Co odhalí moderní technologie? Tajemství! Možná i u vás doma!

Co odhalí moderní technologie? Tajemství! Možná i u vás doma!
Sdílej
 
Moderní technologie dokáží odhalit překvapivé detaily i na zdánlivě obyčejných a probádaných místech. Tajemství se může skrývat i vás doma! Nebo v kostele, kolem kterého denně chodíte do školy. Podívejte se, co se našlo...

Přemýšleli jste někdy o tom, co za překvapení ukrývá kostel, kolem kterého denně chodíte do školy? Mohla by tam být třeba tajná místnost? Nebo snad hrobka kdysi slavného a mocného šlechtice? A co poklad? Že je něco takového možné pouze ve filmech? Omyl! I na první pohled zcela obyčejný kostelíček v malé vesnici může skrývat tajemství, která teprve čekají na objevení.

Neviditelný klenot schovaný v kostele

V České republice můžete najít celkem 29 románských rotund, některé z 12. a jiné dokonce z 10. století. To znamená, že jejich základy tehdejší „zedníci“ hloubili před více než 800 lety. Jedna taková rotunda stojí i v malé středočeské obci Jažlovice u Říčan. Přímo na návsi. Hned proti bývalé škole. Denně kolem ní projedou stovky aut. Přesto o ní málokdo ví. Je totiž doslova schovaná ve stejnojmenném kostele svatého Václava. 

Tajemná freska zobrazuje rytíře i jakési bájné příšery •  Jan Kužník

Tajemství rotundy

Z původní rotundy, pocházející pravděpodobně již z 12. století, se dochovala apsida, která nyní slouží jako presbytář. To, co zvenku kolemjdoucí vnímají jako věž kostela, je právě ona dochovaná část rotundy. K ní byla ještě v románské době přistavěna obdélníková loď.

Teprve v devadesátých letech minulého století byla mezi oknem a vítězným obloukem objevena monochromní ornamentální freska. Na první pohled působí velmi netradičně a její původ i obsah zatím zůstávají nerozluštěny. Další tajemství může skrývat dosud neprobádaný místní hřbitůvek a hlavně samotná rotunda. Jak vlastně přesně vypadala? Jsou v podzemí dosud uchované její základy? A co se skrývá pod podlahou?

Kostel skrývá rotundu •  Jan Kužník

Odhalíme souvislosti?

Aby mohla být alespoň některá tajemství kostela odhalena, rozhodl se autor tohoto článku společně s městem Říčany iniciovat nedestruktivní průzkum lokality, jehož výsledky by mohly posloužit i jako podklady při případných budoucích opravách stavby.

Výzkum provádí tým Jiřího Šindeláře ze spolku Naše historie stejnými postupy a metodami, kterými v uplynulých letech objevil například hrobku Petra Voka z Rožmberka nebo v tajném středověkém trezoru uschovanou část hřebu, kterým mohl být podle nalezených indicií ke kříži přibit Ježíš Kristus.

Georadar najde pod zemí skryté dutiny bez jediného kopnutí •  Jan Kužník

Výzkum bez kopání

Vznikne podrobná geodetická dokumentace aktuálního stavu architektury jejíž výsledkem bude mimo jiné i přesný digitální 3D model stavby pro případnou rekonstrukci a k využití širokou veřejností.

Pokud vše proběhne podle plánu, mohlo by se expertům podařit virtuálně zrekonstruovat původní podobu rotundy a odhalit případné skryté souvislosti, které pouhým okem nelze spatřit. Tak lze objevit i případné tajné místnosti a menší skryté prostory sloužící v minulosti například pro uložení drahocenností.

Jiří Šindelář skenuje okolí kostela v Jažlovicích •  Jan Kužník

Pomocí georadaru bude zase možné vystopovat nejen původní základy rotundy, ale i mnohem starší osídlení daného místa. V neviditelném spektru světla bude prozkoumán celý interiér kostela tak, aby historici mohli spatřit okem neviditelné přemalby nebo podmalby záhadné fresky. To vše bez jediného kopnutí do země nebo jiného destruktivního zásahu do kostela. 

No a co vy? Máte taky chuť rozluštit nějakou vlastní záhadu? Pošlete nám vaše tipy a nápady do redakce.

---

Zapomenuté ostatky

Lidská paměť je ošidná. Aby nějaká událost nebo třeba konkrétní místo zmizely ze všeobecné paměti, stačí pár desítek let. Takto například archeologové v kostele Obětování Panny Marie na náměstí v Českých Budějovicích znovuobjevili schránu s domnělými ostatky Jindřicha Libraria, zpovědníka krále Přemysla Otakara II.

Ta zde však zdaleka nebyla ukryta od Librariovy smrti v roce 1281 (tedy dlouhých 721 let). Dřevěnou bedýnku s kostmi a dobovými novinami do výklenku dělníci zazdili až v roce 1893. Konkrétní místo však rychle upadlo v zapomnění. A to od události neuplynulo ani sto let! 

Tajemství hrobky Petra Voka z Rožmberka rozluštěno!

Tajemství hrobky Petra Voka z Rožmberka rozluštěno!

Záhada Rožmberského řádu lebky odhalena: Pomohl objev zapomenuté hrobky

Záhada Rožmberského řádu lebky odhalena: Pomohl objev zapomenuté hrobky

Mrtví střeží tajemství: Tajná místnost kláštera v Želivě odhalena

Mrtví střeží tajemství: Tajná místnost kláštera v Želivě odhalena

 

Články odjinud