Jetson One: Létající bugina jako od Jetsonových

Jetson One: Létající bugina jako od Jetsonových
Sdílej
 
Jetsonovi byli hlavními hrdiny ve slavném animovaném seriálu. Jetson One je létající bugina. Toto osobní letadélko vyvinula švédská dílna Jetson Aero. Fascinuje vás adrenalinová jízda? Pak se těšte na zbrusu novou disciplínu ve vzduchu.

Jetsonovi byli hlavními hrdiny ve slavném animovaném seriálu, který vznikal bez přestávky skoro čtvrt století. Vyprávěl o rodině z budoucnosti, která využívá supermoderních vynálezů a mezi místy se přesunuje létajícími auty. Parta švédských konstruktérů si ho zřejmě oblíbila, a rozhodla se před pár lety založit dílnu jménem Jetson Aero. Nyní odhalili osobní letadélko jménem One.

Jetson One: 100% vzdušné zábavy

Jetson One je synonymum pro 100 % vzdušné zábavy. Uvnitř rámové konstrukce z hliníku může usednout pouze pilot. Prostor pro posádku a náklad byste hledali marně. Stroj pohání osm elektromotorů o celkovém výkonu 118 koní. To se nezdá jako nic extra, ale musíte vzít v potaz, že celé osobní letadélko váží pouhých 86 kg. I se slaboučkým pohonem tak dosáhne rychlosti přes 100 km/h. Věřte, že při svištění nad zemí mezi pár svařenými hliníkovými trubkami to pro pocit adrenalinu stačí.

Jetsonovi v animovaném seriálu •  Profimedia.cz

Ovládání? Ruce i nohy!

Létající bugina Jetson se ovládá celým tělem. V levé ruce držíte páku pro nastavení výkonu, v pravé pak joystick pro náklony a manévrování do stran. Nohy ovládají pedály pro zatáčení do stran. Pokud se pustíte ovladačů, okamžitě se zapne stabilizační systém a letoun se zastaví na místě, případně při riziku ohrožení rovnou nouzově přistane. Lidé z Jetson dodávají, že stroj zůstane provozuschopný i v případě, že jeden z motorů selže.

Jetson One je hlavně o zážitku a adrenalinu •  Profimedia.cz

Mapování terénu

Pro ještě vyšší bezpečnost je součástí letounu lidar neboli radar, který mapuje své okolí pomocí laserového paprsku. Dokonalý přehled o terénu dovolí autopilotovi zakročit v případě, kdy přehlédnete překážku. A kdyby i to selhalo, je připraven balistický záchranný systém. Jde o padák, který se vystřelí ze zádi stroje ve chvíli, kdy let směřuje k nevyhnutelné katastrofě.

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Létá jen pro zážitek

Ultralehká konstrukce letadla zanechala bohužel stopu na jeho výdrži. Na jedno nabití se proletíte pouhých 20 minut. Výrobce neprozradil, jak dlouho bude trvat nabíjení, je ale jasné, že to nebude lusknutím prstů. Naštěstí nejde o letoun určený pro přepravu, ale pouze pro zábavu. Z prvních videí a dojmů připomíná ze všeho nejvíc pouštní buginu, jen ve vzduchu – tudíž pár krátkých projížděk denně může stačit.

Letoun Jetson One je jen pro jednoho pilota bez nákladu •  Profimedia.cz

Vyprodaná stavebnice

Jetson začne model One dodávat v průběhu příštího roku. Pro rok 2022 má v plánu vyrobit celkem 12 kusů a všechny už jsou prodané. Potom rozšíří kapacitu na 36 kusů ročně, ale i v roce 2023 je už téměř celá kolekce rozebraná. Cena přitom přesahuje dva miliony korun a stroj vám přijde v podobě stavebnice, kterou musíte v dílně sami zkompletovat do provozuschopného stavu. Pokud si i tak chcete za pár let pohrát s fantastickým letadélkem, měli byste si pospíšit. V době psaní tohoto článku už


Nabíječka na letadla

Bezpilotní létající taxíky jsou velkou leteckou revolucí posledních pár let. Výrobci se předhánějí v tom, kdo vyvine zajímavější model a uvede ho co nejdříve do provozu. Málokdo ale mluví o tom, jak se vlastně budou nabíjet.

Jeden z největších průkopníků této technologie, německá dílna Lilium, nyní spojila síly se švýcarským energetickým gigantem ABB a představili nabíječku takovýchto dronů. Jmenuje se MegaWatt a skutečně nabídne 1000 kW výkonu stejnosměrného proudu. To je čtyřikrát víc než ta nejrychlejší nabíječka Supercharger od Tesly. Sedmimístné letadlo díky tomu naplní vybitou baterii za pouhých 15 až 30 minut.

Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?

Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?

Uber Skyport: Odkud vzlétne létající taxi?

Uber Skyport: Odkud vzlétne létající taxi?

Nebeský kurýr má srdce z křemíku. Poštovní letadlo rozveze zásilky bez pilota

Nebeský kurýr má srdce z křemíku. Poštovní letadlo rozveze zásilky bez pilota

 

Články odjinud