Nejstarší uzené maso: V době kamenné měli uzeniny, myslí si vědci

Nejstarší uzené maso: V době kamenné měli uzeniny, myslí si vědci
Sdílej
 
Znal pračlověk uzené maso? Vědci se domnívají, že ano. Lidé z doby kamenné podle nich znali a využívali oheň ke dvěma různým účelům. Dokonce si myslí, že udili maso dříve, než ho začali péct.

Uzení je starý způsob, jak zabránit rozkladu a uchovat maso dlouho poživatelné. Otázkou je, jak starý. Znal jej například pračlověk, který žil před milionem let? Vědci z Telavivské univerzity se domnívají, že ano. Lidé z doby kamenné podle nich znali a využívali oheň ke dvěma různým účelům.

Prvním a zřejmě původním bylo odhánění predátorů a mrchožroutů, kteří by je chtěli okrást o úlovek. Druhým bylo právě sušení a uzení masa. Pravděpodobně spolu souvisely – lidé rozdělávali ohně v blízkosti ulovených zvířat a všimli si, že kouř maso konzervuje.

Ohořelé zvířecí kosti, důkaz pečení masa, se nacházejí na mladších archeologických nalezištích. To podporuje teorii, že uzení předcházelo pečení na ohni •  Tel Aviv University

Vědci se dokonce domnívají, že uzení a sušení masa předcházelo jeho pečení na ohni. Naleziště z doby před 1,8 miliony až 800 tisíci lety totiž obsahují známky používání ohně, ale už ne ohořelé kosti nebo stopy po pečení masa.

Pravěká zdravá výživa: Neandrtálci jedli zeleninu?

Pravěká zdravá výživa: Neandrtálci jedli zeleninu?

Vypečená detektivka: Co se vařilo v pravěku?

Vypečená detektivka: Co se vařilo v pravěku?

Američtí lovci mamutů: Co jedli paleoindiáni?

Američtí lovci mamutů: Co jedli paleoindiáni?

Martina Ležáková

Martina Ležáková

Neuvěřitelná chapadla chobotnice: Jak se pohybují a co umí?Nové odhalení: Obří dinosaurus spinosaurus z Afriky pochází z EvropyVesmírná logistika: Kapsle Arc doručí náklad kamkoliv za hodinu!
 

Články odjinud