Neuskutečněné vesmírné projekty: Lunex

Neuskutečněné vesmírné projekty: Lunex
Sdílej
 
Od roku 1958 pracovali technici U.S. Air Force na projektu LUNEX. Měl mít tři etapy...

 

 

Od roku 1958 pracovali technici U.S. Air Force na projektu LUNEX. Měl mít tři etapy: přistání na Měsíci nezávisle na projektu Apollo, vybudování měsíční základny pro 24 vojáků a zavedení pravidelné dopravy mezi Zemí a Měsícem.

Schéma letu a přistání na Měsíci bylo téměř stejné jako později realizovaný projekt Apollo. Hlavní rozdíl byl v kosmické lodi. Navrhli použít raketoplán ve tvaru vztlakového tělesa – horní strana tělesa je rovná, spodní je vypouklá.

Pro řízení letu měl mít raketoplán malá křídla a dvě směrová kormidla. V době vzniku se projekt zdál nereálný. Ale technologie vztlakového tělesa již úspěšně odzkoušena byla. Nakonec se LUNEX nerealizoval, zkušenosti získané jeho vývojem se však v kosmické technice uplatňují dodnes.

 

 

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte. Díly označené červenou šipkou ohýbejte směrem k sobě.        

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

RAKETOPLÁN

1. Stavbu začněte centrální částí trupu 1. Slepte levé a pravé křídlo 2, 3; nalepte je k dílu 1. Příď 4 nalepte shora na díl 1. Díl 5 nalepte na díl 1.

2. Levou směrovku 6 nalepte na díl 2 a pravou směrovku 7 nalepte na díl 3. Levou a pravou řídící plošku 8, 9 nalepte na díly 6, 7.

PŘISTÁVACÍ MODUL

1. Slepte trup 10. Palivové nádrže 11 přilepte zespoda na díl 10. Slepte přistávací nohy 12(4x). POZOR! Jeden z dílů 12 má červeně vyznačenou lepicí plochu. Přilepte jej na červenou lepicí plochu na dílu 10. Přistávací plošky 13 (4x), nalepte zespoda na díly 12.

2. Trysky 14 (4x) nalepte na vyznačená místa na dílu 10.

Raketoplán nalepte shora na přistávací modul a tím je model hotov.

 

 

Neuskutecněné projekty: SSTO

Neuskutecněné projekty: SSTO

Neuskutečněné projekty: Jupiter 1

Neuskutečněné projekty: Jupiter 1

Neuskutečněné projekty: Letadlo Ascender

Neuskutečněné projekty: Letadlo Ascender

Klíčová slova:
projekty