Konec jedné éry! Nový robot vás přesvědčí

Konec jedné éry! Nový robot vás přesvědčí
Sdílej
 
Končí éra hydraulická, začíná éra elektrická. Nový a vylepšený robot Atlas od Boston Dynamics vás o tom přesvědčí. Vypadá jako lampa Luxo Jr. z krátkého animovaného filmu a znělky studia Pixar, ale umí toho mnohem více.

Dvounohý robot Atlas, který se proslavil svými běžeckými a skokanskými dovednosti, zamířil na začátku dubna do zaslouženého důchodu. Společnost Boston Dynamics, která je od června 2021 součástí jihokorejského koncernu Hyundai, ohlásila v emotivním videu oficiální loučení s touto generací zvanou Atlas HD. Kromě heroických výkonů došlo i na různé vtipné situace, pády a krkolomné karamboly všeho druhu. 

Nový Atlas je lampa na nohách

Jen pár dní na to povstal nový robot Atlas. A to doslova. V rámci oficiálního představení totiž robot v prvních vteřinách ležel bezvládně na zemi, rozplácnutý jak široký, tak dlouhý. Po několika vteřinách se ale zvedl, jako by se nechumelilo, a vydal se do práce.

Má stále dvě nohy a humanoidní tvar, nicméně překvapí obřím kulatým displejem místo obličeje. Ředitel společnosti Robert Playter se nechal slyšet, že netradiční design je inspirován mimo jiné ikonickou lampičkou Luxo, kterou proslavilo studio Pixar stojící za animovanými filmy jako Toy Story: Příběh hraček, Auta nebo Hledá se Nemo

Robot bude stavět auta

Prototyp se v ukázce pyšní číslovkou 001 na hrudi. Už nyní je ale téměř jisté, že nových Atlasů v příštích měsících a letech vzniknou stovky, možná tisíce. Právě automobilka Hyundai totiž počítá s využitím Atlasů 2.0 ve svých továrnách, kde by měli nahradit některé ze stávajících robotů i lidských pracovníků.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud