Jízdenky, prosím! New York: Cestování po Manhattanu

Jízdenky, prosím! New York: Cestování po Manhattanu
Sdílej
 
Jízdenky, prosím! patří mezi nejoblíbenější euro hry současnosti. Euro je žánr, ve kterém všichni hráči hrají až do konce a vítězí ten, kdo během hry posbíral nejvíc bodů. Děje se tak budováním železničních tras a propojováním měst, fanoušci vláčků si tak rozhodně přijdou na své. Více v recenzi ábíčka.

Snadná pravidla

Místo celého kontinentu se Jízdenky, prosím! New York odehrává jen na newyorském Manhattanu a žetony vláčků nahradily taxíky. Každý hráč má ve svém kole jednu ze tří možností: Vzít si karty jízdenek (buď žolíka, nebo určitou barvu), vytvořit na mapě trasu podle barvy jízdenek, jaké má v ruce, nebo si vzít nový úkol typu propoj svými taxíky bod A s bodem B. Jsou to jednoduchá pravidla, která vysvětlíte každému do dvou minut a můžete hrát.

Vtip je v tom, že na mapě je vždy méně místa, než kolik by hráči potřebovali. Nastává proto přetahovaná o to, kdo kudy povede svou trasu a stačí, aby vám kamarádi postavili taxík do jedné nevhodné uličky, a už musíte objíždět přes půlku čtvrti. Místa je zkrátka málo, tak jako ve skutečném New Yorku. Dejte si pozor na nesplněné úkoly, za to jsou trestné body.

Stejná, jen menší hra

New York se hraje téměř stejně jako „velké“ Jízdenky, prosím! s tím rozdílem, že je tu vše zmenšené. Menší plocha, menší množství karet a žetonů, o hodně kratší je samotná hra, která zabere i v plném počtu hráčů okolo čtvrt hodiny. Deskovka se vám vejde do tašky a stihnete si ji zahrát o velké přestávce.

SHRNUTÍ: Menší a rychlejší verze hry Jízdenky, prosím! Ideální na cesty.

ZAPŮJČIL: Blackfire

Objevte další deskové hry:

Ohrožení: Zachraňte planetu

Ohrožení: Zachraňte planetu

Prehistories: Lovec jeskynních maleb

Prehistories: Lovec jeskynních maleb

Hračky v ABC: Česká deskovka Kvantum, konzole Arkade Blaster a Mish-Mash

Hračky v ABC: Česká deskovka Kvantum, konzole Arkade Blaster a Mish-Mash

 

Články odjinud