Uzení je starý způsob, jak zabránit rozkladu a uchovat maso dlouho poživatelné. Otázkou je, jak starý. Znal jej například pračlověk, který žil před milionem let? Vědci z Telavivské univerzity se domnívají, že ano. Lidé z doby kamenné podle nich znali a využívali oheň ke dvěma různým účelům.
Prvním a zřejmě původním bylo odhánění predátorů a mrchožroutů, kteří by je chtěli okrást o úlovek. Druhým bylo právě sušení a uzení masa. Pravděpodobně spolu souvisely – lidé rozdělávali ohně v blízkosti ulovených zvířat a všimli si, že kouř maso konzervuje.
Vědci se dokonce domnívají, že uzení a sušení masa předcházelo jeho pečení na ohni. Naleziště z doby před 1,8 miliony až 800 tisíci lety totiž obsahují známky používání ohně, ale už ne ohořelé kosti nebo stopy po pečení masa.
