Bulánci: Střílející polštáře se vrací v předělávce legendární počítačové hry

Bulánci: Střílející polštáře se vrací v předělávce legendární počítačové hry
Sdílej
 
Kdo se vleče, neuteče, praví slogan nejoblíbenější české hry dostupné zdarma. Ta se nyní dočká verze 2.0! Střílející polštáře Bulánci se vrací na každém počítači. Novou předělávku její autoři ze studia Sleep Team označují taktéž zkratkou E.A.P. To znamená: Extrémně Agresivní Polštáře. 

 

V generaci vašich rodičů byste těžko hledali někoho, kdo je nikdy nevyzkoušel nebo o nich alespoň neslyšel od svých kamarádů. Bulánci. Ten název vyvolává vzpomínky. Jde o hru, kterou její autoři ze studia SleepTeam označují taktéž zkratkou E.A.P. To znamená: Extrémně Agresivní Polštáře. Původní Bulánci před dvaceti lety byli pro tehdejší generaci přibližně tím samým, co Fortnite nebo Roblox pro tu současnou.

Nečekaný úspěch na Startovači

Když letos v květnu autoři na crowdfundingovém portále Startovač (to je stránka, kde se fanoušci skládají na různé projekty svých oblíbených tvůrců, kapel nebo organizací) požádali o půl milionu korun na tvorbu Bulánků 2.0, určitě nečekali, že vyberou nakonec mnohonásobně více peněz. Celkem 8 541 přispěvatelů se složilo na sumu přesahující 7 milionů korun a nová hra tak nabídne řadu funkcí, které autoři původně ani neplánovali připravit.

Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech

Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech

Bulánci: Battle royale

Patří mezi ně třeba oblíbený herní režim Battle Royale, tedy soutěž o posledního přeživšího na velké mapě, nebo samostatný editor úrovní, kde si bitevní pole pro střílející polštáře bude moci připravit kdokoliv. A protože autoři jdou s dobou, samozřejmostí je například přizpůsobení vzhledu bojových polštářů pomocí oblečků a doplňků. Bulánci 2.0 nabídnou nové úrovně i příběhovou kampaň, kterou bude možné odehrát samostatně či kooperativně. Dost možná se tak dočkáme dalších zajímavých příhod z vesmíru, ve kterém vládnou naducané polštáře.

Bulánci 2.0: Všechno to střílení je únavné i pro ty nejlépe vycvičené bojové polštáře •  SleepTeam

Hra na každém počítači

Jak je možné, že se původní hra stala před dvěma desetiletími tak populární? Tvůrci ze studia SleepTeam první Bulánky vydali zcela zdarma pod tzv. freeware licencí. To znamenalo, že si hra našla cestu i na pracovní nebo školní počítače, a to pro ni bylo jako zalití živou vodou. Zprávy o mimořádně zábavné hře pro 1–4 hráče, která má zároveň velmi jednoduchá pravidla a dá se hrát u jednoho počítače i po síti, rychle oběhly celou republiku. A všude byla nainstalována.

Foto:  SleepTeam

Legenda pokaždé trochu jinak

I přesto, že oficiálně bylo v legendární hře pouhých šest úrovní, ani po několika měsících či letech nepřestávala bavit. Zatímco po levelu pojmenovaném Na dobrou noc pobíhala střílející myška, v Noční směně bylo důležité dobře znát spojky mezi trubkami, pomocí kterých šlo útočit na nepřátele ze zálohy. A úroveň V zajetí osmibitu dávala vzpomenout na tehdy ještě nedávnou historii osmibitových počítačů a videoher, které dnes hrají už jen opravdoví milovníci retro zážitků.

ZX Spectrum: Duhový zázrak na začátku digitálního věku

ZX Spectrum: Duhový zázrak na začátku digitálního věku

Jak chytit druhý dech

Bude moc zajímavé sledovat, jak se novodobým Bulánkům podaří uspět v nabité konkurenci světově populárních her na počítačích, konzolích i telefonech. Původní hra měla fenomenální úspěch hlavně v České republice a částečně na Slovensku, naopak anglická verze Combat Pillows se žádným globálním hitem nestala. To chtějí tvůrci změnit a s moderní 3D předělávkou tak míří kromě počítačů i na videoherní konzole jako PlayStation, XboxNintendo Switch.

Foto:  SleepTeam

Bulánci 2.0 už příští rok

Noví Bulánci budou na rozdíl od svého předchůdce placenou hrou. Jedna licence na portále pro přispěvatele stála 400 Kč a lze očekávat, že podobnou cenovku bude mít hra i v okamžiku, kdy se dostane na pulty digitálních a kamenných obchodů. To se s největší pravděpodobností stane v průběhu roku 2022. Do té doby samozřejmě můžete vyzkoušet první Bulánky a pořádně si počechrat vzájemně s kamarády své polštáře!

Pokémoni oslavili 25 let: Jsou větší než Star Wars a Harry Potter

Pokémoni oslavili 25 let: Jsou větší než Star Wars a Harry Potter

Tak šel čas: 20 let s Bulánky

Na oficiálních upoutávkách k Bulánkům 2.0 lze ilustrovat technologický pokrok, který se za posledních dvacet let ve světě počítačových her odehrál. Zatímco jeden obrázek (první pod tímto odstavcem) ukazuje úroveň zvanou Na dobrou noc ve staré 2D grafice, další (pod prvním) již demonstruje kvalitu vylepšeného 3D zpracování. Vůbec poprvé se v Buláncích 2.0 dočkáme také dynamického počasí, což znamená, že se v úrovni bude například postupně stmívat, začne pršet a do některých koutů třeba přestane být vidět, takže se v nich půjde skvěle schovat.

Foto:  SleepTeam

Foto:  SleepTeam

Bulánci jako fenomén doby

Bulánci nejsou jen počítačová hra. V době největší popularity byli takovým fenoménem, že autoři neváhali ve spolupráci s věrnými fanoušky připravit třeba sbírku takzvané bulánčí poezie neboli básniček inspirovaných světem střílejících polštářů. V původní hře naleznete také úplně smyšlené, ale zároveň velmi vtipné encyklopedické záznamy o historii bulánčí rasy. Dozvíte se v nich třeba to, že astronaut Uhlík byl v roce 1993 vůbec prvním Bulánkem na povrchu Měsíce nebo že Kapslík v roce 1992 jako první podstoupil úspěšnou transplantaci peří.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

 

Články odjinud