Nej animáky roku 2023: Na AniFilmu?

Nej animáky roku 2023: Na AniFilmu?
Sdílej
 
V Liberci se otevřely brány k tomu nejlepšímu ze současného animovaného filmu a ábíčko bylo u toho. Podívej se na top filmy z AniFilmu 2023.

Na jaký animovaný film se vyplatí zajít do kina, anebo se na něj podívat na jedné ze streamovacích služeb? Na tuhle otázku odpověděl festival animovaného filmu Anifilm, který v rámci svého 23. ročníku představil v Liberci velké i malé animáky.

A nejen filmy. Svět animátorů se prolíná s videohrami a nové technologie do něj vnáší možnosti pro rozvoj nečekaných druhů filmových zážitků. Na Anifilmu proto nechyběla virtuální realita, ve které se ukazovaly speciální a často velmi vydařené filmy. Ábíčko jako partner celého festivalu nemohlo chybět a přinášíme vám tipy, které by vám neměly uniknout.

Yuku a himálajská květina

Zkušení režiséři se pustili do nelehkého úkolu vytvořit animovaný film, který přinese zábavu a podněty k zamyšlení nejen dospělým, ale také náctiletým a úplně dětským divákům. Výsledkem je barevně jednoduché a tvarově výrazné putování myšky Yuku ze sklepení domácího hradu do Himálaje. Tam doufá nalézt kouzelnou léčivou květinu.

Cesta ale není jen tak, Yuku potřebuje zbraň, a tak si vezme svoji ukelele. Při velkolepém tažení do vysokých hor naráží na přátele, hádanky, zlouny a protivy, ale také hodně hraje na ukulele a tím si nachází cestu k srdcím pohádkových bytostí. Dobrodružství myšky Yuki je nezapomenutelné pro celou rodinu.

PŮVODNÍ NÁZEV Yuku et la fleur d'Himalaya (Francie)

REŽIE Rémi Durin, Arnaud Demuynck

Perlimpové

Před 10 lety získal brazilský režisér Alê Abreu nominaci na ocenění Oscar za animák Chlapec a svět. Ani jeho nový film nepostrádá kvalitní příběh i animaci. Dva nepřátelští zvířecí agenti Claé a Bruó se v něm střetnou při boji o osud lesa. Aby nastolili rovnováhu, musí se stát přáteli a navíc najít Perlimpy – aniž by věděli, kdo nebo co to vlastně je.

Film obsahuje silné poselství o zodpovědnosti za životní prostředí, ale také o síle spojenectví, kterým jako jediným dokážeme vzdorovat tlakům z okolního světa. Abreu využil ruční malbu při tvorbě pozadí a kombinoval je s 3D modely, které ale vypadají jako klasická rukodělná animace.

PŮVODNÍ NÁZEV Perlimps (Brazílie)

REŽIE Alê Abreu

Tři zloději a lev

Kdybyste se narodili v Norsku, nejspíše byste znali příběh o třech smolných lupičích ve městě Cardamon. Ten je totiž u norských dětí i dospělých tak oblíbený, že si ho přečtete v knize nebo si na jeho písničkovou verzi můžete zajít do divadla. Pod vedením „krále norské animace“ Rasmuse Suverstena dostává novou podobu ve filmu, který měl náročný proces vzniku.

Původně chtěl Suversten natočit film ve skutečných kulisách, ale pandemie covid-19 mu zhatila plány a on existující části fotogrametricky převedl do počítače, ve kterém před ně postavil virtuální postavy animované stejně, jako by pracoval se stop-motion animací. Výsledek stojí za to. Zasmějete se nad patáliemi lupičů, ale také můžete obdivovat neobvyklé zpracování.

PŮVODNÍ NÁZEV Three Robbers and a Lion (Norsko)

REŽIE Rasmus A. Sivertsen

Myška a medvěd na cestách

Bručoun Ernest je medvěd, upovídaná Celestine myška a zná je celý svět. Oba jsou totiž protagonisty knižní série belgického výtvarníka Gabriella Vincenta a nyní se objevují v druhém filmu, ve kterém se vydávají na cestu do Breptánie. Jedině tamní řemeslníci dovedou opravit Ernestovi housle.

Zní to jednoduše? Vše se zkomplikuje, když zvířecí parťáci zjistí, že v Breptánii byla zakázána hudba a zpěv. To znamená, že byla zakázána radost ze života! A to rozhodně medvěd, myš a všichni jejich kamarádi nenechají jen tak.

PŮVODNÍ NÁZEV Ernest et Célestine: Le voyage en Charabie (Francie)

REŽIE Julien Chheng, Jean-Christophe Roger

PREMIÉRA 20. 4. 2023

Myška a medvěd na cestách: Jako z Pyšné princezny

Myška a medvěd na cestách: Jako z Pyšné princezny

Spider-Man: Napříč paralelními světy se propadá do komiksů

Spider-Man: Napříč paralelními světy se propadá do komiksů

Ve hře Star Trek Prodigy: Supernova ztroskotáš na cizí planetě

Ve hře Star Trek Prodigy: Supernova ztroskotáš na cizí planetě

 

Články odjinud