Jak to vypadá na střeše elektrárny a uvnitř? Video + foto

Jak to vypadá na střeše elektrárny a uvnitř? Video + foto
Sdílej
 
Na sklonku prázdnin ábíčko důkladně prozkoumalo větrnou elektrárnu ve Václavicích. Výstup na větrník byl nervy drásající a v jeho útrobách jsme natočili hodně zajímavé video a nafotili super fotky.

Stojíme na kopci u Václavic v Libereckém kraji, na samé hranici s Polskem. Tyčí se tu 13 větrníků, které tvoří větrný park Václavice. Každá z věží je jednou samostatnou elektrárnou a je navržena tak, aby pojala co nejvíce větru a vyrobila co nejvíce energie. Polezeme na střechu gondoly elektrárny číslo 7 ve výšce devadesáti metrů. Oblékám se do horolezeckého postroje a poslouchám instruktáž našeho průvodce – inženýra Marka Zikmunda. Přiznávám, že je ve mně malá dušička. 

Konstrukce věže větrné elektrárny

Základy větrné elektrárny jsou z monolitického betonu s ocelovou výztuží ve tvaru kruhu s průměrem zhruba 15 metrů a hloubkou dva metry. Tubus elektrárny je složený ze tří ocelových segmentů kruhového průměru, které se do výšky zužují. Spodní má stěnu silnou 22 mm, střední 20 mm a nejvyšší 18 mm. Na nejvyšším je pak na otočném mechanismu posazena gondola elektrárny, ona podlouhlá budka, k níž je připojena třílistá vrtule. Elektrárna s výškou věže 90 metrů má průměr vrtule zhruba 100 metrů, což znamená, že list vrtule ční nad věží dalších 50 metrů.

Trafo v přízemí

Po schodišti vystupujeme do nejnižšího přístupného patra elektrárny. Pod námi je transformátor, kde se transformuje vyrobená elektrická energie na síťové napětí 22 kV a odvádí se podzemním kabelem 5,5 km do měnírny v Hrádku na Nisou. Když elektrárna nevyrábí, čerpají obslužné přístroje elektřinu stejným kabelem naopak z měnírny. V patře jsou také odpojovače, jimiž lze vypnout každou elektrárnu samostatně.  

Řídicí počítač

Vylézáme po žebříku o patro výš. Na žebříku jsme zajištěni samobrzdící karabinou na kolejničce. V druhém patře je obslužný panel řídicího počítače, kde na malém displeji odečítáme aktuální stav elektrárny. Stejná data může obsluha sledovat i na dálku na svém laptopu. Vidíme výrobu energie, počasí i sílu větru. Vítr fouká 4,4 m/s, což je necelých 16 km/h a na meteorologické stupnici je to mírný vítr. Elektrárna při něm vyrábí energii asi na 20 procent své kapacity. V provozu může zůstat až do větru 90 km/h, což už je síla vichřice. Mírný vítr je pro nás příznivý, protože věž se nenaklání.

Skříň jako výtah

Na řídicím počítači si Marek vyžádá přístup od dispečerů a vypíná elektrárnu. Vrtule se zastavuje pouhým natočením listů kolmo k větru. V tomto patře jsou kromě počítače také vodou chlazené polovodičové měniče. Elektrárna sice vyrábí střídavý elektrický proud, ale o jiné frekvenci, než je v rozvodné síti. Měniče frekvenci sesynchronizují se sítí, tedy sfázují. Ve stejném patře nastupujeme do výtahu. Visí na dvou tenkých ocelových lankách bez dalšího jištění, má rozměry malé šatní skříně a stísněně se do něj vejdou dva lidé.  

Ábíčko vylezlo na střechu větrné elektrárny i dovnitř •  Marek Holoubek, Zdeněk Ležák

V gondole

Po nervy drásající jízdě výtahem vystupujeme zhruba ve výšce 80 metrů a po žebříku stoupáme do posledního patra pod gondolou. Zde na pevný tubus nasedá otočná část s gondolou a vrtulí. Ta je nyní zajištěna kotoučovými brzdami. Pár posledních schodů a jsme uvnitř gondoly. Je to tu překvapivě prostorné. Gondola váží 70 tun a každý ze tří listů vrtule dalších 8 tun. Těžiště gondoly je přesně nad tubusem. Hřídel vrtule je napojena na planetovou převodovku. Při běžném provozu se otáčí asi 12 otáček za sekundu. Převodovka otáčení znásobuje na 1202 otáček za sekundu. 

Pohled v gondole elektrárny dopředu na hlavní hřídel vedoucí od vrtule k převodovce •  Marek Holoubek, Zdeněk Ležák

Sedím na střeše gondoly vetrné elektrárny ve výšce více než 90 metrů nad zemí •  Marek Holoubek, Zdeněk Ležák

Na střechu!

Hřídel za převodovkou otáčí generátorem v zadní části gondoly. Nad ním je masivní systém chlazení. Po stranách soustrojí je možné procházet. Vpředu je průlez k vrtuli. Při údržbě se dá vlézt přímo do listů vrtule. V zadní části gondoly je poklop v podlaze. V případě havárie bychom byli spuštěni právě tudy na řetězu malého jeřábu. To opravdu nechceme. V zadní části gondoly je další okénko ve stropě a tudy vystupujeme na střechu. Jsme sice zajištění horolezeckými úvazy, ale i tak je to silný zážitek. Není tu žádné zábradlí a hlubina hrozí ze všech stran. S bušícím srdcem si raději hned sedám na zadek. Pohled je ale úchvatný.   

Větrný park Václavice:

  • Václavice je druhý největší a nejvýkonnější větrný park u nás

  • největší větrný park stojí v Krušných horách u Kryštofových Hamrů, má 24 věží a výkon 42 MW (megawattů)

  • větrný park Václavice byl postaven v roce 2017 a v oblasti výroby elektrické energie z větru patří k nejmodernějším na světě

  • každá věž má výkon 2 MW a celkový výkon parku je 26 MW

Na čelbě: Déčko už se staví!

Na čelbě: Déčko už se staví!

ReakTour: Virtuální jaderka

ReakTour: Virtuální jaderka

Do oblak s nohama na zemi: Pilotem L-410

Do oblak s nohama na zemi: Pilotem L-410

 

Články odjinud