Ohrožení zoborožci: Ptáci v klimatické krizi

Ohrožení zoborožci: Ptáci v klimatické krizi
Sdílej
 
Charismatickému ptačímu druhu z Afriky hrozí lokální vymírání. Na vině jsou změny klimatu, které zasahují do hnízdění. Ohrožení zoborožci jsou v klimatické krizi.

Zoborožec jihoafrický vám na první pohled připomene majordoma a rádce Zazu ze Lvího krále. Ve skutečnosti je ale jen jeho bratrancem. Postava Zazu totiž byla vytvořena podle zoborožce rudozobého, který žije v savanách a lesích prakticky celé subsaharské Afriky. Zoborožec jihoafrický (Tockus leucomelas) je méně rozšířený, vyskytuje se pouze v jižní části kontinentu. Kde mu místy začíná být pěkné horko.

Klesající počty zoborožců

Jihoafričtí zoborožci jsou velcí, nápadní a zábavní, takže je s oblibou fotografují turisté. Pro některé domorodé kmeny jsou posvátní a nesmí jim být ublíženo, jiné kmeny je loví. V tuto chvíli se zoborožci jihoafričtí v Červené knize ohrožených druhů řadí mezi ty málo dotčené, vědci ale upozorňují, že jejich populace se zmenšuje.

Zejména na lokální úrovni není situace nijak růžová. Velká část populace zoborožců jihoafrických totiž žije v drsných podmínkách pouště Kalahari. Jenže to, co bylo před pár lety drsné, začíná být kvůli klimatickým změnám spíš extrémní.

Video se připravuje ...

Lví král: trailer s českými titulky • Zdroj: Falcon

Větší teplo a sucho

Hlavním problémem zoborožců z pouště Kalahari je stoupající teplota vzduchu a frekvence a intenzita suchých období. U více ptačích druhů už vědci prokázali, že oteplování způsobuje změny hnízdní sezony, která začíná dříve a trvá kratší dobu. Následkem může být menší počet vyvedených mláďat.

Doktor Nicholas Pattison z Univerzity v Kapském městě a jeho kolegové po dobu více než deseti let zkoumali, jak klimatické změny ovlivňují zoborožce jihoafrické z pouštních oblastí. Začátek jejich hnízdní sezony souvisí se srážkami a připadá na nejteplejší období roku. Podle vědců není dost dobře možné, aby si zoborožci jeho začátek posouvali.

Zoborožec rudozobý Zazu ve snímku Lví král z roku 2019 •  Profimedia.cz

Zazděná samička

Zoborožec jihoafrický má neobvyklou hnízdní strategii: Hnízdo zakládá v dutině stromu, kde se samička se samečkovou pomocí postupně zazdí. Vstup do dutiny uzavře „cementem“ z bláta a vlastního trusu tak, že zbude jen malý otvor, kterým ji sameček může krmit. Samička jím pak vyhazuje trus a zbytky potravy. Takto zazděná pak snese vajíčka, na kterých sedí 25 dní. Ani po vyklubání mláďat ale její dobrovolné vězení nekončí. Dutinu otevře teprve tehdy, až mláďata dostatečně povyrostou a mohou se učit létat.

Samička zoborožce jihoafrického stráví zazděná v hnízdní dutině v průměru 50 dní •  Profimedia.cz

Kritická teplota

Data z let 2008 až 2019 ukazují, že pokud jsou teploty příliš vysoké, úspěch hnízdění se snižuje, pravděpodobně hlavně kvůli potížím s obstaráváním potravy pro samičku a mláďata. A v případě, že teplota vzduchu přesáhne pro zoborožce kritickou mez 37,5 C, neproběhne hnízdění vůbec. Pro zachování druhu je to velký problém – už v roce 2027 bude podle vědců takto vysoká teplota po celou hnízdní sezonu zoborožců jihoafrických.


Zazu ze Lvího krále

Zoborožec rudozobý je zřejmě spíš skupina než druh. Podle vědců totiž existuje asi pět vzájemně si blízce příbuzných a velmi podobných druhů zoborožců s červenými zobáky. Všichni jsou to šedobíle zbarvení ptáci s dlouhým zahnutým červeným zobákem, kteří jsou stejně jako zoborožci jihoafričtí všežraví. I jejich hnízdění je podobné a samička tráví celou dobu inkubace vajec zazděná ve své hnízdní dutině.

Ulovený lovec: Zoborožec jihoafrický

Ulovený lovec: Zoborožec jihoafrický

Létající popeláři: Vrány mají odhozené špačky

Létající popeláři: Vrány mají odhozené špačky

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

 

Články odjinud