Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Josef Kropáček

Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Josef Kropáček
Sdílej
 
Ve středu 11. května 2022 zemřel ve svých 92 letech Vlastislav Toman. Byl u zrodu časopisu ABC a 32 let byl také jeho šéfredaktorem. Prostřednictvím ábíčka doslova vychoval celé generace českých dětí. Přinášíme další ze série vzpomínkových článků jeho přátel a kolegů. Vzpomíná papírový archeolog Josef Kropáček.

Přestože člověk ví, že tu nikdo z nás není navěky a že jednou ta chvíle přijde, vždycky to bolí. Před třemi lety mi v životě zůstala obrovská díra, když nás opustil architekt Richard Vyškovský, předloni Vašek Šorel a nyní mi v telefonu zůstane další číslo, na které už se nikdy nedovolám.

Těžko hledat slova a věty, kterými bych kratičce na Hadžiho, Vlastíka ale především pana Tomana, jak jsem ho vždy s úctou oslovoval, vzpomenul. Osobně jsme se znali od doby, kdy začaly vycházet Velké knihy komiksů ABC a já pravidelně navštěvoval autogramiády. Bylo mi třicet, jemu sedmdesát a já konečně na vlastní oči poznal člověka, který pomáhal mým rodičům mne vychovávat. Prostřednictvím ábíčka.

Čtenář, který se dočkal. Čtenář, kterému se ábíčko stalo osudem. Dokonce stavění papírových domečků arch. Vyškovského mne na čas nasměrovalo na ČVUT, aby ale zvítězila jiná cesta. Osudem se mi stal film a jeho produkce. A mimo práci jsem začal organizovat výstavy papírových modelů, kterými jsem navázal jsem na Papírové světy R. Vyškovského.

Video se připravuje ...

Zakladatel časopisu ABC Vlastislav Toman o čtenářích ábíčka • Zdroj: ABC

Díky nim, jsem se setkal s dalšími členy redakce ABC. Nejen s těmi současnými ale i z dob, kdy ábíčku šéfredaktoroval Vlasta Toman. Vzácné okamžiky, kdy byla parta zase pohromadě. A mohl jsem za to já. Začal jsem splácet dluh, všem těm lidem včele s panem Tomanem.

Jednu z cest, jak jim poděkovat, jsem našel právě v těchto výstavách modelů z ABC, ke kterým se přidaly další ábíčkovské předměty. Chtěl jsem ukázat a podělit se o tu radost z veledíla, které v našich srdcích tito lidé časopisem učinili.

Byl jsem moc rád, že jsem mohl na těchto prezentacích s Vlastíkem spolupracovat. Chodit k němu pro vzpomínky a posedět s ním třeba i u toho piva. Ze svého archivu nám zapůjčil vzácné originály kreseb. Byl jsem poctěn, když mne požádal o korekce vybraných kapitol v knize Můj život s ábíčkem. Plánovali jsme spolu napsat detektivně dobrodružný komiks, kde by součástí byla vystřihovánka na pokračování.

Obálka knihy Vlastislava Tomana Můj život s ábíčkem • 

V letošním roce má ábíčko dvě významná výročí. 65 let od vydání první čísla a 60 let od vydání první vystřihovánky. To druhé výročí si připomeneme v Muzeu papírových modelů novou expozicí modelů z ABC a vydáním katalogu.

Den před tím, než Vlastík skončil v nemocnici, jsme spolu telefonicky hovořili a domlouvali se na společnou návštěvu se Zdeňkem Ležákem. Chtěl jsem s nimi probrat texty do katalogu a doptat se ještě na nějaké autory vystřihovánek. Probrali jsme i jeho novou knihu, kterou jsem si koupil a těšil se, že mi ji podepíše. Hovor trval asi deset minut. Byl náš poslední.

I přesto všechno, kolik výstav, kolik reportáží a kolik knih jsme zorganizovali a napsali se svými stejně naladěnými přáteli, stále budu cítit obrovský dluh, za to, co z mého života ABC udělalo.

Vlastíku, tvůj život s ábíčkem se píše dál. Díky.

Pepa Kropáček

Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Stanislav Fajkus

Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Stanislav Fajkus

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

65 let ABC: Video ze zatím poslední besedy s Vlastou Tomanem

65 let ABC: Video ze zatím poslední besedy s Vlastou Tomanem