Kdo žije 100 let? Rekordy ze světa zvířat

Kdo žije 100 let? Rekordy ze světa zvířat
Sdílej
 
Na světě existuje spousta zvířat, která žijí rychleji než my lidé. Například taková myš nebo potkan prožije celý svůj život od narození až do smrti stářím za pouhé dva až tři roky. A pak jsou opačné extrémy – zvířata, která pomalu dospívají, pomalu stárnou a žijí celá desetiletí.

 

Za dlouhověká zvířata jsou tradičně považováni sloni. Žijí téměř stejně dlouho, jako člověk, 50 – 70 let. Toho kdysi využívali v Indii. Odstavené sloní mládě dostal na starost přibližně stejně starý kluk, který společně s ním vyrůstal, hrál si s ním, staral se o něj, cvičil ho a sám se přitom zaučoval na mahuta. Zároveň tak upevňoval přátelství, které mezi nimi vznikalo a trvalo po celý jejich společný život.

Nejdéle žijící papoušci

Dlouhý život prožijí i mnozí ptáci. Velcí papoušci – arové nebo třeba žakové – se mohou pyšnit nejen titulem nejchytřejších ptáků světa, ale také nejdéle žijících – dožívají se až 80 let. Ale nepodceňujte ani obyčejnou andulku, pořídíte-li si mládě, bude vám dělat společnost po dlouhých 20 až 25 let.

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

Nejstarší známé zvíře na světě

Když v červnu roku 2006 uhynula v zoo v australském Brisbane želva sloní, zpráva o tom obletěla celý svět. Není divu – Harrieta, jak se želva jmenovala, byla nejstarším známým zvířetem na světě. Jako pětiletou ji v roce 1835 přivezl do Anglie sám Charles Darwin ze své výpravy na Galapágy. Dožila se tedy úctyhodných 176 let. Předpokládá se, že někteří jedinci želvy sloní mohou žít až 200 let – lze to ale jen obtížně dokázat.

Želva Harrieta byla nejstarším známým zvířetem na světě •  En.academic.ru

Staré velryby a harpuny z 19. století

O velrybách grónských, které obývají chladné vody kolem severního polárního kruhu, vědci dlouho předpokládali, že se dožívají stejného věku jako ostatní velcí kytovci, tj. 50 – 70 let. Podařilo se ale ulovit několik jedinců, v jejichž tělech objevili staré zarostlé hroty harpun pocházejících z 19. století. Zdá se tedy, že některé grónské velryby mohou být 150 až 200 let staré!

Změna taktiky: Jak se vorvani vyhýbali harpunám

Změna taktiky: Jak se vorvani vyhýbali harpunám

Mezi obratlovci drží rekord žralok grónský (malohlavý), který se dožívá minimálně 400 let. Ještě déle žije mlž arktika islandská - podle "letokruhů" na škebli byl jeden nalezený exemplář starý přes 500 let. 

Roháč obecný je nejznámější a největší český brouk •  Forestryimages.com

Jak dlouho žije brouk roháč?

Našeho nejznámějšího a největšího brouka, roháče obecného, můžete v přírodě pozorovat pouze od začátku června do konce července, pak tito nápadní brouci uhynou. Jejich život tak trvá jen pár týdnů. Přesto se nedá říct, že jsou krátkověcí, převážnou většinu svého života totiž stráví v podobě larvy, která žije skrytě v trouchu pařezů a dutých stromů. Než doroste, zakuklí se a vylíhne se nový roháč, uplyne dlouhých sedm let.

Zvířata, která zapomněla vyhynout

Zvířata, která zapomněla vyhynout

Jepičí život

Většina lidí se domnívá, že rekord v krátkověkosti drží jepice – dospělí jedinci žijí pouhý jediný den, někdy dokonce jen pár hodin. Ale jejich dravé vodní larvy žijí rok, u některých druhů i dva nebo tři. V krátkověkosti je proto překonají druhy, které se vyvíjejí mnohem rychleji. Třeba životní cyklus (vývoj od vajíčka po dospělého jedince) obyčejné mouchy domácí trvá přibližně 14 dní až měsíc - jeho délka je však ovlivněna teplotou, v zimě larvy nebo kukly přezimují a žijí proto déle.

Sklípkani jsou rekordmany v dlouhověkosti mezi bezobratlými •  Profimedia.cz

Rekordmani sklípkani

Ne všichni bezobratlí žijí krátce – někteří se dožívají i desítek let. Rekordmany v dlouhověkosti jsou mezi bezobratlými sklípkani – dožívají se 25 až 30 let. Jenže pozor! Takto dlouho žijí pouze samičky. Sameček má před sebou od okamžiku, kdy dospěje (což bývá tak ve dvou až třech letech), už jen rok, rok a půl. Jeho úkolem je najít samičku a oplodnit ji. Poté většinou po několika dnech až týdnech umírá, někdy dokonce jeho život ukončí samotná samička, které hned po páření poslouží jako zákusek.

V drsných kalifornských horách v nadmořské výšce přes 3000 metrů rostou borovice, kterým je více než 4000 let •  Profimedia.cz

Nejstarší živý organismus na zemi

Za nejstarším živým organismem na zemi se musíme vypravit do říše rostlin. V drsných kalifornských horách v nadmořské výšce přes 3000 metrů rostou borovice, kterým je více než 4000 let. Nejstarší z nich má jméno Metuzalém a je jí téměř 4800 let. Původní jméno borovice osinatá už někteří botanikové neuznávají, domnívají se, že jde o jiný druh, který pojmenovali borovice dlouhověká.

Jak dlouho žijí zvířecí rekordmani?

100 až 200 let:

velryba grónská, želva sloní, hatérie novozélandská

Nejzáhadnější obratlovec světa: Hatérie zapomněla vyhynout

Nejzáhadnější obratlovec světa: Hatérie zapomněla vyhynout

80 let

sumec velký, krokodýl nilský (v zajetí), papoušci žako, ara, amazoňan, kakadu

70 let

slon

50 let

šimpanz, gorila (v zajetí), velemlok, aligátor, kapr obecný

40 let

velbloud, ropucha obecná

Velbloud se doižívá 40 let •  shutterstock.com

30 let

andulka, kočka, netopýr velký

20 let

kůň, pes

10 let

králík, zajíc, myš, potkan, včelí královna

0 až 1 rok

moucha, včelí dělnice

Galerie: Nejstarší stromy na Zemi jsou jako z jiné planety

Galerie: Nejstarší stromy na Zemi jsou jako z jiné planety

Ryba starší než Titanik

Ryba starší než Titanik

Obrněné žebernatky: Překvapení staré 520 milionů let

Obrněné žebernatky: Překvapení staré 520 milionů let

 

Články odjinud