Závody skleněných kuliček? Nejkulatější sport pod sluncem!

Závody skleněných kuliček? Nejkulatější sport pod sluncem!
Sdílej
 
Soutěžící jsou seřazeni na startu. Diváci na okolních tribunách a stovky tisíc fanoušků u komentovaného přenosu na YouTube se nemohou dočkat dalšího závodu letošní sezony. Bohatí sponzoři se předhánějí v tom, kdo bude mít největší billboardy nejblíže u trati a předá hlavní cenu vítězi. Ne, tohle není reportáž ze závodů Moto GP v Brně. Je to přesný popis šílenství, jež se strhlo kolem mistrovství v závodech skleněných kuliček. Jednoho z mála sportů, který pokračoval po celou dobu pandemie covid-19 a získal během ní mnoho nových fanoušků.

 

Různé formy her se skleněnými kuličkami o průměru 18 nebo 25 mm si užívali už naši rodiče a prarodiče. Od roku 2013 se ale soutěží na skutečně profesionální úrovni. Pro letošní sezonu byly vypsány tři hlavní typy závodů.

Kuličky závodí různě

Prvním je Marbula One (přeložit bychom mohli jako Kuličkule 1), která nápadně připomíná závody formulí na rychlostních oválech. S tím rozdílem, že kuličky musí vždy jet z kopce, a tak na ně při nájezdu do dalšího okruhu čeká výtah, který je připraven je přepravit na vrchol a současně na začátek dalšího kola.

Druhým typem soutěží je Marblelympics (Kuličkopiáda). A jak správně tušíte, jde o napodobeninu atletických soutěží z olympijských her. Nechybí skoky do dálky, štafety, slalom, překážkové dráhy či disciplíny, v nichž má hlavní slovo voda.

Nejkulatější sport pod sluncem: Závody skleněných kuliček

Nejkulatější sport pod sluncem: Závody skleněných kuliček

Vůbec největší popularitu si ale mezi fanoušky závodů skleněných kuliček získala Marble Rally (tedy Rallye Kulička), ve které se skleněnky vydávají na odvážnou cestu tratí, jež je vyrytá v hliněném či písečném kopci. Stavba správného závodního koridoru je opravdová věda a organizátoři soutěží tráví dlouhé hodiny testováním předtím, než závod může začít.

Trať pro kuličky

Klíčovým prvkem, se kterým je třeba pracovat, je samotný sklon dráhy. Pokud by byl příliš nízký, gravitace by nesehrála svou potřebnou úlohu. Skleněnky by se pořádně nerozjely a takový závod by nebylo příliš zábavné sledovat.

A kdyby to stavitelé trati naopak přehnali, kuličky by z dráhy vyskakovaly, většina by skončila diskvalifikována a bylo by jen velmi obtížné stanovit konečné pořadí a udělit odpovídající počet bodů do šampionátu.

Detail halového závodiště skleněných kuliček •  Anton Weber/Jelle's Marble Runs

Na zábavnosti závodům kuliček přidávají zejména speciální prvky včleněné do každé trati, jenž mají velký potenciál zamíchat s konečným pořadím. Mezi ty základní patří šikany, tedy série ostrých zatáček blízko za sebou, kde kuličky mohou hodně získat i ztratit v závislosti na tom, jakou stopou projedou.

Doleva či doprava?

V některých místech se trať větví do dvou a více různých cest, u kterých předem nikdy nevíte, která bude rychlejší. A největší neštěstí je, pokud kulička narazí v plné rychlosti do rozcestníku. Její šance na dobrý výsledek je v takové chvíli v podstatě ztracena.

Vynálezce závodění skjleněných kuliček Jelle Bakker nasazuje „závodníky“ do drah během oficiálních závodů •  Anton Weber/Jelle's Marble Runs

Svou roli mohou sehrát také skokánky či tunely, které nabízejí extra prvek překvapení. Vyjedou kuličky z tunelu, v němž není umístěna žádná kamera, ve stejném pořadí, v jakém do něj vjížděly? Nebo dojde k překvapivému předjížděcímu manévru? Sledování Rallye Kulička je skutečně napínavé.

Náhoda, nebo věda?

Určitě je vám jasné, že kuličky jako takové nemají žádnou šanci ovlivnit, jak si v závodě povedou. Jsou to přeci kuličky. Přesto však závody rozhodně nejsou postaveny pouze na náhodě.

Pořadí na startu, ze kterého lze vytěžit slibný start závodu, je určeno kvalifikací, která se koná před každým kláním. Kuličky jsou samozřejmě velikostně a váhově shodné a dopingoví komisaři nezapomínají provést kontrolní vážení a případné hříšníky vyloučit. Nebo obrousit.

Cross Games: Závody driftovacích autíček

Cross Games: Závody driftovacích autíček

Přesto však nejsou všechny skleněnky úplně identické. Aby mohli organizátoři i fanoušci závodníky bezpečně rozpoznat, má každá kulička jinou barvu či vzor. A jsou to právě potřebné mikroskopické příměsi gumy, kovů a syntetických barev, které mírně mění fyzikální vlastnosti kuliček.

To se může projevit třeba v horkém letním dni, kdy se tmavší kuličky více nahřejí a tření s písečnou tratí je pak odlišné než u studenějších světlých skleněnek.

Skleněnky nezastavila ani pandemie

Díky tomu jsou některé kuličky či dokonce týmy, ke kterým patří, dlouhodobě úspěšnější než jiné. Na internetu vznikají fankluby a diváci se dohadují, jestli by některé týmy neměly vyměnit před novou sezonou trenéra.

Závody skleněných kuliček jsou také jedním z mála sportovních odvětví, které nezastavila ani nezpomalila pandemie nemoci covid-19. Zájem fanoušků o skleněnky dokonce vzrostl.

Hlavní však je, že se všichni – od organizátorů přes komentátory až po diváky na internetu – skvěle baví. A o tom jsou závody skleněných kuliček především.

Uspořádejte vlastní závody skleněných kuliček: Typy překážek a zatáček, kterými můžete své závodiště ozvláštnit, jsou různé •  Anton Weber/Jelle's Marble Runs

Jak uspořádat závody kuliček

Zorganizovat svůj závod s kamarády je hračka. Kuličky koupíte běžně na internetu, možná je budou mít schované i vaši rodiče. Důležité je, aby měly rozdílné barvy a vy jste je bezpečně poznali od sebe navzájem.

Najděte menší kopec, vyryjte koryto trati a otestujte, že kuličky nejedou příliš pomalu, ani rychle. Přidejte rozdvojku či skokánek, ať je závod zajímavější. Do cíle položte telefon a nahrávejte cílovou čáru, abyste mohli zkontrolovat případný těsný výsledek na oficiálním záznamu. Připravit… a start!

Závody skleněných kuliček •  Anton Weber/Jelle's Marble Runs

Přišlo to z Nizozemí

Za současnou popularitu vděčí závody kuliček především bratrům Jellemu a Dionovi Bakkerovým z Nizozemí. Jelle roku 2006 založil youtubový kanál, na kterém se věnoval své vášni – pouštění kuliček na extrémně dlouhé tratě.

Několik let byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů za nejdelší trať pro kuličky. Od roku 2016 pořádá MarbleLympics, dnes známé jako Marble League, které vyvolaly takový zájem, že se jejich sponzorem stal i oblíbený americký politický komentátor John Oliver.

Minikáry: Závody bez hluku a zápachu

Minikáry: Závody bez hluku a zápachu

Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars

Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars

Strojky času: Jak jsme si hráli v minulém století

Strojky času: Jak jsme si hráli v minulém století

 

Články odjinud