Máme studnu! A můžeš ji vidět: Pravěký poklad míří do muzea

Máme studnu! A můžeš ji vidět: Pravěký poklad míří do muzea
Sdílej
 
Nejstarší dřevěný objekt na světě můžete vidět v Česku. Po 16 měsících v cukru putuje studna z Ostrova do Pardubic. Pravěký poklad přetrval sedm tisíc let a bude k vidění od května. Víme kde!

Součástí každé velké výstavby „na zelené louce“ je záchranný archeologický výzkum. A tak občas na dělníky, kteří se připravují na stavbu železniční tratě nebo dálnice, čekají zajímavá překvapení.

Jedním takovým byl v roce 2018 dřevěný objekt nalezený nedaleko vesnice Ostrov v okrese Chrudim. Právě tudy vede trasa dálnice D35, která v příštích letech propojí Hradec Králové s Olomoucí. Zároveň však vydala i neuvěřitelný objev nejstarší dochované studny v Evropě

Jak je to staré?

Odborníci z Archeologického centra v Olomouci, kteří byli k vykopávkám přizváni, provedli detailní dendrochronologickou analýzu.

Přeloženo do běžné řeči to znamená, že se podívali na letokruhy a dokázali určit, že dřevo, ze kterého studna byla vybudována, bylo pokáceno v letech 5256 až 5255 před naším letopočtem. Rohové sloupy jsou dokonce ještě o pár let starší – podstatné je ale to, že studna se dochovala ve velmi slušném stavu více než 7 tisíc let!

Archeolog Tomáš Zavoral pečlivě inventarizuje každou část pravěké studny •  Profimedia.cz (ČTK – J. Vostárek, M. Štěrba)

Stěhování k restaurátorům

Přestože někteří archeologové razí myšlenku, že bychom objevy měli mít možnost obdivovat na místech, kde byly nalezeny, v případě pravěké studny přímo v trase dálnice to nebylo možné.

Proto se za nejpřísnějších bezpečnostních opatření podařilo 56 velkých dílů i zhruba stovku menších křehkých kousků převézt do sídla Fakulty restaurování Univerzity Pardubice, které je v nedaleké Litomyšli. Zde se na záchraně čtyřboké dubové studny podílelo střídavě pět zkušených restaurátorů. 

Nejstarší nález

Ve dřevě ze studny se našly také zbytky neolitického jídla. Kromě běžných obilovin se v tomto případě jednalo o mák a len, což vědce překvapilo, protože šlo o jejich nejstarší nález v České republice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud