Krotitelé duchů: Jak vznikl jejich znak? A kdo nazpíval znělku?

Krotitelé duchů: Jak vznikl jejich znak? A kdo nazpíval znělku?
Sdílej
 
Ikonický znak Krotitelů duchů je zpět ve filmu Říše ledu, který má něco společného s kultovním seriálem Stranger Things. Co to je? A jak vzniklo slavné krotitelské logo? Čtěte tady a pusťte si přitom oblíbenou znělku!

V kanálech pod jednou z nejznámějších amerických metropolí možná žijí aligátoři, určitě tam ale straší přízraky draků. Nebo přinejmenším jeden, který právě teď prchá ulicemi slavné čtvrti Manhattan před něčím, co je zajímavější.

Hlasitě houkající bílo-červené auto Cadillac Miller-Meteor z roku 1959. Na dveřích má ikonické logo zákazu duchů a na střeše zvláštní konstrukci. To je Ecto-1! Krotitelé duchů se konečně vrátili do New Yorku!

Podivné věci nebo Stranger Things?

Krotitelé duchů jsou významným milníkem v dějinách popkultury. Jenže když se před dvěma lety objevili v kinech se svým dalším dobrodružstvím, série stála jen krůček od propadliště dějin. Na jeho dno předtím zahučela neúspěšná předělávka z roku 2016. Nebylo jisté, že Odkaz nedopadne stejně tvrdě.

Naštěstí se něco změnilo. Nadpřirozenému zlu se vůbec poprvé postavili mladí dospívající hrdinové, podobně jako v hitu Stranger Things (nové filmy si dokonce vypůjčují ze seriálu herce Finna Wolfharda). Klaplo to jako víko od pasti na duchy. A šance, že bude znovu každý vědět, co dělat, když se děje něco podivného, se rapidně zvýšily.

Koho zavoláte?

Krotitelé duchů a hlášek

Krotitelé duchů z roku 1984 byli první komedií, která naplno využívá velké množství vizuálních efektů. Film originálním způsobem spojil vtipné scénky a hlášky se sci-fi, strašidelnými výjevy a někdy až hororovými momenty. Tím pádem stvořil nový žánr.

Byl to trhák a obrovským hitem se stala i titulní popová písnička Ghostbusters, kterou nazpíval Ray Parker Jr. Studio hbitě využilo úspěchu Krotitelů duchů a kromě pokračování na film navázaly i seriály, komiksy nebo počítačové hry. Všude byly hračky a všichni (jsme) chtěli tričko s logem filmu.

Bude se historie opakovat?

Pusťte si znělku Krotitelů duchů:

Pro strach uděláno

Noví Krotitelé duchů se inspirovali animovaným seriálem Real Ghostbusters (Praví Krotitelé duchů). Televizní podívaná, která se původně vysílala v letech 1986 až 1991, měla zvláštní atmosféru i podobu. Divně mutovaní padouši jako by sem utekli před Želvami ninja.

Film se snaží vypadat stejně neokoukaně. Opět střídá horor v mezích přístupnosti s nesvázaným humorem. A zase se potvrzuje, že po každém vybafnutí a leknutí jsou vtipy podařenější. Nová generace se toho určitě nebojí a ukazuje, že Krotitelé duchů mají místo i v 21. století.  

---

Znak Krotitelů duchů

Jak vzniklo krotitelské logo?

ZÁKAZ DUCHŮ! Ikonické logo inspirované evropskými dopravními značkami vymyslel scenárista Krotitelů duchů a herec Dan Aykroyd (filmový Ray Stantz). Znak doladil designér Michael C. Gross, který dával pozor, ať duch nevypadá jako slavný duch Casper. Jenže si přitom nevšiml, že připomíná Casperova kamaráda jménem Fatso.

Zákaz duchů! •  Sony

Říše ledu

Noví Krotelé duchů

Nový film Říše ledu se odehrává dva roky po událostech z minulého dílu. Akce se přesunula z amerického venkova do rušných ulic New Yorku. Mamka Callie, její přítel Gary, dcera Phoebe a syn Trevor se nastěhovali do staré hasičské zbojnice na Manhattanu, kde znovu otevřeli velitelství Krotitelů duchů.

Spenglerovi jsou příbuzní původního zesnulého Krotitele a vynálezce Egona (jeho představitel Harold Ramis zemřel v roce 2014). Jenže šance, že rodinný byznys poběží hladce, je menší, než že bude sněžit v pekle.

Nebo že zamrzne celý New York!

Mrazení v zádech 

Krotitelé duchů se poprvé po 30 letech musí vypořádat s úplně novými „bubáky”. Příběh vychází z myšlenky, že když má někdo velký strach, dostane mrazení v zádech. A bere to doslova. Na Manhattanu řádí smrtící přízrak, který uvěznil město v ledovém sevření. Hrozba je tak vážná, že si s ní jedna parta neporadí.

Naštěstí na to nejsou Spenglerovi sami. Původní Krotitelé duchů jsou zpátky. Petera Venkmana, Raye Stantze a Winstona Zeddemora jsme minule jen krátce zahlédli. A budou krotit, až jejich protonové batohy zajiskří. 

Krotitelé duchů: Říše ledu

Režie: Gil Kenan

Hrají: Mckenna Graceová, Finn Wolfhard, Paul Rudd, Carrie Coonová, Ernie Hudson, Annie Pottsová, Dan Aykroyd, Bill Murray

Premiéra: 11. dubna 2024

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Klíčová slova:
film, krotitele duchu, Stranger Things
 

Články odjinud