněli jsme na něco? Ano, na pohyb. Pro někoho fajn věc, pro jiného noční můra. Zvláště před spolužáky nebo kamarády. Pokud patříte mezi ty první, asi vám nemusíme radit nic víc než to, abyste sportovali častěji.

A pokud je vaší nejoblíbenější pohybovou aktivitou mačkání televizního ovladače? Zkuste se překonat a v soukromí svého pokojíku si třeba zahopsat u klipů vaší oblíbené kapely, které zrovna běží v televizi. Když zjistíte, že trochu se zpotit není zas tak strašné, můžete si zacvičit nebo zatancovat podle nějakého cvičebního DVD (pořád frčí zumba).

Ať žijí pohybové hry

Jste spíš pařan počítačových her? Pro vás je jako stvořený Xbox, Move nebo Wii – spousta her na tyhle konzole je dělaných tak, že se u nich musíte pohybovat. Je taky dobré si uvědomit, že pohyb se sčítá a že i málo – jako třeba rychlejší procházka se psem – je lepší než nic. Pomoct vám může i výlet na kole nebo to, že zapomenete na existenci výtahů a budete chodit po schodech.

Určitě vás napadne i spousta dalších věcí. My vám řekneme už jenom jednu: naučte se mít se rádi takoví, jací jste. Protože člověku, který si sám sebe váží, se všechny překážky překonávají daleko snáz.


Co NIKDY nedělat

Častý omyl je, že nejrychleji zhubnu, když budu hladovět nebo sním za den jen pár kousků zeleniny. Na to jednou provždy zapomeňte – rostete a k tomu vám jen vzduch vážně stačit nebude. Navíc když po takové hladovce něco shodíte, se vám ztracená váha během pár týdnů vrátí i s přídavkem.

Říká se tomu jo-jo efekt, protože jeho oběti hubnou a tloustnou na střídačku. A co je nejhorší, hodně mladých lidí se takhle „prodietovalo“ až k nemocem, jako je anorexie (člověk hladoví tak dlouho, až jeho tělo začne jídlo úplně odmítat) nebo bulimie (takový člověk jí, ale jídlo zase zvrací). A pak už může jít nejen o zdraví, ale i o život. Nepřeháníme!

Hudební a rytmické hry: Zábava ve víru muziky

Hudební a rytmické hry: Zábava ve víru muziky

Psí sporty: Společně k vítězství

Psí sporty: Společně k vítězství

Lidské tělo: Co se uvnitř skývá? A jak jsme to zjistili?

Lidské tělo: Co se uvnitř skývá? A jak jsme to zjistili?

 

Články odjinud