Ztracené město Mayů: Češi a Slováci ho objevili v Guatemale

Ztracené město Mayů: Češi a Slováci ho objevili v Guatemale
Sdílej
 
Češi a Slováci objevili v Guatemale ztracené město Mayů. Využili přitom letadla, LIDAR i umělou inteligenci. Osídlení v neprostupné jihoamerické džungli staré 3000 let může objasnit důvody zániku zdejší civilizace.

Expedice vedená českým průzkumníkem Ladislavem Šilhánem a profesorem Milanem Kováčem z Univerzity Komenského v Bratislavě se loni v létě vydala do daleké Guatemaly ve Střední Americe, aby hledala ztracené mayské město.

Skupina terénních archeologů, historiků či inženýrů však do neprostupné tropické džungle rozhodně nejela naslepo. Konkrétní místo v provincii Petén, kde by se měla starověká metropole nacházet, jim totiž pomohly vytipovat moderní technologie v čele s umělou inteligencí

Moderní archeologové využijí letadla

Jako vůbec první archeologická výprava do této oblasti nejprve Češi a Slováci využili letecké snímkování s pomocí laserové technologie LiDAR. Ta totiž dokáže proniknout pod vegetaci a vykreslit charakter povrchu. Neuronové sítě, což je jeden z výpočetních modelů v oblasti UI, pak podle zadaných parametrů dokázaly identifikovat lokalitu, kde by se zbytky osídlení mohly nacházet.

„Špinavé práci“ na místě se však archeologové nevyhnuli. Sedm týdnů odkrývání pozůstatků města jim pomohlo pochopit, jak jsou jednotlivé budovy staré nebo jaké mezi nimi byly funkční vztahy.

Ztracené město Mayů jako z videohry

Nyní se svým obrovským úspěchem archeologové z expedice Neuron pochlubili a veřejnosti také představili 3D vizualizace toho, jak podle nich ztracené město Mayů v době své největší slávy vypadalo. Dali mu jméno Yax Balam, což v překladu znamená První Jaguár.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud