Zlatý oříšek ABC: Voja team vymodeloval měsíční základnu pro ESA

Zlatý oříšek ABC: Voja team vymodeloval měsíční základnu pro ESA
Sdílej
 
Voja team (14 let, Roudnice nad Labem) má šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Zabývají se vesmírem a kosmonautikou. Jejich největším úspěchem je 1 místo v Moon Camp Challenge 2019/20. Vymodelovali měsíční základnu pro Evropskou kosmickou agenturu ESA.

Hlasování v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC začíná ve čtvrtek 1. července a končí 31. srpna 2021. Hlasuj tady:

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Kluci, co to je modelování ve 3D programu?

Modelování ve 3D programu vlastně znamená, že si vezmeme nějaký tvary a z nich vymodelujeme nějakou určitou věc. Přirovnal bych to k tesařině, ale my tam vlastně přidáváme věci, že je modelujeme, vlastně opak obrábění, samozřejmě v počítači. Abychom mohli oba modelovat jeden model i na dálku.

A zkusili jste ten svůj model v 3D programu udělat třeba trojrozměrně jako ve skutečnosti?

Tak, my jsme vyhráli 3D tiskárnu, takže bychom si ten model, který jsme vyrobili, mohli vlastně vytisknout.

Tak nejdříve asi k tomu prvnímu úspěchu. Co to bylo za úspěch, že jste vyhráli 3D tiskárnu?

Zúčastnili jsme se mezinárodní soutěže Moon Camp Challenge 2019, kterou vypisovala Evropská kosmická agentura ESA a tam jsme měli vymodelovat měsíční základnu v 3D programu, a pak jsme ji měli důkladně popsat. Teď se také účastníme Astro Pi, kde jsme zatím postoupili do druhé fáze.

Voja team (14 let, Roudnice nad Labem) vymodeloval měsíční základnu pro Evropskou kosmickou agenturu ESA •  Zlatý oříšek

Jak vypadala vaše měsíční základna, jak si ji máme představit?

Naše základna se nachází v kráteru, protože tam nesvití Slunce, takže tam nebudou extrémní výkyvy teplot a museli jsme myslet na všechno, jak astronauti budou získávat vodu, potravu a aby měli taky nějakou zábavu.

Také jsme samozřejmě museli myslet na to, z čeho ti astronauti budou získávat energii, takže jsme tam umístili solární panely, které budou dostávat energii ze Slunce, ale jako zálohu jsme použili i malý jaderný reaktor.

Vodu budeme získávat z podzemních jeskyní, které se na Měsíci nacházejí, jsou ve zmrzlém skupenství, takže tu vodu rozmrazíme a budeme získávat vodu. Také tam máme tělocvičnu, aby se astronauti drželi fit, což je velmi důležité.

Máme vodu, elektřinu, zábavu, co budeme na Měsíci jíst?

Jíst budeme věci, které si tam vypěstujeme. Máme aeroponickou farmu, která bude umístěná v podzemí. Jde o takový umělý zdroj jídla, budou nám tam růst rostliny, například saláty atd.. Něco jako je na Mezinárodní vesmírné stanici ISS.

A pak tam máme taky experimentální skleník, do kterého jsme umístili tzv. Tompotato, to je vlastně zkřížená brambora a rajče. Pod povrchem rostou brambory a nad povrchem rajčata, takže to je taková dvoj rostlina v jedné.

Takže astronauti musí být vegetariáni?

Nemusí, protože do naší laboratoře jsme umístili také akvárko s rybami.

Na jak dlouho jste tam virtuálně astronauty poslali?

Základna je pro čtyři astronauty, zásoby tam máme na půl roku, jelikož bylo v zadání, aby tam byli po nějakou delší dobu.

Jak jste se k tomuto koníčku dostali?

Já jsem se k tomu dostal přes Vojtu. A mě to doporučil jeden starší kamarád, který nás pak mentoroval, Honza Spratek. Jinak o vesmír se zajímáme už od dětství.

Voja team (14 let, Roudnice nad Labem) vymodeloval měsíční základnu pro Evropskou kosmickou agenturu ESA •  Zlatý oříšek

Kluci, kam byste to chtěli dotáhnout, co byste chtěli vynalézt, vymyslet, případně kam byste chtěli letět, jestli na Mars nebo na Měsíc?

Já bych chtěl letět na Měsíc, a taky bych chtěl pracovat v ESA, a to je asi všechno.

Tak já bych chtěl být vědec, astronom s nadstavbou hydrologie a chtěl bych se taky podívat do vesmíru na Měsíc a možná i na Mars, pokud to bude možné.

Jaký je rozdíl mezi ESA a NASA?

NASA, tak to je největší kosmická agentura na světě a je známější, protože dostala astronauty na Měsíc a je to Americká kosmická agentura. A ESA je Evropská Kosmická Agentura – European Space Agency.

A na čem pracujete teď?

Teď pracujeme na soutěži Astro Pi. Tam máme poslat svůj experiment do vesmíru na mikropočítače Raspberry Pi, a máme naprogramovat nějaký kód, který bude měřit určitá data a ty pak máme vyhodnotit.

My teď vlastně čekáme, až nám ten počítač pošlou, abychom jsme si tam  experimenty mohli zkoušet nanečisto. Tam jsou dvě mise. Life in Space a Life on Earth a my jsme v tom Life in Space a máme naměřit data, který jsou v modulu Columbus a potom je vyhodnotit.

My jsme se snažili být trochu originálnější a budeme měřit i magnetometrem nějaký anomálie, protože je velká šance, že bychom letěli nad Jihoatlantickou magnetickou anomálií, kde je vlastně menší magnetické pole než kdekoliv jinde na planetě.

Jaké máte úspěchy?

Vyhráli jsme dvě 3D tiskárny a rozhovor s astronauty. Také jsme vyhráli 1. místo v Moon Camp Challenge 2019 – 2020. Pak vlastně můžeme započítat i úspěch ve Zlatém Oříšku a taky jeden z úspěchů je, že jsme postoupili do  druhé fáze Astro Pi.

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku