10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali

10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali
Sdílej
 
Smrtelně nebezpečný živočich vůbec nemusí vypadat tak nebezpečně jako třeba lev, žralok nebo medvěd grizzly. Může být mrňavý a vypadat úplně neškodně. Dokonce i roztomile. Nebo jen otravně. A přesto vás může rychleji či pomaleji sprovodit ze světa.

 

Na internetu si můžete najít seznamy pro člověka nejnebezpečnějších zvířat. Jsou sestaveny podle počtu lidských úmrtí, které daný druh ročně způsobí. Seznamů existuje víc a mohou se od sebe lehce lišit, ale všem vévodí „obyčejní“ komáři.

Smrtelně nebezpečná ale mohou být i jiná zvířata, která na to vůbec nevypadají a která se vzhledem k tomu, že kvůli nim (naštěstí) moc lidí neumírá, na tyto seznamy nedostanou.

Nositelé smrti: 10 nejjedovatějších zvířat světa

Nositelé smrti: 10 nejjedovatějších zvířat světa

Komár

Ano, nejnebezpečnějšími zvířaty světa jsou komáři. Jejich bodavě sací ústní ústrojí samo o sobě samozřejmě člověka nezahubí. Může však na něj přenést tropické smrtelné nemoci, především malárii a horečku dengue. Komáři žijí na všech kontinentech kromě Antarktidy a ročně způsobí asi 750 000 úmrtí.

Nejnebezpečnějšími zvířaty světa jsou komáři •  iStock

Lední medvěd

Je zajímavé, co dokáže bílá barva a huňaté tlapky. Zatímco grizzlyho každý okamžitě označí jako nebezpečné zvíře, lední medvědi bývají vnímáni spíš jako roztomilí (údajně zvlášť poté, co se objevili v reklamách).

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Pokud jste v zrovna v Arktidě, může se vám to nevyplatit – lední medvědi jsou vysoce agresivní zvířata. Útoky na člověka byly zatím vzácné, v budoucnu jich ale nejspíš bude přibývat. Kvůli změnám klimatu ledním medvědům bude ubývat životní prostředí i potrava. A hladový medvěd je nebezpečný medvěd.

Někteří čtverzubci vás navíc mohou zahubit i po své vlastní smrti •  iStock

Čtverzubec

Nebezpečná? Tahle usměvavá mořská rybička? Většina příslušníků čeledi čtverzubcovití je jedovatá a někteří z nich mají jeden z nejsilnějších jedů ve zvířecí říši, tetrodotoxin.

Pokud jste potápěč a škrábnete se o ostny prudce jedovatého čtverzubce, zastaví se vám dýchání. Někteří čtverzubci – jako známá ryba fugu – vás navíc mohou zahubit i po své vlastní smrti. Stačí, když sníte jejich špatně připravené maso, které přišlo do styku s jedovatými tělními tkáněmi.

Žahnutí chapadel čtyřhranky vás může zabít už za tři minuty •  iStock

Čtyřhranka

Vypadají jako hranaté medúzy (proto se jim v angličtině říká box jellyfish), čtyřhranky jsou ale úplně jiná skupina žahavců. Také daleko nebezpečnější než medúzy. Ty vás více či méně popálí, ale žahnutí chapadel čtyřhranky vás může zabít už za tři minuty. Chapadla jsou navíc dlouhá několik metrů a stačí, abyste o ně zavadili.

Čtyřhranky žijí především v tropických mořích. Nechvalně známá je především je čtyřhranka Fleckerova alias mořská vosa, která žije u pobřeží Austrálie. Její jed ze skupiny srdečních jedů je jeden z nejsilnějších známých – jediný dospělec by jím mohl usmrtit až 60 lidí.

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes

U nás je pes nejlepší přítel člověka, v rozvojových zemích často smrtelná hrozba. A ne proto, že by místní hladoví a zubožení toulaví psi chtěli člověka hned sežrat. Nebezpeční jsou proto, že přenášejí smrtelnou virovou nemoc vzteklinu, proti které se u nás psi povinně očkují.

Nebezpeční tak toulaví psi nemusí být jen lidem, ale i jiným zvířatům. V Etiopii je jimi přenášená vzteklina jednou z příčin, proč se snižují počty ohrožených divokých psovitých šelem vlčků etiopských.

Kruh nebo val je účinnou obranou telat před predátory •  Profimedia.cz

Pižmoň

Neohrabaná chlupatá ovce? Severský tur pižmoň je smrtelně nebezpečné zvíře pro každého, kdo překročí – z hlediska pižmoňů – bezpečnou vzdálenost. Ta je docela velká, 50 až 100 metrů. Turista, který se chce přiblížit ke stádu, aby si ho vyfotografoval víc zblízka, si zahrává se životem.

Nebezpečný výzkum: Vědec v medvědí masce

Nebezpečný výzkum: Vědec v medvědí masce

Pokud se stádo pižmoňů cítí ohroženo, shlukne se kolem mláďat do kruhu, ze kterého vyrazí některý dospělý pižmoň. A ten domnělé nebezpečí prostě převálcuje, jako se to v případě turistů už několikrát stalo.

Pižmoň je nečekaně rychlý, a pokud se nacházíte v otevřené krajině, už vám nic nepomůže. Nedoporučuje se proto chodit k nim blíž, než na 200 m.

Bodnutí harpuny malých druhů homolice se přirovnává k žihadlu sršně •  iStock

Homolice

Mořský plž s krásnou ulitou je další past na neopatrné turisty, tentokrát ty, kteří se vypraví k moři. Homolice jsou dravci, kteří loví vystřelovacím jedovatým ostnem, jakousi harpunou. Jeho jed paralyzuje, takže homolice může kořist v klidu sežrat. Nebude ale váhat použít ho i jako obrannou zbraň, pokud ji vezmete do ruky.

Bodnutí harpuny malých druhů se přirovnává k žihadlu sršně, ale pokud člověka bodne některý z velkých tropických druhů, které loví ryby, mohou být následky smrtelné.

Bitva na život a na smrt •  Profimedia

Buvol africký

Naštvat nebo dokonce zranit afrického buvola není dobrý nápad. Nejen, že je velký, silný, rychlý a rohatý, ale také mimořádně záludný. Zraněný buvol se stáhne do křoví a snaží se zaútočit zezadu. Nepřítele nabodne na rohy, vyhodí do vzduchu a nakonec podupe na zemi. Člověk prakticky nemá šanci. Buvol proto patří mezi jedno z vůbec nejnebezpečnějších afrických zvířat.

Poražený král: Buvol versus lev

Poražený král: Buvol versus lev

Hroch obojživelný

Hroch je považován za absolutně nejnebezpečnější africké zvíře, které ročně zahubí víc lidí než lvi a levharti dohromady. Hroch je jednoduše extrémně agresivní zvíře, které nenapadá jen lidi, ale i čluny a jiná zvířata včetně krokodýlů.

A stejně jako pižmoň, i zavalitý a zdánlivě neohrabaný hroch sebou umí pěkně hodit. Při útoku navíc využívá své dlouhé řezáky a špičáky, které mu jinak slouží jako zbraň ve vnitrodruhových soubojích.

Pralesnička strašná

Malá, žlutá nebo zelenavá, hezká a smrtelně jedovatá – to je pralesnička strašná, největší z jihoamerických šípových žab, která dosahuje pěticentimetrové délky. Jed batrachotoxin v její kůži je natolik účinný, že dávka 1 mg, kterou mívá jediná pralesnička, by dokázala zabít dvacet lidí nebo dva africké slony. Takže až si vyrazíte na procházku do pralesa, na žabky určitě nesahejte.

Pět nejnebezpečnějších přírodních krás světa

Pět nejnebezpečnějších přírodních krás světa

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

 

Články odjinud