Jurský park má pravdu: Máme důkaz!

Jurský park má pravdu: Máme důkaz!
Sdílej
 
Tragédie stará 67 milionů let přinesla první silný důkaz existence stád triceratopsů. Což znamená, že Jurský park měl pravdu! Nad jedním z nejznámějších býložravých dinosaurů se i tak vznáší otazníky.

Ikonou dravých dinosaurů je bezesporu tyranosaurus. U býložravých není tato pozice tak jednoznačně obsazena, ale můžeme se vsadit, že jedním z nejčastěji jmenovaných dinosaurů by byl svrchně křídový Triceratops.

Triceratopsové byli k vidění už v prvním filmovém Jurském parku, který šel do kin v roce 1993. Možná si pamatujete dojímavou scénu s nemocnou samicí, možná si vybavíte pohled na triceratopsí stádečko. 

Jurský park na tenkém ledě

Ačkoli v Jurském parku bylo pár chyb, snahu o vědeckou přesnost jeho tvůrcům upřít nemůžeme. U triceratopsů ale vstoupili na poněkud tenký led. Triceratopsové byli býložravci, oblíbená kořist tyranosaurů. Žít ve stádech a společně se bránit útokům by pro ně jistě bylo výhodné.

Můžeme také spekulovat o tom, že patřili k migrujícím druhům, které spoléhají na kolektivní znalost správné trasy a zdrojů potravy. Představa triceratopsů, kteří žili ve stádech jako afričtí sloni, proto zní velmi logicky. Není divu, že si filmaři troufli ji ztvárnit!

Slon nebo nosorožec?

Teoriím o společenském chování triceratopsů však vůbec neodpovídají fosilní nálezy, z nichž tento dinosaurus vychází spíš jako samotářské zvíře. Pak by se triceratopsové víc než slonům podobali například nosorožcům.

Ačkoli totiž byli velmi početní a jejich fosilie jsou běžné, naprostá většina nálezů jsou osamocená zvířata. Výjimek, které by mohl naznačovat stádový život triceratopsů, je jen pár: Trojice mláďat z jihovýchodní Montany. Dva dospělci s mládětem z Wyomingu. A konečně pochroumané obratle v ocasu triceratopse, který mu zřejmě přišlápl jiný triceratops. 

Rohy triceratopsů, které na délku měři- ly i víc než jeden metr, byly úctyhodnou zbraní •  Profimedia.cz

Není to tyranosaurus

Mohlo by se tedy zdát, že oblíbená představa triceratopsů žijících ve stádech je jen fantazie. Jenže pak přišlo léto roku 2013, v němž se skupina paleontologů z Nizozemského centra pro biodiverzitu Naturalis vydala do jednoho lomu ve Wyomingu. Vědci doufali, že v něm najdou kostru tyranosaura, na vykopávkách se ale před nimi místo ní vynořila ze země typicky rohatá lebka triceratopse.

A pak další. A ještě další. Expedice se neplánovaně protáhla: Uvolnění nálezů z podloží a jejich výzkum zabraly víc než jednu dekádu. Není divu – celkem tu vědci našli víc než 1200 kostí a jejich fragmentů, které patřily nejméně pěti jedincům rodu Triceratops. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
jursky park, triceratops
 

Články odjinud