CALL OF DUTY MODERN WARFARE 2

CALL OF DUTY MODERN WARFARE 2
Sdílej
 
Pokračování jedné z nejlepších i nejprodávanějších akčních her, Call of Duty Modern Warfare 2, lze přirovnat k naplno rozjetému tornádu. Pokud jste hráli předchozí díl, jistě trochu tušíte, o čem tady básníme. Strhující atmosféra a zběsilé válečné peklo znovu útočí.

 

V Call of Duty Modern Warfare 2 jste vojákem a účastníte se moderního konfliktu, který rozpoutal nemilosrdný terorista. Tíha války se tentokrát přenese přímo do srdce USA, ovšem bojovat budete nejen zde.

V průběhu hry se totiž vtělujete do několika různých postav, ať to jsou standardní vojáci, nebo speciální jednotky, což designérům hry umožnilo dokonale namíchat různorodá prostředí i styl misí.

Smekáme klobouk před výborným designem jednotlivých úrovní, ať to jsou boje v úzkých uličkách Rio de Janeira, ve vánici na zasněženém ruském letišti, v Afghánistánu, na Kavkazu, nebo při přepadu ropné plošiny, k níž připlavete ponorkou a vynoříte se z vody jako duchové. Každá taková akce má svůj styl pulzující mezi zběsilou válečnou vřavou s desítkami vln nepřátel a úkoly, ve kterých je lepší alespoň chvilku zůstat nepozorován.

Ovládne vás scénář

Je chvályhodné, jak tato hra dokáže zamaskovat omezení prostoru. Nemáte žádnou taktickou volnost. Velkou část hry se ženete jako blázen vpřed uzavřenými koridory a nepřemýšlíte nad taktikou. James Bond nebo John Rambo jsou proti vám břídilové.

Prolétající střely, výbuchy, vrtulníky a neustále se měnící úkoly vás dokonale zaměstnají. Nečekejte realistické účinky zbraní, tohle je čistokrevná arkáda, spíše se můžete cítit jako herec drsného akčního filmu, hrající podle velmi dobře napsaného scénáře.

 

Call of Duty Modern Warfare 2 •  Archiv ABC

 

Nepřekonatelná animace

Autoři dokázali ze situací i z bitev na menších prostranstvích vycucnout maximum. Například v americkém městě nejdříve útočíte na restauraci, pak ji bráníte, následně chráníte vojáka nesoucího zraněné a v mžiku vás děj žene o pár metrů dál, abyste zničili vrtulník nebo ovládali bezpilotní letadla naplněná trhavinou.

Dokonalý filmový zážitek nekazí ani sekvence, kdy se máte spouštět na laně, přepadnout tiše nepřítele nebo přeskočit mezi střechami. Všechny tyto činnosti spustíte jedním tlačítkem a jejich provedení už jen s napětím sledujete. A je se na co koukat. Grafika je parádní, a navíc dobře optimalizovaná, tudíž běžné herní PC s ní nebude mít problémy.

Ohromily nás i animace vojáků, u kterých vidíte napnutí svalů způsobené stresem z boje, všechno vypadá velmi realisticky.

 

Všimněte si propracovaných modelů zbraní - odstřelovačka s tlumičem vypadá luxusně •  Archiv ABC

 

Call of Duty Modern Warfare 2 jsme dohráli za necelých sedm hodin. Kromě krátkosti kampaně se nám nezamlouvalo, že v příliš mnoha misích je úkolem následovat jiného vojáka a sami nejste vůdcem akce.

Styl misí je také hodně podobný těm z prvního dílu a oživuje ho jen pár povedených nápadů. Ale proč chtít nespočet inovací, když tahle zběsilá válečná jízda tak skvěle funguje, strhává a baví. Máme tady jednu z nejlepších her roku.

Válčení navíc

Kampaň dohrajete rychle, ale hra vás nenechá na holičkách. Zajímavou novinkou je Special Ops. Jde o soubor jakýchsi misí, kde plníte nejrůznější úkoly a hra vás za to hodnotí.

Odrážíte vlny nepřátel, ničíte zadané cíle nebo se například snažíte někam nepozorovaně dostat. Skvělé je, že se do toho můžete pustit on-line v kooperaci s jedním spoluhráčem. Další možností, jak si prodloužit hraní, je multiplayer.

Oproti svému předchůdci je v mnoha směrech vylepšený, obsahuje nové speciální schopnosti (perky), výbavu, zbraně i jejich možné vylepšování, nabízí nové mapy, a hlavně ojedinělou zábavu. Zkuste odolat záludným lidským soupeřům. Škoda jen, že autoři nyní neumožňují spuštění vlastních dedikovaných serverů.

Nejlepší videohra roku 2009 •  Archiv ABC

 

Krvavá lázeň

CoD Modern Warfare 2 je hra pro starší a dospělé hráče. O tom nebudeme pochybovat ani polemizovat. Pustilo se do hodně naturalistického ztvárnění násilí i zabíjení. Pryč jsou doby, kdy svět videoher měl svou specifickou hranatou podobu, viditelně oddělitelnou od reálného vzhledu skutečného světa.

Moderní technologie již dokáží ať pozitivní, nebo negativní scény zobrazovat velmi reálně, a navíc hry jsou specifickou zábavou se schopností vás do sebe vtáhnout a nabídnout přímou odezvu prostředí na vaše činy.

Na CODMW2 musíte zkrátka mít věk i duševní vyspělost, abyste se dokázali přes prezentovanou a v mnoha směrech realisticky ukázanou válku přenést a užít si tuto unikátní multimediální zábavu stejně dobře, jako si užíváte divokých akčních filmů.

Kritiku si však od nás autoři sklidí za nesmyslně brutální misi s masakrem na letišti, kdy hráče postaví do role teroristy, alias dvojitého agenta. Cílem mělo být vyvolání nenávisti k hlavnímu zápornému hrdinovi. Tato mise je však zbytečně kontroverzí, její cíl se minul s účinkem. Přestože hra na tuto misi upozorňuje a lze ji přeskočit, takové věci by se ve hrách objevovat neměly, stejně jako se některé scény nedávají do akčních filmů.

 

Hodnocení : 85%

Výhody: neskutečně působivá a vtahující atmosféra, rozmanitost misí i prostředí, grafika, kooperativní mod, multiplayer, příběh

Nevýhody: krátká kampaň, zbytečně brutální mise na letišti.

Výrobce: Infinity Ward

Web: www.modernwarfare2.com

Věkový rating 18.

Více na www.pegi.info

 

 

Články odjinud