Co vybrat: chytré hodinky nebo chytrý náramek?

Co vybrat: chytré hodinky nebo chytrý náramek?
Sdílej
 
Stojíte před rozhodnutím, které nositelnosti dát přednost? Váháte, zda vybrat chytré hodinky nebo chytrý / fitness náramek? Rozhodnutí nemusí být těžké, stačí vědět, jaké jsou mezi oběma přístroji rozdíly. A když je budete znát, nenaletíte už těm výrobcům, kteří pod označením „chytré hodinky“ prodávají předražené náramky.

Co je chytrý / fitness náramek?

Chytrý / fitness náramek je z obou nositelností ten menší a méně vybavený. Zaměřuje se především na fitness, tedy na fyzickou aktivitu, poskytne základní propojení mezi ním a smartphonem. V tomto tkví základní rozdíl mezi oběma kategoriemi nositelností. Většinou je výdrž náramku na jedno nabití mnohem delší než u hodinek.

Od náramku očekávejte menší a jednodušší displej, menší míru (přímo v náramku) zobrazených informací a statistik ohledně aktivity a hlavně menší propojenost s telefonem ve smyslu menšího počtu možností, jak s telefonem komunikovat nebo jej dokonce ovládat. Sportovní statistiky si majitelé náramků prohlížejí v mobilech (majitelé hodinek v hodinkách), analýzy aktivit mohou být i u náramků velmi pokročilé.

Většinou jsou proto chytré / fitness náramky nejen levnější, ale hlavně určené jiné cílové skupině. Náramek pořiďte tehdy, když se chcete zajímat o svou fyzickou aktivitu a nechat si statistiky o ní zobrazovat v mobilu, když chcete, aby vám na náramek chodila základní oznámení o tom, jaké zprávy do mobilu přišly nebo kdo vám právě volá. Pomocí náramků můžete i ovládat hudbu nebo foťák ve smartphonu.

Tím však možnosti chytrého / fitness náramku končí. Ano, má sice GPS (u dražších modelů), ovšem nedokáže spravovat emaily nebo zprávy z chatu, nezobrazíte si v něm trasu a ani si s ním nezavoláte, nemůžete ovlivnit naistalované aplikace atd. Vyšší level totiž nabídnou až chytré hodinky.

Co jsou chytré hodinky?

V podstatě jsme to již naznačili. Chytré hodinky, to je malý smartphone na ruce. Většina z nich umí i telefonovat (buď samostatně, nebo přes propojení s mobilem), mají velkou obrazovku, na které si zobrazíte naplánovanou trasu, rozhodnete se, jaké aplikace si do nich naistalujete.

Přímo z hodinek odpovídáte na zprávy v chatu či SMS, můžete si třídit doručenou poštu, hodinkami hlasově ovládat svůj mobil, fotit nebo s nimi třeba i brouzdat po internetu, ukládat si přímo do nich podcasty a hudbu. Umějí se stát součástí chytré domácnosti.

Nevýhodou je výrazně kratší výdrž baterie (většinou jen jeden až dva dny), větší tělo a hlavně o dost vyšší cena. Vzhledem k tomu, že hodinky nejsou životní nutností, rozhodně se kvůli nim nezadlužujte. Podívejte se v tomto článku ještě na další situace, kdy půjčka rozhodně není dobrým nápadem.

 

Články odjinud