Útok dronů na Dukovany: Jak ochránít jadernou elektrárnu?

Útok dronů na Dukovany: Jak ochránít jadernou elektrárnu?
Sdílej
 
Jaderné elektrárny jsou chráněné nejenom proti pozemním útokům, ale samozřejmě i proti vzdušným. Platí to i pro Dukovany, na které nedávno zaútočily drony. Naštěstí jenom v rámci armádního cvičení. Ábíčko bylo u toho. Podívejte se, jak to vypadalo!

Na celém světě se nachází 445 reaktorů v celkem 191 jaderných elektrárnách. Dvě elektrárny tohoto typu najdete v České republice – Dukovany a Temelín. Jaderné elektrárny jsou takzvané objekty kritické infrastruktury, což znamená, že zabezpečení je u nich zcela mimořádné, ať už se jedná o technické zabezpečení samotného reaktoru nebo o samotný objekt elektrárny. 

Komando za rohem jaderné elektrárny

V okolí jaderných elektráren jsou elektronické ploty a kamery, které okamžitě odhalí osoby, které tam nemají co dělat. Během pár desítek sekund by tak k případným narušitelům dorazilo ozbrojené komando policistů, kteří mají výcvik jako příslušníci klasických zásahových jednotek. Speciální bezpečnostní služba je v elektrárně samozřejmě přítomná 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. O ostrahu se stará také Armáda České republiky včetně jejích vzdušných sil

Cvičení armády při simulovaném útoku na jadernou elektrárnu Dukovany •  Profimedia.cz

Neviditelný válec bezletové zóny

Kolem jaderných elektráren jsou bezletové zóny, takže civilní ani vojenská letadla v jejich blízkosti neprolétají. Pro Dukovany i Temelín mají tvar pomyslného válce o průměru 4 kilometry a výšce 1,5 kilometru. Novinkou je automatický detekční systém pracující na principu laserových paprsků. Zařízení je určeno hlavně k detekci bezpilotních strojů, tj. dronů.

Nálet na Dukovany

Ti v polovině října zaútočily na jadernou elektrárnu Dukovany. Šlo o simulovanou situaci, na které se hodnotila rychlost reakce a obranyschopnost. Základní tezí byla informace o tom, že Vláda ČR má od bezpečnostních složek informaci, že se chystá útok dronem na jaderné zařízení. Takový dron může nést například výbušninu, kterou se teroristé pokusí odpálit v kritické části elektrárny. 

Dron zaměřen, připravte se k akci! •  Profimedia.cz

Drony útočí

Celkem bylo podle Jaroslava Řešátka, šéfa firmy DJI Telink, která se coby odborný civilní garant akce zúčastnila, testováno šest různých scénářů. Od náletu jedním dronem až po nálety celých skupin bezpilotních zařízení. Jednalo se nejenom o sériově vyráběné stroje, ale rovněž o drony sestavené na míru. Vždy došlo k rychlé a efektivní eliminaci různými způsoby. 

Dron sestřelen

Takových způsobů je několik. Mezi nejzajímavější způsoby patří „nárazá“ na neviditelnou bariéru a převzetí nepřátelského dronu s kontrolovaným přistáním do vyznačené oblasti. Kromě toho je možné i detekovat polohu pilota dronu.

Česká republika má dvě jaderné elektrárny – Dukovany a Temelín •  Profimedia.cz

Pro krajní případ, když by nepomohly „měkké“ techniky, byl podle Michala Petereky, majora Armády ČR, v akci nasazen systém STARKOM (STAvebnicový Rušič KOMunikační), který umí rušit celé rádiové spektrum, mobily, drony i naváděné střely. V rámci nácviku standardních operačních postupů byl využit také ruční raketový protiletadlový systém RBS-70, který dron sestřelil. 

Dukovany a Temelín:

V Česku máme dvě „jaderky“

Jaderná elektrárna je v podstatě tepelná elektrárna, která coby zdroj tepla nepoužívá fosilní paliva (například uhlí nebo plyn), ale štěpí uran v jaderném reaktoru. Díky tomu vzniká pára, která pohání turbínu. Na ni je napojen generátor, který vyrábí elektrickou energii. První jaderná elektrárna začala fungovat v roce 1954.

Česká republika má dvě jaderné elektrárny – Dukovany a Temelín, které provozuje státní firma ČEZ. Starší Dukovany se nacházejí v kraji Vysočina, asi 30 km od Třebíče; výstavba zdejší jaderné elektrárny začala v roce 1974 a skončila o čtyři roky později. Temelín najdete v Jihočeském kraji, 25 kilometrů od Českých Budějovic. Stavět se začal v roce 1987 a výstavba byla kompletně dokončena až o 13 let později. 

ReakTour: Virtuální jaderka

ReakTour: Virtuální jaderka

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Zbraň jako ze Star Wars: Dračí oheň sežehne drony a rakety

Zbraň jako ze Star Wars: Dračí oheň sežehne drony a rakety

 

Články odjinud