Vystřihovánky v ABC 3/2017: Emirates Towers a myslivna s pastouškou

Vystřihovánky v ABC 3/2017: Emirates Towers a myslivna s pastouškou
Sdílej
 
V ABC 3/2017 najdete vystřihovánky mrakodrapu Emirates Towers a myslivny s pastouškou ze série Muzeum vystřihovánek. Přinášíme návody a návodné kresby na slepení.

Mrakodrapy

Emirates Towers

Komplex dvou výškových budov Emirates Office Tower a Jumeirah Emirates Towers Hotel najdeme na důležité dubajské ulici Sheikh Zayed Road. Obě stavby se vyznačují symbolem trojúhelníků, obrazců charakteristických pro islámské umění, které představují zemi, slunce a měsíc. Objevíme je na půdorysech věží, střechách i jejich oknech, výřezech v pláštích mrakodrapů. Zajímavé je, že ač jsou budovy nestejně vysoké, mají obdobný počet pater. Kancelářská věž (54 pater) má totiž výšku jednotlivých pater vyšší než hotelová věž (56 pater). Mrakodrapy jsou spojeny podnožím s terasami, kde se nachází obchodní centrum, parkoviště a atrium s umělými vodopády. Emirates Office Tower byla s 355 m do roku 2009 nejvyšší ve městě i ve Spojených arabských emirátech.

Emirates Towers

Výška: EOT 355 m, JET 309 m

Město: Dubaj

Rok otevření: EOT 1999, JET 2000

Počet pater: EOT 54, JET 56

Stát: Spojené arabské emiráty

Vystřihovánky v ABC 3/2017: Emirates Towers •  Pavel Dobrovský

Návod na slepení

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny čerchovanou čarou s bílou šipkou. Výřezy ploch jsou označeny červenou úhlopříčkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

Vystřihovánky v ABC 3/2017: Emirates Towers •  ABC/Antonín Krejčíř

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu modelu začněte vyšší věží Emirates Office Tower. Vystřihněte plášť, díl 1, včetně dvou otvorů v něm. Do menšího otvoru vlepte z rubové strany zpracovaný díl 2. Do většího otvoru po vytvarování pláště vlepte z rubové strany zpracovaný díl 3 s dílem 4 ve tvaru půlválce.

2. Pokračujte skroužením dílu 5, do kterého zevnitř vlepte díl 6. Válec přilepte ke zpracované vnitřní části, díl 7. Celek připojte k již vytvarovanému plášti a plášť uzavřete do tvaru věže.

3. Obdobně postupujte při stavbě druhé nižší věže Jumeirah Emirates Towers. Vystřihněte plášť, díl 8, včetně dvou otvorů v něm. Do menšího otvoru vlepte z rubové strany zpracovaný díl 9. Do většího otvoru po vytvarování pláště vlepte z rubové strany zpracovaný díl 10 s dílem 11 ve tvaru půlválce.

4. Pokračujte zkroužením dílu 12, do kterého zevnitř vlepte díl 13. Válec přilepte ke zpracované vnitřní části, díl 14. Celek připojte k již vytvarovanému plášti a plášť uzavřete do tvaru věže.

5. Obě věže umístěte na podstavec, díl 15. Stavbu modelu zakončete umístěním dvou antén na střechy věží. Díl 16 přilepte na vyšší věž a díl 17 na nižší věž.

Emirates Towers

SÉRIE: Mrakodrapy

AUTOR: Antonín Krejčíř

MĚŘÍTKO: 1 : 1500

NÁROČNOST: 2

Emirates Towers: Mrakodrapy jsou stejně vysoké, ale každý má jiný počet pater •  iStock

V sérii Mrakodrapy 2 vyšlo:

1.    Shanghai World Financial Center 6/2015

2.    Twin Towers, One World Trade Center 12/2015

3.    Empire State Building 20/2015

4.    Tuntex Sky Tower 1/2016  

5.    Rjugjong Hotel  5/2016

6.    Kingkey 100 14/2016

7.    Hearst Tower 18/2016  

8.    CCTV Headquarters 2/2017

9.    InTempo 13/2017

10. Dusit Thani Dubai  18/2017

11. Emirates Towers 3/2018

Muzeum vystřihovánek: Pastouška •  Josef Kropáček

Muzeum vystřihovánek: Naše domečky

Myslivna a pastouška

Posledními dvěma chaloupkami končí historické vystřihovánky architekta Miroslava Koláře. Na začátku jsme si slíbili, že si něco řekneme o teplém a hustém "moravském klihu", který se dle návodu nejlépe hodí k lepení. Bohužel o zmiňovaném klihu se nám nepodařilo zjistit nic konkrétního. Víme však, že například v brněnských Černovičkách byla továrna na spodium (živočišné uhlí z kostí), kde se vyráběl kostní klíh. A co to vlastně klíh je? Jde o tekutinu, která se používala ke spojování dřeva nebo papíru lepením. Vyráběl se ze zvířecích kůží a kostí, speciální klíh se připravoval z mléka či krve. Mimořádně lepivý byl rybí klíh. K dostání byl ve formě tabulek, šupinek nebo prášku. Než jste začali lepit, museli jste si ho připravit, tj. smíchat ho s vodou a zahřát, neboť byl k dostání v podobě tabulek, prášku či drobných šupinek. Klíh se používá dodnes v uměleckém truhlářství nebo při restaurování historického nábytku a knih.   

www.papirovaarcheologie.cz

Muzeum vystřihovánek: Naše domečky •  Josef Kropáček

Návod na slepení

Myslivna ani pastouška nemají zásadní konstrukční chyby. I tentokrát vám k postupu lepení postačí původní návodný text, černobílá kresba a fotografie. K lepení použijte disperzní lepidlo.

Postup stavby je obvyklý. Pečlivě si jednotlivé díly prostudujte a představte, jak k sobě patří. Pak narýhujte lomové hrany a přesně díly vystřihněte či vyřežte modelářským nožem. Před započetím lepení doporučujeme střihové a ohybové hrany zaretušovat odpovídající barvou. Hotové modely si každý zvlášť můžete nalepit na malou podložku nebo společně s ostatními sestavit celou vesničku. Budeme rádi, když nám zašlete fotografie vašich chaloupek a pochlubíte se, jak se vám povedly.

Číslo 11 Myslivna a psí bouda

Stavba budovy myslivny je bezproblémová a tak máme pro vás jen doporučení k zabarvení rubové strany plotů a květin příslušnou barvou.

Číslo 12 Pastouška, včelín a boží muka

Před nalepením střechy vyhněte část zastřešení přístavku k sobě.

 

Myslivna a pastouška

VYDAVATELSTVÍ: Artigrafia

NAŠE DOMEČKY

ROK VYDÁNÍ: 1920

AUTOR: Miroslav Kolář

FORMÁT: 25 x 35 cm

Mrakodrapy budoucnosti: Už brzy i ve vašem městě?

Mrakodrapy budoucnosti: Už brzy i ve vašem městě?

ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

ABC TV: Stavební stroje z naší stavebnice ABC Roto

Video se připravuje ...

ABC TV: Stavební stroje z naší stavebnice ABC Roto • Zdroj: redakce ABC