Vystřihovánky v ABC 15/2018: Dioráma Flash a vývoj hradu ze série Já budovatel

Vystřihovánky v ABC 15/2018: Dioráma Flash a vývoj hradu ze série Já budovatel
Sdílej
 
V ABC 15/2018 najdete tyto vystřihovánky: Dioráma Flash a vývoj hradu (rok 1217) ze série Já budovatel. Podívejte se na návodné kresby a situační plán.

Dioráma

Flash

Návod na slepení:

1. Nejprve připravte pozadí 1. V zadní části prořízněte naznačený otvor ve tvaru obráceného V a díl vytvarujte podle naznačených ohybových značek. Pro získání lepší stability podlepte dno pozadí kartonem s přesahem až za zadní stěnu.

Dioráma Flash •  Robert Navrátil

2. Do otvoru na pozadí připevněte držák 4. Jeho chlopně zajistěte lepidlem z rubu dílu 1. Z rubu ještě chlopně přelepte výztuhou 5.

3. Vystřihněte a vytvarujte auto 2. Připevněte ho na vyznačená místa na dílu 1. Zezadu díl 2 podepřete pomocí rozpěry 3.

4. Pečlivě obstřihněte postavu Flashe 6 a upevněte ji ke spodní části dílu 1 i k držáku 4. Zbývá příslušnými barvami zaretušovat ohybové hrany celého diorámatu.

Flash

SÉRIE: Dioráma

PŘIPRAVIL: Robert Navrátil

NÁROČNOST: 1

Komiksoví hrdinové v ABC

ABC č. 10 K. H. 1 Batman

ABC č. 11 K. H. 2 Wonder Woman

ABC č. 12 K. H. 3 Sebevražedný oddíl

ABC č. 14 K. H. 4 Harley Quinn 

ABC č. 15 K. H. 5 Flash 

ABC č. 16 K. H. 6 Batman Detective Comics  

ABC č. 17 K. H. 7 Green Arrow

ABC č. 18 K. H. 8 Liga sptavedlnosti

Já budovatel: Model hradu •  Vizualizace Milan Weiner/ABC

Já budovatel

Vývoj hradu: Rok 1217

Pět století po slovanském hradisku

Náš hrad vyrůstá na skalnatém ostrohu nad řekou v místě raně středověkého slovanského hradiště. Jde o přirozeně významné místo, které bylo v minulosti kultovním. Je vyvýšené, suché a dobře hájitelné v okolní zaplavované krajině. Navíc leží na zemské stezce, kde působí jako opevněné útočiště. Pro zlepšení obrany byla niva řeky zaplavena vzdutím pomocí jezů. Napříč ostrohem byl prokopán obranný příkop a kámen z příkopu byl použit jako stavební materiál hradu. Přebytečný materiál byl navážen na východní okraj ostrohu, kde vznikla plošina pro výstavbu rotundy.  Hrad je od okolní krajiny oddělitelný demontáží, nebo spálením mostu.

Architektura prvních hradů rozvíjela dědictví antiky. Výstavba hradů souvisela s rozvojem nového společenského řádu a zpravidla se prováděla na významných cestách či křižovatkách jako jejich ochrana. Hrad se pak stával centrem pohyb lidí, zboží i nových myšlenek. Setkávaly se zde různé národy a propojovaly jazyky. Při budování hradů stavitelé maximálně využívali terénu, jehož je náš modelový hrad skvělým příkladem.

Slovanské hradisko •  Vizualizace Milan Weiner

V první etapě výstavby vyl postaven hlavní obranný objekt – věž. Dále vznikla hradba okolo věže, palisáda vymezující pozemek a obydlí pro stavebníky. Hrad byl uzavřený a sloužil jako mocenská opora. Jeho hlavní funkcí byla obrana. V druhé fázi výstavby vyrůstaly stavby pro každodenní život, dostavby bydlení, hospodářských a provozních objektů. Také začalo vznikat předhradí. A konečně v poslední fázi stavby došlo na dostavbu prestižních prvků, jako byl velký sál, kaple, arkády či reprezentační prostory hradu.

Situační plán

Dvoulist s plánem na str. 29 a 32 vyjměte z časopisu, nic s ním nedělejte a schovejte si ho pro dokončení v příštím čísle. Situační plán má tentokrát čtyři výškové úrovně:

1. úroveň – řeka, přístupové komunikace

2. úroveň – dno příkopu

3. úroveň – procházející komunikace, nástup ke hradu

4. úroveň – plocha hradu

Čísla označují pozice dílů, ze kterých je terén vytvořen. Bílé obdélníky jsou vyznačená místa pro stavby.

Dokončení modelu v ABC 16/2018

Já budovatel: Vývoj hradu (rok 1217)

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Milan Weiner, Jan Zeman (odborná spolupráce)

MĚŘÍTKO: 1 : 300

NÁROČNOST: 1

Papírová historie #28: Tak trochu divný "Poršák"

Papírová historie #28: Tak trochu divný "Poršák"

Papíroví hrdinové.cz: Vojáčci a vystřihovánky

Papíroví hrdinové.cz: Vojáčci a vystřihovánky

Papírová historie #26: Tank "Lidice" slaví výročí

Papírová historie #26: Tank "Lidice" slaví výročí