Za podzemím nemusíte do podzemí: Vyzkoušejte si průzkum jeskyně

Za podzemím nemusíte do podzemí: Vyzkoušejte si průzkum jeskyně
Sdílej
 
Většina odrostlejších obyvatel Říčan u Prahy si pamatuje školní pozemek z povinné docházky. Obvykle na něm v rámci výuky okopávali ředkvičky, většinu času ale zarůstala plocha plevelem. Před několika lety napadlo současného ředitele a nadšeného fanouška geologie Pavla Bednáře předělat nepoužívaný dvorek na geopark.V Didaktickém centru geologie si vyzkoušíte vše od rýžování granátů až po průzkum jeskyně.

 

Zpustlé záhonky Geoparku se proměnily na paleontologické naleziště, granátonosný potok a letos přibyla i jeskyně a důlní štola. Většinu geoparku zabírá unikátní model české krajiny, kde vápencové ochozy, kamenné moře a suťové pole porůstá místně typická vegetace. Z Českého středohoří se tak v několika krocích přenesete třeba na Pavlovské vrchy nebo do Hrubého Jeseníku.

Jediný český dinosaurus

Geopark stojí v místech, kde se před 25 000 lety mimo jiné popásal nosorožec srstnatý. Jak to víme? Občas se vyskytl na jídelníčku našich pravěkých předků a možná právě díky nim se při stavbě nedalekého domu podařilo najít kost tohoto až pětitunového kolosu doby ledové.

Živá verze nosorožce srstnatého žila v místě geoparku – před 25 000 lety! •  Muzeum Říčany a Josef Arnošt

V geoparku nosorožce potkáte v takřka životní velikosti, přetvořeného na originální dětskou skluzavku. Stejně jako skuteční paleontologové si můžete vykopat i další svědky dávné minulosti. Pod zemí se například skrývá stehenní kost českého ornitopoda Burianosaura augustai. Připomíná senzační objev kutnohorského lékaře a amatérského hledače zkamenělin Michala Moučky z roku 2003.

Pravěký geopark

Na nalezišti v geoparku objevíte i další fosilie, od plavuní, přesliček a prehistorických mořských živočichů až po ohniště neandrtálců. Každý návštěvník si také může vyrobit vlastní nástroj z pazourku, případně odlít a s sebou odnést vlastního trilobita nebo lebku tyranosaura rexe.

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

V potoce se dají rýžovat české granáty a při hraní s pískem a vodou si můžete ověřit i to, jak vznikají říční meandry a delty nebo co vede k rozvodnění toku. To vše pod dohledem a za poutavého výkladu odborníků. Přírodopis se tak z nudné teorie mění na čirou zábavu.

Nová umělá jeskyně

Než vstoupíte do nově otevřené umělé jeskyně, vyfasujete skutečný speleologický overal a ochrannou přilbu s čelovkou. Nejprve se přenesete do Francie, respektive do legendární jeskyně Lascaux, kterou proslavily malby pravěkých lovců. Právě tyto kresby byly inspirací i pro výzdobu říčanské jeskyně.

Podzemí je sice uměle vybudované, ale působí jako skutečné a dokonce v něm najdete opravdové krápníky •  Muzeum Říčany a Josef Arnošt

To nejzajímavější vás čeká zhruba v polovině jeskyně. Sem totiž tvůrci geoparku přivezli z lomu pod Spišským hradem části krápníkové výzdoby, kterou by jinak zničila těžba. A zatímco v opravdové jeskyni je dotýkání se krápníků přísně zakázáno, v říčanském geoparku je to naopak povoleno. Než se důlní štolou se skutečnými žílami neolitu vydáte dál, můžete si všechny krápníky dle libosti osahat.

V geologické laboratoři

V podzemí na vás čeká ještě zvláštní bezstropá jeskyně a na závěr plazivka. Právě takovouto těsnou „chodbičku“ musí jeskyňáři velmi často při objevování rozsáhlých podzemních prostor překonat jako první.

Nacházení českých granátů ve vodě je oblíbenou letní aktivitou •  Muzeum Říčany a Josef Arnošt

Kdyby vám to bylo málo, v geologické laboratoři si můžete vyleštit donesené kameny, které vám předtím odborník efektně rozřízne. A nejen to, díky speciálnímu polarizačnímu mikroskopu nahlédnete i do jejich nitra.

Více informací o tom, kdy vyrazit do Didaktického centra geologie, najdete na webu muzeumricany.cz.

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Nečekaný objev: V Kanadě narazili na neznámou obří jeskyni

Nečekaný objev: V Kanadě narazili na neznámou obří jeskyni

Kam Římané nedošli: Novinka v HistoryParku

Kam Římané nedošli: Novinka v HistoryParku

 

Články odjinud