Radioaktivita, ocel, ukradené vraky a nové ABC

Radioaktivita, ocel, ukradené vraky a nové ABC
Sdílej
 
Kdo krade ocelové vraky ze dna moří? To zjistíš v posledním čísle časopisu ABC. V novém ábíčku najdete taky výpravu Dana Přibáně ve žluté žábě, obrněné myši, exoplanetu se zrcadlovým povrchem, vystřihovánku dakarského veteránu a spoustu další zábavy a zajímavostí z přírody, vědy a techniky.

Koupit časopis ABC online >

Radioaktivita a ocel

Když mi kolega Pavel v redakci před pár měsíci vyprávěl o tom, jak čínští lupiči kradou lodní vraky, ale především proč je kradou, nechtělo se mi tomu věřit. Většina rozumných lidí už přijala fakt, že lidstvo výrazně ovlivňuje své životní prostředí v měřítku celé planety.

Globální oteplování, znečišťování moří i ovzduší, zvyšující se sucha i intenzity bouří, alarmující úbytek hmyzu, rozsáhlé požáry a další faktory můžeme na vlastní oči pozorovat a nedají se jednoduše oddiskutovat.

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Že ale jaderné testy a výbuchy atomových bomb už od 40. let minulého století zvýšily globální radiaci v ovzduší a ta dodnes ovlivňuje výrobu oceli, to se mi zdálo velmi nepravděpodobné. A přesto je to fakt, který je právě příčinou rabování vraků starých válečných lodí. Přečtěte si článek Cenné staré železo od Šárky Novotné v novém ABC na straně 18.

V novém ábíčku najdete taky výpravu Dana Přibáně ve žluté žábě, obrněné myši, exoplanetu se zrcadlovým povrchem, vystřihovánku dakarského veteránu a spoustu další zábavy a zajímavostí z přírody, vědy a techniky.

Časopis ABC vychází dvakrát měsíčně, informuje, baví a podporuje tvořivost dětských čtenářů. Archiv minulých ábíček najdeš tady. Nové ABC je k dostání online a na stáncích.

Přeplať si ABC, doručení domů je zdarma a dostaneš dárek.

Radioaktivita, ocel, ukradené vraky a nové ABC •  ABC

Podívej se do minulých čísel ABC, která jsou stále v prodeji online. Doplňte si sbírku vystřihovánek a užijte si spoustu zábavy a zajímavostí.

Nové ABC: Tvořte s námi v Ylands!

Nové ABC: Tvořte s námi v Ylands!

Nové ábíčko: Atmo jevy a lidoopi na kolotoči 🙈

Nové ábíčko: Atmo jevy a lidoopi na kolotoči 🙈

🔥 První ABC prázdnin 2023 přináší Titanic do detailů!

🔥 První ABC prázdnin 2023 přináší Titanic do detailů!