Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?

Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?
Sdílej
 
Máte doma krotkou mluvící andulku, korelu nebo třeba hlučného agapornise? Možná by vás mohlo zajímat, odkud pocházejí a kde dodnes žijí jejich divocí příbuzní.  

 

 

Papoušci jsou nejoblíbenější skupinou doma chovaných exotických ptáků. Nejen kvůli pestrému peří, ale také pro jejich inteligenci: Jsou to chytří, snadno ochočitelní společníci, z nichž někteří dovedou napodobit lidský hlas. Jejich obliba má bohužel i negativní dopady – jsou jedním z nejčastějších cílů pytláků a pašeráků zvířat. Mnoho druhů je z tohoto důvodu dnes kriticky ohroženo. Zanedbatelný není ani seznam papoušků, které už lidé vyhubili.

Pamětníci Gondwany

Na světě žije přes 370 druhů papoušků. Obývají tropické a subtropické oblasti jižní polokoule, jen několik druhů snáší i chladné podnebí a nevadí jim ani sníh a mráz. Nejvíc papoušků dnes žije v Austrálii a Jižní Americe. Vědci se proto domnívají, že jejich vývojovým centrem byla Gondwana – pravěký superkontinent, jehož pozůstatkem jsou i oba zmíněné světadíly. Je to ale jen teorie a vzhledem k nedostatku fosilií „prapapoušků“ je zatím nepotvrzená. Co ale víme, je to, že Gondwana se rozpadala a na nově vzniklých kontinentech se papoušci vyvíjeli nezávisle na sobě. Každý světadíl tak má své typické druhy.


Afrika

Ve srovnání s ostatními kontinenty je Afrika na papoušky chudá. Typické pro zdejší papoušky je robustnější krátké tělo a krátká ocasní pera.

K nejoblíbenějším patří papoušci rodu Agapornis (na obr. agapornis Fischerův - A. fischeri a růžohrdlý – A. roseicollis)

Oblíbený je i malý papoušek senegalský (Poicephalus senegalus)
Papoušek žako ((Psittacus erithacus) je považovaný za nejdokonaleji mluvícího papouška na světě

Největšími africkými papoušky jsou až půlmetrové vazy (r. Coracopsis)

Austrálie

Žije tu množství drobných papoušků, kteří vypadají docela „obyčejně“, typickými představiteli jsou ale kakaduové – velcí papoušci, kteří se pyšní vztyčitelnou chocholkou na hlavě.

Divoké andulky (Melopsittacus undulatus) jsou zelené, ale ty „domácí“ mohou být bílé, žluté, modré, fialové nebo strakaté

Kakaduové jsou v soukromých chovech vzácní, s mnohými se ale setkáte v různých zoo (na obr. kakadu inka (Cacatua leadbeateri), kakadu růžový (C. roseicapilla) a žlutočelatý (C. galerita)

Něktěří kakaduové, např. kakadu černý (Calyptorhynchus funereus), jsou i přes 60 cm vysocí

Z Austrálie pocházejí chovateli oblíbené neofémy, rosely či loriové (na obr. lori žlutoskvrnný – Trichoglossus chlorolepidotus a lori mnohobarvý – T. haematodus)

Asie a Indonésie

Hlavní druhové bohatství papoušků obývá především indonéské ostrovy, na nichž žijí druhy podobné australským, např. několik zástupců kakadůů nebo třeba loriové.

Ostrovní druhy loriů jsou vzácnější než druhy australské (na obr. lori novoguinejský – Lorius lori a žlutohřbetý – L. garrulus)

Eklektus různobarvý (Eclectus roratus) má na rozdíl od většiny papoušků výrazný pohlavní dimorfismus: samci jsou zelení, samice červené

Přímo na kontinentu žije několik druhů alexandrů, v chovech je nejběžnější alexandr malý (Psittacula krameri)

 

Jižní Amerika

Jižní Ameriku si nelze představit bez velkých arů či amazoňanů. Je pro ně typický extrémně silný zobák, jímž rozlousknou i nejtvrdší ořechy, ary se navíc vyznačují dlouhými ocasními pery.

Ara Spixův (Cyanopsitta spixi) a ara kobaltový (Anodorhynchus leari) už byli považováni za v přírodě vyhynulé

Mimořádně vzácný je ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus)

Kácení pralesů ohrožuje nejznámější druh, aru arakangu (A. macao)

Amazoňan kubánský (Amazona leucocephala) patří k ohroženým ostrovním endemitům

Jen pár druhů, např. amazoňan modročelý (A. aestiva) přežívá v dostatečných počtech

V klecích a voliérách chovatelů se z jihoamerických papoušků nejčastěji objevuje papoušek mniší (Myiopsitta monachus) a několik druhů pyrur (r. Pyrrhura)

Nový Zéland

Na tomto odlehlém souostroví šel vývoj svou vlastní cestou. Zdejší papoušci jsou proto jiní než ostatní.  

Kakapo soví (Strigops habroptila) ztratil schopnost létat a vyznačuje se noční aktivitou

Nestorové kea (Nestor notabilis) žijí v horách, kde se běžně pohybují i na sněhu a nejsou čistě býložraví

Nejpodobnější ostatním papouškům jsou kakariki (na obr. kakariky rudočelatý - Cyanoramphus novaezelandiae), kteří se objevují i v soukromých chovech

 

 

Více o papoušcích:


Užvanění papoušci

Užvanění papoušci

Příběhy vyhynulých zvířat: Papoušek karolinský

Příběhy vyhynulých zvířat: Papoušek karolinský

Pohled do světa: Láska na celý život

Pohled do světa: Láska na celý život

Masožravý papoušek - požírač ovcí

Masožravý papoušek - požírač ovcí

Ikoničtí papuchalkové z Islandu jsou pod dohledem!

Ikoničtí papuchalkové z Islandu jsou pod dohledem!

Klíčová slova:
papousek, ptak, andulka, dravec