Zachrání vzácného orla nově objevená krysa?

Zachrání vzácného orla nově objevená krysa?
Sdílej
 
Krysu si dovedeme představit spíš jako orlí kořist než zachránce. Na Filipínách ale objev nového druhu může kriticky ohroženým orlům opičím nepřímo pomoci.

Pohoří Filipínského souostroví nejsou tak proslavenými „hotspoty“ (v ekologii se jako hotspot označuje místo s vysokou mírou druhové rozmanitosti živých organismů) jako je třeba amazonský deštný les nebo australský Velký bariérový útes. Zdejší zamlžené lesy však zřejmě skrývají větší počet jedinečných druhů savců na kilometr čtvereční než jakékoli jiné místo na Zemi. Problém je, že spoustu z nich ještě musíme objevit a popsat. Jako třeba krysu, která zatím nemá české ani latinské jméno. V angličtině se jí říká „Balete’s mouse“ podle vědce Danilo „Dannyho“ Baletea, odborníka na filipínskou faunu i flóru, který v roce 2017 náhle zahynul.

Baleteova krysa - nový rod a druh savce z filipínského ostrova Mindanao •  (c) Velizar Simeonovski, Field Museum

Pocta pro mrtvého vědce

Pár let před smrtí Danilo Balete podnikl expedici na horu Mount Kampalili, která se nachází na druhém největším filipínském ostrově Mindanao. Jejím cílem bylo prozkoumat savce, kteří tu v nepřístupném terénu žijí bok po boku s kriticky ohroženým ptačím druhem – majestátním orlem opičím (Pithecophaga jefferyi), který se vyskytuje pouze na čtyřech filipínských ostrovech. Stejně jako jihoamerická harpyje se živí lovem opic. Od roku 1995 je orel opičí národním ptákem Filipín.

Během expedice si Danny všiml zvířete, jaké dosud nikdy neviděl: tmavohnědé krysy s malýma očkama a dlouhým čenichem, který víc než hlodavce připomínal rejska. Trojici odchycených krys zaslal do amerického Fieldova muzea, kde jejich zkoumání pokračovalo i po Baleteově smrti. Analýza DNA nyní prokázala, že měl pravdu – jeho krysa se liší od všech dosud známých hlodavců. Jedná se o zcela nový rod, který nese Dannyho jméno.

Baleteova krysa v přirozeném prostředí •  (c) Danny Balete

Pomůže krysa orlům?

Objev Baleteovy krysy vědci považují za velmi významný. Už proto, že objevit nový rod savce je dosti výjimečný událost. Na Filipínách, kde je vysoká biodiverzita a savcům se dostává intenzivního výzkumu, je to teprve pátý nový rod objevený v posledních 40 letech. Další důvod souvisí s tím původním, který Dannyho na Mount Kampalili přivedl: s orlem opičím. Vědci doufají, že objev unikátního druhu hlodavce (endemitu) přispěje ke zvýšené ochraně jihovýchodní části ostrova Mindanao. A z toho by mohl profitovat nejen orel opičí, ale i další živočichové. A také domorodí lidé, kteří jsou údajně objevem nového rodu krysy nadšeni a mají zájem se na ochraně životního prostředí podílet.  

Vzdušné ostrovy

Klíč k vysoké biodiverzitě filipínských pohoří je jejich geografie. Vysoké hory jsou chladnější a vlhčí než nížiny. Pro malá zvířata, která na nich žijí, je proto obtížné dostat se z jedné hory na druhou. Vrcholky hor pak fungují jako „vzdušné ostrovy“, kde se izolovaně vyvíjejí unikátní druhy savců i dalších zvířat.

 

Harpyje: Vládci pralesních výšin

Harpyje: Vládci pralesních výšin

Lovec koalů: Australský pravěký orel

Lovec koalů: Australský pravěký orel

Svítící zvířata: Další neonový hlodavec

Svítící zvířata: Další neonový hlodavec

 

Články odjinud