Dron Zipline spouští balíky na drátu: Rychle a přesně

Dron Zipline spouští balíky na drátu: Rychle a přesně
Sdílej
 
Nový létající dron Zipline P2 doručuje malé zásilky rychle a přesně. Umí spustit na drátu malý minidron s balíkem právě tam, kam potřebuje.

Přestože doručování zboží z e-shopů s pomocí dronů se zatím příliš neuchytilo, přeprava s pomocí dronů má dnes ve světě své nezastupitelné místo. V afrických zemích nebo regionech, které jsou obtížně dostupné autem nebo lodí, se posílání kritických zásilek s pomocí dronů rychle uchytilo. Třeba v případě Japonska jde o souostroví Gotó, které se skládá ze 140 ostrůvků, na kterých sídlí přes 76 000 obyvatel.

Nová zipka na lajně

Vybavit každý ostrov lékařskou ordinací nebo lékárnou nejde. Ty lékárny a ordinace, které fungují, nemohou mít zase v zásobě vše potřebné pro každého pacienta. A právě tenhle problém umí skvěle vyřešit drony Zipline, které vypadají jako malá baculatá letadla. Zatímco Zipline P1 Zip dlouhá léta úspěšně doručovaly zásoby po celém světě, vznikala v kancelářích firmy nová verze. Představena byla nyní a jmenuje se P2 Zip.

Dron pokryje celou Prahu

Trochu se podobá původní verzi P1 Zip, ale má pár věcí navíc. Na rozdíl od P1 umí P2 startovat vertikálně a mnohem lépe manévrovat. To hlavní se ukrývá uvnitř. P2 Zip má v sobě totiž ještě jeden malý dron. Jakmile se ze základny dostane ve zhruba stometrové výšce nad místo určení, spustí na drátu minidron, ve kterém je uloženo zboží.

Celkem lze naložit až 3,6 kg nákladu a doručit ho v okruhu 16 km. Takže třeba z centra Prahy by dron dokázal pokrýt celé hlavní město i přilehlé oblasti. Přesnost doručení je také mnohem vyšší. Minidron může přistát přímo u vašich dveří nebo třeba na zahradním stolku.

Dokovací stanice dronů připomíná pouliční lampu •  Zipline

Doky pro drony

Jakmile je zboží doručeno, mateřský dron vytáhne minidron na drátu zpět a vrátí se na základnu. Tam má připraveny dokovací stanice, ve kterých sám zaparkuje, začne se nabíjet a minidron může být opět naložen zbožím. Dokovací stanice je možné instalovat třeba na pouličních lampách, na stěnách budov a podobně.

Inženýři ze Zipline si představují, že jednou budou dokovací stanice u nemocnic, restaurací a dalších typů obchodů, které potřebují rozvážet své zboží po nejbližším okolí. Nainstalovat tuto dokovací stanici je podobně náročné jako instalace dobíjecí stanice pro elektromobily.

Lanko pomáhá stabilizaci dronu a jeho bezpečnému návratu •  Zipline

Ticho a klid

V současné době se chystají pilotní projekty doručování drony P2 Zip ve Spojených státech. Např. ve městech Salt Lake City a Michigan budou rozvážet léky. Řetězec zdravého občerstvení Sweetgreen s nimi zkusí rozvážet své saláty.

Tvůrci nového dronu tvrdí, že vyřeší hned několik problémů. Tím prvním je hluk. Drony jsou hlučné, a pokud by měly přistávat se zbožím před vaším vchodem, bude to nebezpečné a hlučné zároveň. Spustit minidron se zbožím, zatímco hlavní dron je 100 metrů vysoko nad cílem, je tak mnohem lepší. Na takovou vzdálenost už není slyšet.

Spoluzakladatelé Zipline Keenan Wyrobek (vpravo) a Keller Rinaudo Cliffton •  Zipline

Přesnější doručení řeší také častý americký problém s „verandovými piráty“. Tihle lidé často kradou balíčky doručené na verandu domu.

Proč se nesrazí?

Dron P2 Zip řeší třeba i to, aby se ve vzduchu nesrazil s jinými drony a dalšími létajícími objekty, třeba malými letadly. Dron má zabudovanou sadu mikrofonů, kterými poslouchá své okolí. V USA totiž spousta letounů nemusí mít tzv.„transpondér“ neboli „odpovídač“. Jde o zařízení, které všem v okolí vyšle signál a dává najevo, kde letadlo letí. V Evropě všechna letadla transpondér mít musí, v USA jsou pravidla volnější a dron musí pro jistotu „poslouchat přes mikrofony“.

Drony v Africe: Bezpilotní sanitky

Drony v Africe: Bezpilotní sanitky

Nebeský kurýr má srdce z křemíku. Poštovní letadlo rozveze zásilky bez pilota

Nebeský kurýr má srdce z křemíku. Poštovní letadlo rozveze zásilky bez pilota

Jídlo z nebe: Máte hlad? Zavolejte dron!

Jídlo z nebe: Máte hlad? Zavolejte dron!

 

Články odjinud