Co se učí děti ve školách? Nejdivnější předměty z celého světa

Co se učí děti ve školách? Nejdivnější předměty z celého světa
Sdílej
 
Elfština, jak správně chodit na procházky nebo pečovat o včely – ve světě mají děti ve školách nejrůznější předměty. Na který byste chtěli chodit vy?

 

Nám cestou do školy hrozí především přeplněná hromadná doprava, ale žáci na Špicberkách severně od Norska mají mnohem horší podmínky. Počet obyvatel se totiž blíží počtu na ostrovech žijících medvědů. Proto se ve škole běžně vyučují předměty jako je kurz přežití nebo co dělat ve chvíli, když se člověk potká s medvědem. Na příjemnou procházku to jednoduše není.

Procházky na výbornou

Naopak o tom, jak správně ocenit procházku se vyučuje v americkém státě Kentucky, kde je možné absolvovat předmět Umění chůze. V něm jsou studenti vybízeni chodit volným krokem, aby mohli nerušeně obdivovat krásnou přírodu. Kromě toho se musí věnovat také čtení literatury, která se tímto tématem zabývá a popisuje právě procházky krajinou. Jak správně chodit na výlety se učí děti také v Japonsku.

Škola na Špicberkách, kde se děti musí naučit, jak přežít v kruté severské zimě a mezi medvědy •  Wikipedia

Školní hrátky se zvířátky

Chůze ale není pro každého, zvlášť když vyrůstáte v místech, kde je oblíbená jízda na koni. V americkém Novém Mexiku mají předmět s názvem Podkovářská věda. V něm se studenti učí, jak vyrábět a pečovat o podkovy. Na druhé straně světa, v ruském Baškirii, se naopak věnují mnohem menším tvorečkům. Víc než stovka škol v této části Ruska má totiž vlastní včelíny, díky kterým se studenti naučí, jak se správně starat o včelí roje.

V Japonsku i ve Spojených státech amerických se žáci učí, jak odpočívat v přírodě, procházet se v ní a správně výletovat •  pixabay.com

Škola digitálního světa

Ne ve všech zemích se ovšem spoléhají jen na dovednosti spojené s přírodou. Například Izrael, který patří k technicky velmi zdatným státům, považuje za nutné své studenty trénovat v kybernetické bezpečnosti. V izraelských školách se tak běžně vyučuje předmět Teorie a praxe kybernetické války. Studentům má dát dostatek informací a znalostí pro pohyb v dnešním online světě.

Elf Legolas z Hobita a Pána prstenů •  archiv distributora

Elfština jako předmět

K nejzajímavějších předmětům, které se dají studovat na střední a vysoké škole patří určitě elfština. Na americké univerzitě ve Wisconsinu se vyučuje jazyk stvořený autorem Pána prstenů J.R.R. Tolkienem jako plnohodnotný jazyk, podobně jako u nás například angličtina. Na Islandském Reykjavíku pak existuje také speciální Elfská škola, ve které se žáci věnují folklorním tématům a učí se o vlastní historii a tradicích.

Sametová revoluce: Soudružko učitelko, už nám nelžete

Sametová revoluce: Soudružko učitelko, už nám nelžete

Minecraft ve školách? Už brzy bude samozřejmostí!

Minecraft ve školách? Už brzy bude samozřejmostí!

Škola kola s Josefem Dresslerem

Škola kola s Josefem Dresslerem

 

Články odjinud