Klikej a poslouchej! Hudební umělá inteligence umí skoro všechno

Klikej a poslouchej! Hudební umělá inteligence umí skoro všechno
Sdílej
 
Hiphopové Rolničky? Pec nám spadla jako rocková pecka? S umělou inteligencí Suno je možné téměř cokoliv. Vyzkoušej, klikej a poslouchej! Návod ábíčka, jak začít se Suno - krok za krokem.

Zajímavých nástrojů, které využívají umělou inteligenci (UI) a umí generovat hudbu na vyžádání, už v minulosti vzniklo několik. O DJské aplikaci Soundraw jsme psali v ABC 4/2023 (článek najdeš na abicko.cz), podobné vychytávky nedávno začaly nabízet i firmy Meta nebo Google.

Jenže Suno, které společnost Microsoft integrovala i do své platformy Copilot sloužící mimo jiné k propojování UI s aplikacemi z balíčku Office, teď všem vytřelo zrak. A to svojí jednoduchostí, uživatelskou přístupností nebo tím, že jak dobře funguje i v češtině. 

Kontroverzní umělá inteligence

Suno (čti sůnou – znamená „to poslouchej“ v hindštině) patří mezi takzvané generativní umělé inteligence. To znamená, že byla vytrénována na obrovském množství kategorizovaných dat a „naučila“ se rozpoznat hudební schémata a vzorce spojené s jednotlivými žánry, obdobími či styly.

Diskuze o generativní umělé inteligenci se v posledních měsících zaměřovala především na text a grafiku, hudba zůstávala na pomezí zájmu – to se ale s UI Suno mění •  Suno, MIT, Midjourney

Konkurenční nástroje jako ChatGPT (chatovací bot) nebo Midjourney (generování obrázků) přitom aktuálně čelí silné kritice a několika závažným žalobám kvůli tomu, že se trénovaly na datech, ke kterým jejich stvořitelé neměli licenci – ať už to byly články z novin New York Times, nebo oblíbené superhrdinské filmy

Suno sprosťárny nestrpí

Zakladatel UI Suno Mikey Shulman vysvětluje, že firma chce, aby úplně každý člověk mohl zažít radost, která souvisí s vytvářením muziky. Zároveň prý ale klade obrovský důraz na to, aby vše probíhalo v souladu se základními etickými zásadami.

Suno tedy například kategoricky odmítne vytvořit jakoukoliv hudbu, která by měla napodobovat jakéhokoliv umělce. „Nepoužívej v zadání konkrétní jméno, ale raději žánr nebo náladu,“ vysvětluje chybová hláška. Bezpečnostní mechanismy stejně tak neumožní vytvářet vlastní hudbu ze slov slavných písniček nebo z textů obsahujících vulgarismy. 

Zakladatel Suno Mikey Shulman má doktorát z fyziky získaný na Harvar- dově univerzitě, věnoval se oblasti kvantových počítačů •  Suno, MIT, Midjourney

Originalita se cení

My si pro naše testování téměř bez výjimky vystačíme s češtinou. UI Suno při generování odděluje hudební složku od zpěvu. A tak nejprve samostatně vznikne podkres či beat a do něj jsou pak pomocí syntetizéru hlasu vloženy vokály. Zní to až překvapivě dobře, byť u slov, která představují takzvané „falešné dvojníky“, se může stát, že umělá inteligence upřednostní anglickou výslovnost před českou.

Rocková balada na slova dětské písničky Pec nám spadla zní fantasticky a mohlo by ji obratem začít hrát leckteré rádio. Ovšem když do zadání přidáme, jestli by mohla znít trochu více jako od skupiny Kabát, objeví se již známá chybová hláška. A to je vlastně moc dobře. 

Jak začít dělat hudbu s pomocí umělé inteligence Suno •  Suno, MIT, Midjourney

Jak začít se Suno – krok za krokem:

1. Mít správnou adresu

Zadej do prohlížeče adresu app.suno.ai. I bez přihlášení můžeš začít poslouchat písničky, které vytvořili ostatní. A že jsou to občas dost originální nápady! 

2. Přihlásit se do kreativního módu

Klikni na tlačítko „Create“ a registruj se v Suno pomocí účtu na Discordu nebo u firem Google (Gmail) a Microsoft (Xbox). Na každý takto provázaný účet se automaticky zdarma nahraje 50 kreditů, které stačí pro vytvoření 5 vlastních písniček. Těchto 50 kreditů se navíc každý den obnoví. 

3. Nahrát slova k písničce

Přepni se do pokročilého módu pomocí tlačítka „Custom Mode“. Objeví se políčko pro zadání slov (Lyrics). Pozor, pro korektní frázování je důležité, aby byla slova správně oddělená, a to interpunkcí i na jednotlivých řádcích. Sloky lze označit tagem [verse], refrén tagem [chorus]. 

4. Vybrat správný žánr

Do pole pro výběr žánru (Style of Music) je potřeba napsat, jaký styl by měla písnička mít. Tohle je jediné místo, kde se bude hodit dobrá angličtina, s českými názvy žánrů si totiž UI moc dobře poradit neumí. Zkus experimentovat a nebát se netradičních spojení. 

5. Kliknout a tančit

Teď už zbývá jen vymyslet název tvé nové písničky (pole Title) a kliknout na „Create“. Vytvoří se vždy dvě varianty písničky, navíc hned s návrhem na obal CD, a uloží se do knihovny (Library). Těm, kteří si zaplatí pokročilou verzi UI Suno, ve vydání jejich prvotiny vůbec nic nebrání! Ostatní ji mohou sdílet na sociálních sítích zdarma, musí ale připsat, že jde o písničku vygenerovanou se Suno. 

Jak si zjednodušit život s umělou inteligencí?

Jak si zjednodušit život s umělou inteligencí?

Chytří pomocníci: Umělá inteligence pro každého

Chytří pomocníci: Umělá inteligence pro každého

Umělá inteligence rozumí řeči zvířat! Může ji překládat?

Umělá inteligence rozumí řeči zvířat! Může ji překládat?

Klíčová slova:
umělá inteligence, Suno
 

Články odjinud