Deskovinky #46: To je otázka!

Deskovinky #46: To je otázka!
Sdílej
 
Veverky hledají smysl života, tak by se asi dala shrnout hlavní myšlenka této roztomilé deskové hry.

 

Ano, hrajete za veverky, které mají za úkol projít vytyčenou dráhu na herní desce. Vpřed postupují pomocí otázek. A to nejen tím, že hráči na otázky odpovídají správně, ale také vhodně zvolenou taktikou a správným odhadem odpovědí soupeřů.

Co bys raději?

Pravidla hry jsou poměrně jednoduchá a my oceňujeme, že jsou napsána velmi vtipně. Ideální počet hráčů je 5 nebo 6, dá se ale hrát i ve 4, či dokonce ve 3 hráčích. Platí však, že čím méně hráčů, tím méně zábavy. Středobodem hry je otázkový trojúhelník, na němž jsou tři dilematické otázky: Co by sis raději vybral? Co považuješ za horší? Co by ti víc chybělo? K těmto otázkám existuje balíček odpovědí, např. Co by ti nejvíc chybělo? A: těstoviny nebo B: pláže.

TO JE OTÁZKA! Veverky hledají smysl života •  Zdeněk Ležák

Odhadnout soupeře

Mezi hráči v jednom tahu vždy jeden pokládá otázku jednomu konkrétnímu hráči. Ten pomocí skrytého žetonu odpoví A nebo B a ostatní hráči pomocí svých žetonů zkoušejí odhadnout, jak tázaný hráč odpoví: A nebo B. Tázaný nikdy nemůže odpovědět špatně, jen si svou odpověď musí logicky zdůvodnit před ostatními hráči. Jeho odpověď je vždy správná – jde jen o to, zda soupeři správně odhadnou, jak bude tázaný odpovídat. Když se s ním v odpovědi shodnou, postupuje jejich veverka na herním plánu. Když se v odpovědi mýlí, tázaný bere body navíc.

Veverky, vpřed!

Získané body, a tedy i postup veverek po herní desce se dají násobit bonusovými žetony. Jde tedy o taktickou hru, jak odpovídat a jak správně odhadnout odpovědi ostatních hráčů. Aby se každý dostal do role tázaného, přemisťují si hráči mezi sebou oříšky a hráč bez oříšku nemůže být tázán. Vtipné, jednoduché a zábavné. Jediný nedostatek vidíme v tom, že balíček otázek se časem okouká. Naštěstí jich je poměrně dost.

Cena hry je zhruba 450 Kč.


To je otázka!

Shrnutí: Originální slovní hra zabalená do roztomilého příběhu s veverkami.

Výrobce: MINDOK


Deskovinky #45: Pán prstenů, Robinson Crusoe a deskové hry pro jednoho

Deskovinky #45: Pán prstenů, Robinson Crusoe a deskové hry pro jednoho

Deskovinky #44: Hra o trůny a draci na vašem stole

Deskovinky #44: Hra o trůny a draci na vašem stole

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

 

Články odjinud