Jak se ta kočka ksichtí! Mazlíčci umí více výrazů

Jak se ta kočka ksichtí! Mazlíčci umí více výrazů
Sdílej
 
Nejnovější výzkum ukázal, že kočky nejsou nečitelná a odtažitá zvířata. Kočky umí 6x více výrazů tváře než lidé. To znamená 6x více kočičích ksichtíků! Mimiku by jim mohli závidět i nejlepší herci.

Kočky domácí (Felix silvestris catus) jsou spolu se psy nejčastějšími společníky lidí. Jen v České republice žijí v každé páté domácnosti. Až donedávna převládal ve společnosti názor, že jsou vůči lidem velmi odměřené. Nový výzkum prokázal opak.

Kočky dokáží na své tváři vykouzlit téměř 300 odlišných výrazů, jimiž komunikují jak mezi sebou, tak s lidmi. Většina z nich (45 %) jsou navíc přátelské, tedy takové výrazy, které napomáhají budování sociálních vazeb. 

Výzkum v kočičí kavárně 

Studie vedená evoluční psycholožkou Brittany Florkiewiczovou z Lyon College v Arkansasu a medičkou Lauren Scottovou z Kansaské Univerzity si kladla za cíl zjistit, které výrazy kočky používají během pozitivní a negativní komunikace.

Aby vědkyně získaly co nejpřesnější data, rozhodly se výzkum realizovat v CatCafe Lounge v americkém Los Angeles. Místo, které zvolily, je označované jako kočičí kavárna a jedná se o neziskový útulek pro kočky a koťata. Návštěvníci si mohou objednat kávu, strávit se zvířaty nějaký čas a v případě zájmu je adoptovat. 

Pozorování koček

Výzkum trval celý rok, přičemž vědkyně pozorovaly kočky v kavárně 150 hodin. V průběhu studie natočily 194 minut relevantního záznamu, který zachycuje 186 komunikačních událostí mezi 53 kočkami.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Kateřina Vondrisková

 

Články odjinud